duminică, 12 decembrie 2010

Aurul - noua si vechea moneda de schimb a umanitatii

Oamenii cauta deseori comori pentru aurul pe care il contin. Cei bogati sau natiuni intregi au ascuns aurul, in momente de pericol, si astfel au aparut comorile. Este clar pentru oricine ca aurul e valoros in sine, chiar facand abstractie de valoarea sa arheologica. Asadar, in cele ce urmeaza vom prezenta pe scurt tendintele aurului ca moneda etalon in sensul pur economic, chiar daca acesta nu are un efect vizibil direct pentru cetateanul obisnuit. Totusi merita discutat, chiar in contextul unui site dedicat comorilor.

Scriind intr-un editorial al ziarului Financial Times, Robert Zoellick, presedintele Bancii Mondiale propune solutii pentru subiectul momentului - „razboiul monedelor”. Daca solutiile pentru explicarea nivelului artificial al yuan-ului nu surprind, propunerea de a adopta aurul drept un standard global atrage atentia. Desi ideea nu este dezvoltata, propunerea lui Zoellick ca „aurul ar trebui sa fie un punct de referinta internationala in ceea ce priveste asteptarile pietei privind inflatia, deflatia (scaderea generalizata a preturilor) sau cursul de schimb” conduce la ideea raportarii monedelor din nou la aur.

Etalonul aur a mai fost utilizat in trecut si inseamna stabilirea unui raport de schimb intre monedele nationale si aur. Implementarea sistemului propus ar putea dura, dupa cum estimeaza si Zoellick, iar momentul ales pentru a anunta aceasta propunere, plus existenta unei influente franceze sau chineze si reducerea rolului dolarului la nivel global, au ridicat intrebari din partea economistilor si profesorilor citati de Reuters.

Sistemul Bretton Woods

In opinia fostului oficial al Trezoreriei SUA, acest sistem ar trebui sa inlocuiasca sistemul flotant al cursurilor de schimb ce dateaza din anul 1971 cand sistemul Bretton Woods a fost abandonat. Intre 1945 si 1970 sistemul Bretton Woods a fost in vigoare si a presupus „cursuri de schimb fixe, dar ajustabile” (monedele erau raportate la dolarul SUA ce era legat la randul sau de aur – o uncie de aur reprezenta 35$). Scopul acestui sistem adoptat dupa cel de-al doilea razboi mondial era de a promova stabilitatea monetara internationala, stimuland comertul, gradul de ocupare a fortei de munca si prosperitatea internationala. Sub acest sistem, dolarul SUA era singura moneda convertibila in aur, iar nivelul celorlalte monede trebuia mentinut in intervalul +/- 1% fata de paritatea stabilita. Deoarece rezervele in aur detinute de SUA au scazut semnificativ (in anul 1948 SUA detinea aproximativ 67% din rezervele mondiale de aur, iar in 1970 acestea reprezentau doar 16% din aurul global), pe 15 august 1971 presedintele Richard M. Nixon a anuntat ca trezoreria SUA nu va mai converti dolari SUA in aur, ceea ce a insemnat sfarsitul sistemului Bretton Woods.

Un alt argument sustinut de analisti se refera la cantitatea limitata de aur ce nu poate tine pasul cu ritmul de dezvoltare al comertului international.
Jean-Claude Trichet, presedintele Bancii Centrale Europene a declarat ca la intalnirea reprezentantilor bancilor centrale de la Basel nu s-a discutat utilizarea etalonului aur.

Se asteapta sa se gaseasca o solutie pentru a tempera tensiunile de la nivel global - SUA acuza China pentru ca mentine artificial yuan-ul la un nivel depreciat, afectand astfel negativ partenerii sai comerciali. La randul sau SUA a apelat la relaxarea cantitativa pentru a sprijini revenirea economiei si pentru a stimula inflatia, ceea ce a dus la deprecierea dolarului SUA. Deprecierea dolarului SUA nu este vazuta cu ochi buni de China fiindca aceasta din urma este cel mai mare investitor in active din SUA si un dolar mai slab inseamna o valoare mai scazuta a activelor din SUA detinute de China.

Asadar, cei care detineti acum o mica sau mare comoara de aur, in care v-ati investit o parte din castiguri, pastrati-o cu mare grija, s-ar putea sa fie cea mai buna si sigura moneda de schimb in viitor.
Cam in acelasi mod, dar cu siguranta la un nivel mai putin evoluat din punct de vedere a studiului economic, au gandit si cei care au ascuns comorile.

Sursa partiala ( inspiratia economica: :) ) : http://ezonomics.ing.ro/aurul-noul-standard-global.html#titlu

Niciun comentariu despre subiectul „Aurul - noua si vechea moneda de schimb a umanitatii”:

Trimiteți un comentariu

  ☑ Am citit și accept Regulamentul comentariilor.