joi, 29 martie 2012

Comorile de pe eBay

Cu toţii cunoasteti probabil platforma de licitatii online Ebay.

eBay Inc este o companie americană de comerț și shopping online care deține diverse situri web și face afaceri pe Internet, aparținând astfel de branșa E-commerce. Se spune ca la ora actuală eBay este cea mai mare companie din lume axată pe licitații online. Compania a fost fondată în 1995 de către Pierre Omidyar în orașul San José, California, SUA, inițial sub numele "auctionweb". Între timp ea s-a extins în circa 30 de țări de pe glob, printre care și în Anglia, Franța, Italia, Germania, Austria, Elveția etc.

Încă de la infiintare eBay, arheologii s-au temut ca aceasta va crea o piata mondială convenabila pentru tranzactiile de antichitati furate, intretinand jefuirea siturilor arheologice. Totusi se pare ca temerile lor nu au fost adevarate in totalitate.



Felul cum decurge o licitație online la eBay diferă destul de mult de licitațiile tradiționale. În eBay există însă și vânzări la un preț fix, oferte permanente precum și alte variante de comerț. În eBay se scot zilnic la licitație și deci se vând/cumpără global milioane de obiecte, noi sau utilizate, cum ar fi: obiecte pentru colecționari, decorațiuni, aparate casnice, aparate electronice, unelte, mobilă, autoturisme și piese de schimb, bijuterii, îmbrăcăminte, CD-uri cu muzică sau software, cărți și multe, multe altele. Începând din 2005 se vând și obiecte industriale și comerciale.

Unele obiecte sunt unicate de mare valoare, altele însă se pot arunca direct la gunoi. În general se pot scoate la licitație orice fel de obiecte, cu condiția să nu fie ilegale și să nu contravină regulilor interne stabilite de eBay. Vânzătorii sunt întotdeauna obligați să descrie obiectul pus în vânzare cât mai corect și pot introduce și fotografii ale obiectului, fiind responsabili pentru corectitudinea descrierii.

Ocazional apar totuși în eBay și obiecte controversate, ca de exemplu marfă contrafăcută și falsificată. Uneori un cumpărător amator nou nu-și poate da seama exact de situație și poate cădea în capcană. Totuși în eBay există și unele proceduri de împăciuire între vânzător și cumpărător.

Arheologii au concluzionat astfel ca s-a creat o piata de desfacere pentru antichitati false. Deci se pare, după ultimele studii, că gigantul de licitatii online a redus de fapt jefuirea siturilor arheologice, după cum scrie arheologul UCLA, R. Stanish, in revista de specialitate Archeology. Potrivit expertului, comunitatile candva preocupate cu jefuirea ruinelor, si-au devotat acum eforturile contrafacerii de obiecte “valoroase antice”. “Atelierele chinezesti, bulgare, egiptene, peruviene si mexicane produc in prezent falsuri cu o rata frenetica”, mai adauga Stanish.

Folosind eBay ca sa vanda direct clientilor, eliminand astfel intermediarii care duceau marfa pe “piata neagra”, autorii de falsuri fac chiar mai multi bani decat inainte si sunt mai putin tentati sa fure obiecte autentice.

Falsurile lor sunt din ce in ce mai bine confectionate, pana la punctul in care un specialist chiar are dificultati in a le deosebi de obiectele originale. Aceste falsuri au inundat piata mondiala de antichitati.

Stanish estimeaza ca 95% dintre comorile arheologice vehiculate pe eBay sunt falsuri, fata de 50%, asa cum se intampla in urma cu o decada. Din acest motiv, doritorii de artefacte autentice sunt mai sceptici decat oricand, tragand mult in jos si pretul obiectelor originale. Bineinteles, pe eBay exista si obiecte valoaroase, dar ramâne la latitudinea cumpărătorului calificarea unui obiect ca fiind original, existând si anumite riscuri pentru incepători.

Surse partiale: wikipedia.org, descopera.ro.

Niciun comentariu despre subiectul „Comorile de pe eBay”:

Trimiteți un comentariu

  ☑ Am citit și accept Regulamentul comentariilor.