joi, 2 septembrie 2010

Comoara imensa gasita cu detectorul de metale

O comoară arheologică, considerată cea mai importantă aparţinând culturii anglo-saxone descoperită vreodată , cu peste 1.500 de obiecte, formată din mai multe kilograme de aur şi argint, a fost găsită de un şomer britanic pe câmp, relatează BBC.


Terry Herbert, în vârstă de 55 de ani, a descoperit comoara, care se pare că datează din secolul al VII-lea, cu ajutorul detectorului său de metale, în luna iulie, pe un câmp din ţinutul Staffordshire (în centrul Angliei). Bărbatul se plimba alături de un prieten, desfăşurând o activitate de care este pasionat de la vârsta de 18 ani.

"Prietenii mei de la club (detectorii de metale) spun mereu că dacă există vreo piesă din aur pe câmp, sigur eu o voi găsi. Nu vreau să mă gândesc la ce vor spune când vor auzi povestea asta", a declarat Herbert.

Comoara conţine aproximativ 5 kilograme de aur şi 2,5 kilograme de argint, precum şi o mare cantitate de pietre preţioase. Evaluarea ei va dura probabil un an, iar preţul va fi împărţit în mod egal între Herbert, care doreşte să îşi cumpere o casă, şi proprietarul câmpului.



Descoperirea, considerată la fel de importantă precum cea a mormântului lui Tutankhamon, reprezintă un amestec de piese de armament cu cel puţin 84 de mânere de spadă şi 71 de teci, cu decoraţii bogate, şi granate încrustate în aur. Experţii încearcă să asambleze mai multe bucăţi de metal care ar trebui să formeze coifuri fin decorate. Pe una din aceste bucăţi au găsit reprezentate mai multe animale fugind.

"Cantitatea de aur e impresionantă, dar şi mai important este că piesele sunt lucrate perfect. E ce puteau face mai bun fierarii anglo-saxoni, iar ei erau pricepuţi", a spus specialistul Kevin Leahy.

"Este clar că (această comoară, n.r.) aparţine înaltei aristocraţii sau regalităţii anglo-saxone, aparţine elitei", a adăugat el.

Oricum, considera expertii, vorbim despre "o suma cu sapte cifre". Din care o parte importanta ii va reveni norocosului cautator.

Mai multe detalii si imagini puteti viziona accesand partea a doua a acestui articol, dand click aici.

Niciun comentariu despre subiectul „Comoara imensa gasita cu detectorul de metale”:

Trimiteți un comentariu

  ☑ Am citit și accept Regulamentul comentariilor.