joi, 2 septembrie 2010

Comoara civilizatiei Mochica

Comoara civilizaţiei Mochica repezinta cea mai mare descoperire din ultimele decenii în America Latină.
Senzaţie în rândul experţilor de artă. Continuă săpăturile pentru a aduce la lumină o imensă comoară din Peru, din care s-a găsit numai o mică parte.

Producătorii unui nou documentar au finanţat lucrările şi sunt hotărâţi să dezvăluie misterele tezaurului unei vechi civilizaţii precolumbiene, "la fel de important precum mormântul lui Tutankamon din Egipt", relatează "El Mundo".

Deşi pare o glumă, un iepure a fost cel care a dat pentru prima oară de urma tezaurului Mochica, în pământurile satului Sipan (din Peru). Scormonind într-o curte, animalul a scos la iveală o monedă de aur. Descoperirea a atras atenţia arheologilor şi a jefuitorilor de comori. La şapte ani după ce excavaţiile în zonă au rămas paralizate din cauza lipsei de fonduri, doi producători spanioli, Explora Film şi Il Deseo, au finanţat reluarea lucrărilor, realizând totodată un documentar de televiziune. În 1987 a fost descoperit mormântul "nobilului din Sipan", care a avut un rol de conducător în nordul teritoriilor pe care astăzi se află Peru, între secolele III şi VII.

A fost îngropat împreună cu soţiile sale şi multe bijuterii de aur. Toate bogăţiile dezgropate sunt expuse într-un muzeu din oraşul Chiclayo. Dar acestea sunt doar o mică parte din comoara ascunsă în necropola vechilor Mochica. "Este la fel de importantă precum mormântul lui Tutankamon din Egipt", susţine promotorul proiectului. Documentarul va avea, de asemenea, elemente palpitante: poveşti despre morţi, magie, trafic cu artefacte… Piese de mare valoare au fost furate şi s-a încercat valorificarea lor în SUA. FBI a reuşit să le recupereze însă în urma unor acţiuni spectaculoase.

Iniţiativa spaniolilor de a continua săpăturile este importantă nu numai pentru valoarea tezaurului, ci şi pentru reconstituirea culturii Mochica.

Secretele unei vechi civilizaţii
Despre civilizaţia Mochica se ştie că trăia din agricultură şi pescuit. Membrii acestui grup etnic ocupau zonele joase ale Anzilor Centrali, în urmă cu 2000 de ani. Ei au construit gigantice "huacas"- piramide asemănătoare cu cele din Egipt. Au avut, de asemenea, unele din cele mai mari oraşe din lume! Limbajul lor prezenta asemănări cu un dialect care încă mai e vorbit în Manabi (Ecuador).Niciun comentariu despre subiectul „Comoara civilizatiei Mochica”:

Trimiteți un comentariu

  ☑ Am citit și accept Regulamentul comentariilor.