miercuri, 15 decembrie 2010

Comorile din Lima

O legenda care pare scoasa din filmele de aventuri, despre averi pierdute, razboaie, crime, pirati, secrete, vanatoare de comori. O poveste despre care se spune ca ar fi adevarata.

Dupa ce Spania a infrant civilizatia incasa, adica de prin secolul al XVI-lea, spaniolii au pus stapanire si pe Lima. In secolele care au urmat, biserica catolica a strans aici o comoara imensa. La incepul secolului al XVII-lea coloniile au inceput sa se rascoale impotriva Spaniei, incurajate de razboiul de independenta din America de Sud. Lima nu a facut exceptie asa ca in 1820 orasul a cazut sub asediu si, pana la urma, a trebuit evacuat. Spaniolii nu puteau lasa ca uimitoarea lor comoara sa cada in mainile altora, asa ca si-au facut imediat planuri cum ar putea salva faimoasa comoara. O comoara care continea bijuterii, pietre pretioase, lingouri si bani de aur, sfesnice din aur si doua statui in marime naturala din aur reprezentadu-i pe Fecioara Maria si Pruncul. Comoara valora 60 milioane de dolari. Decizia a fost sa fie mutata in Mexic unde avea sa fie pastrata in siguranta.



Zis si facut. Intreaga comoara a fost imbarcata pe vasul Mary Dear si urma sa ajunga in Mexic. Insa alegerea unui om de incredere caruia sa-i fie incredintata aceasta comoara incredibila nu era o decizie usoara. Decizie care, pana la urma, s-a dovedit una extrem de prost inspirata. Spaniolii i-au incredintat importanta misiune capitanului William Thompson. Ce au scapat din vedere autoritatile spaniole a fost faptul ca William Thompson era pirat, si unul ruthless.

Odata ajuns in larg, capitanul-pirat nu a rezistat tentatiei sa aiba comoara doar pentru el, asa ca le-a taiat gatul garzilor si pasagerilor si le-a aruncat corpurile peste bord. Astfel, impreuna cu echipajul sau, a mers pe Insula Cocos, din Oceanul Indian, unde a ingropat comoara. Apoi s-au hotarat sa se desparta si sa stea ascunsi pana ce scandalul se va calma iar apoi sa se intalneasca pentru a imparti comoara.

Insa Mary Dear a fost capturata de armata britanica. Acum povestea are doua variante. Unii spun ca nimeni inafara de William Thompson nu a scapat atacului navelor britanice, altii spun ca toti membrii ai echipajului au fost spanzurati odata ajunsi la tarm. Oricum, ideea este ca Thompson a fost singurul care a supravietuit.

Pentru a scapa cu viata, piratul s-a inteles cu autoritatile spaniole sa le arate locul in care este ingropata comoara. I-a dus pana pe Insula Cocos insa aici a reusit sa scape si sa fuga in jungla. Thompson a murit in 1844 sub ingrijirea unui anume Keating, caruia i-a dezvalui secretul comorii. Keating a pornit spre Insulele Cocos. Legenda spune ca a gasit comoara insa a avut probeme cu echipajul care devenise prea lacom. Dupa o lupta apriga Keating a fost singurul care a supravietuit si a parasit insula cu o cantitate mica din aurul comorii. Insa nu a reusit sa ajunga la tarm.

De atunci s-au facut mai bine de 300 de expeditii incercandu-se sa se gaseasca comoara din Lima. Pe langa aceste expeditii oficiale, nenumarati vanatori de comori pornesc in fiecare an spre Insula Cocos in cautarea comorii insa nimeni nu a reusit sa o gaseasca.

Capitanul Thompson a lasat cateva indicii referitoare la locul in care se gaseste comoara din Lima. Spune ca odata ce ajungi la golful din nord a Insulei Cocos, trebuie sa urmezi linia tarmului pana ajungi la un parau, urmaresti paraul care se varsa in interiorul unui lac adanc. De aici se fac 70 de pasi, de la vest la sud. Acum ar trebui sa vezi o deschizatura in deal. Ia-o spre nord si treci prin stream. Vei vedea o stanca neteda. Cam unde umerii se intalnesc cu stanca vei vedea o gaura cat sa intre un deget. Aici trebuie sa pui un iron bar and turn. In spatele acesteia este o usa care se deschide scotand la lumina comoara din Lima.
Altii spun, insa, ca degeaba este inutil sa cauti comoara pe Insula Cocos pentru ca Thompson ar fi mutat-o inainte de moartea sa undeva pe o insula de pe coasta Americii Centrale.

Mai sunt altii care spun ca Robert Louis Stevenson, autorul cartii Treasure Island, ar fi gasit comoara in 1890. Stevenson a calatorit timp de doi ani din America de Nord spre Samoa din sudul Oceanului Pacific. Ajuns aici, se pare ca a facut cateva expeditii misterioase spre destinatii necunoscute. Se crede ca Stevenson a descoperit ca ce se numea atunci insula Tafahi se numise mai demult Insula Cocos. Stiind legenda comorii ascunse de Thompson se crede ca Stevenson a pornit sa o caute si ca a si gasit-o. Asta pentru ca dupa misterioasele sale expeditii Stevenson a devenit extrem de bogat, si-a construit o vila somptuoasa in Samoa si nicio ruda de-a lui nu a mai fost nevoita sa munceasca vreodata. Stevenson a facut infarct si a murit doar la patru ani dupa ce ajunsese pe insula.

Nimeni nu stie care este adevarul despre comoara din Lima. Iar unii sustin ca nici nu a existat cu adevarat. Insa povestea sa face ca si astazi multi vanatori de comori sa incerce sa ii dea de urma si, cu siguranta ca, va alimenta alte legende si povesti de acum inainte.

Sursa: http://www.timpultau.ro/liber/Comoara-din-Lima*id_1426-articol.html

Un comentariu despre subiectul „Comorile din Lima”:
Anonim spunea...

Thank you a bunch for sharing this with all of us you really
know what you're talking approximately! Bookmarked.
Kindly additionally talk over with my site =).
We may have a hyperlink trade contract between us

My site :: New Balance Outlet

Trimiteți un comentariu

  ☑ Am citit și accept Regulamentul comentariilor.