marți, 18 ianuarie 2011

Povestea unui cautator de comori

Astazi va prezint un articol pe care mi l-a recomandat un cititor anonim, rugandu-ma sa il aduc si in atentia dumneavoastra. Este povestea unui cautator de comori. Sau mai mult decat atat.

Eugen Şendrea este unul dintre cei mai cunoscuţi băcăuani. Cu o activitate însumând 11 cărţi, 5000 de articole publicate, 20 de diplome de excelenţă, ordine şi medalii, locotenent-colonelul în rezervă Eugen Şendrea are o carieră impresionantă în cadrul Oficiului Judeţean pentru Patrimoniul Cultural Naţional Bacău şi numeroase descoperiri din postura de preşedinte al Asociaţiei Căutătorilor de Comori. Istoricul ne vorbeşte despre comorile nedescoperite ale Bacălui şi despre unele grupuri care au interesul să “nu fie descoperite”. În prezent istoricul are gradul de locotenent colonel în rezervă.


Activitatea de istoric

Agăţând haina militară în cui, Eugen Şendrea ajunge muzeograf la Complexul muzeal Fălticeni din Suceava: “Am stat acolo vreo câteva luni, pâna când s-a ivit un concurs la Oficiul Judeţean pentru Patriomoniul Cultural Naţional Bacău. A fost marea mea şansă. Ajuns acolo am avut ocazia să cutreier Bacăul în lung şi în lat, scotocind fiecare colţişor după urme de istorie. Am inventariat toate monumentele istorice ale judeţului Bacău. Am avut a face cu lucruri incredibile – comori cântărind câteva zeci de kilograme de aur, diamante, rubine, cărţi rare, tablouri de mare valoare.”
Unul dintre tablourile descoperite de Eugen Şendrea, aparţinând pictorului Jan van Eyck, a fost estimat la peste 60.000.000 de dolari. Cunoscând-o direct pe fiica lui Octav Băncilă, Elena Ionescu, istoricul reuşeşte să intre în posesia celei mai mari colecţii de picturi aparţinând artistului.
Prin activitatea lui, Eugen Şendrea a reuşit să recupereze diferite lucruri inestimabile, “furate de pe la castelele Bacăului şi conacele boiereşti”, cum chiar istoricul povesteşte. La Tescani, a reuşit să recupereze o bună parte a bunurilor sustrase de la casa lui George Enescu.
“Am văzut lucruri uimitoare. Una dintre cele mai impresionante descoperire a fost poate la Răcăciuni. În casa unui cetăţean am descoperit mobilier vechi din furnir de trandafir. Fiecare zi era pentru mine o nouă aventură. Tot la Răcăciuni am dat peste un om care avea în casa o adevărată colecţie de lucruri vechi, obiecte din aur şi argint, tablouri, ceasuri, cutii de bijuterii. Toate acestea estimate atingeau uşor valoarea de 20.000.000 dolari şi puteau umple fără probleme o sală mare de muzeu dedicată secolului 18″, povesteşte istoricul băcăuan.

Comorile nedescoperite ale Bacăului

Pe lângă activitatea desfăşurată în cadrul Oficiului Judeţean pentru Patriomoniul Cultural Naţional Bacău, Eugen Şendrea a fost şi preşedintele general al Asociaţiei Căutătorilor de Comori. Echipat cu detectorul de metale deşinut de Asociaţie şi cu o serie de cunoştinţe istorice, băcăuanul nostru s-a pus pe treabă. “Oameni de peste tot din ţară ne solicitau intervenţia. Cu ajutorul detectorului de metale am reuşit să dăm peste borcane cu aur, bijuterii, lăzi cu armament. Cu această ocazia am scris cartea “Istoria comorilor băcăuane”. Am întocmit şi o hartă a comorilor care nu au văzut încă lumina zilei. În Bacău se zvoneşte că ar fi comori inestimabile, puţini pline cu aur şi argint. La Soci, în comuna Horgeşti se spune că există o comoară uluitoare, capabilă să o egaleze pe cea a lui Tutankamon. O alăa comoară zace sub biserica de la Oituz. Alta cică ar fi pe Dealul Măneştilor, la Brătila. Însa… toate sunt păzite de blesteme, aşa că oamenii care au încercat să le scoată la suprafaţă au avut mari necazuri,” povesteşte istoricul Eugen Şendrea, în stilul său inconfundabil.

Interese mai mult sau mai puţin oculte pentru comorile patriei

Istoricul băcăuan povesteşte cu plăcere despre marile sale descoperiri, însă semnalează un lucru foarte important. Există persoane care sunt interesate să se muşamalizeze descoperirea comorilor, mânate de interese personale. “Dacă ar fi să se scoată la suprafaţă toate comorile despre care am relatat eu, acestea ar bate ca valoare bugetul a trei judeţe. Din nefericire, Societatea Căutătorilor de Comori s-a desfiinţat. Din acel moment nu am mai ştiut ce s-a descoperit şi ce a rămas spre a fi scos la lumină”. Cândva vedeam aproape săptămânal la telejurnal că într-o anumită zonă a ţării erau descoperite diferite tezaure. Odată cu trecerea timpului aceste ştiri s-au cam rărit. Eugen Şendrea ne explică o parte din mişmaşurile epocii. “Nu s-au descoperit toate comorile. Sunt multe care stau să fie descoperite. Problema este că sunt interese să nu se ştie despre aceste descoperiri. Să privim puţin spre Răcătău, spre cetatea Tamasidava. În ultima vreme au început să apară tot felul de “arheologi”. Ceea ce nu vede lumea este că aceştia extrag zeci de tezaure pe care le vând apoi afară, pe sume considerabile. De prin Italia, Franţa, Germania şi chiar Rusia circulă tot felul de neguţători de artă, care golesc tezaurul nostru naţional. Dacă înainte dădeau unei babe o oală minune pentru o icoana veche de 300 de ani, acum se lucrează direct cu euro. La Leontineşti s-au vândut cu 10.000 de euro icoanele bisericii, inclusiv catapeteasma. Au dispărut muzeele şcolare care aveau adunate piese deosebite. Au dispărut muzeele unor biserici, colecţii impresionabile de carte bisericească, obiecte vechi de cult. Au dispărut colecţionarii.”

Sursa: http://www.balaceanca.net/2011/01/12/catalin/senzationala-poveste-a-cautatorului-de-comori-eugen-sendrea

3 comentarii despre subiectul „Povestea unui cautator de comori”:
Anonim spunea...

`nu se doreste scoaterea la iveala`a unor comori...pentru ca ...se doresc a fi scoase numai de `ei`! Adica acei care le-au cautat organizat in vechiul regim iar acum au functii inalte! Si sa nu mai vorbim de arheologii care au jefuit istoria tot timpul `furand`din siturile la care lucrau obiecte ce le vindeau pe piata neagra...Ei sunt cei care arunca cu noroi in cei care au un detector din pasiune,numindu-i hoti de istorie...Legile aberant de proaste sunt facute cu precedent pentru ca cercul de viciati cu adevarat sa ramana bine definit si intangibil! RUSINE!

The exarh spunea...

D-le Sendrea,nu divulgati secrete despre locatii! Asa cum pamantul l-ea tainuit de veacuri,vor fi pastrate si de-acum inainte fara sa le gaseasca adevaratii hoti! Sau daca `istoricii`de la culte le doresc...SA PLATEASCA!Pentru ca suntem o tara democratica!Sa privim spre Germania,Anglia(am vazut ce descoperiri fabuloase s-au facut)cu detectorul de metale!Dar pentru asta...trebuiesc schimbate legile privind descoperirile intamplatoare!

Anonim spunea...

O stire veche de 3 ani dar problemele sunt actuale, aceleasi idei bune ca e nevoie si la noi de acest hoby care este metal detecting pentru folosul tuturor.Da am vazut in multe postari ca ar fi bine sa se infinteze asociatii de detectoristi, cu statut si mai ales cu un avocat care sa apere imaginea detectoristilor cinstiti care sunt bagati in aceeasi oala cu talharii si jefuitorii.Un avocat ar putea cere scuze public din partea unui director de muzeu cum ar fi cazul din Jud. Neamt unde unui detectorist onest si cinstit, i-a fost distrusa viata de cand a descoperit 269 monede din ag.romane.Si mai ales ca este de profesie Inginer Silvic, deci nu un oarecare.
http://zch.ro/?p=33130
Oare asa trebuie tratati oamenii cinstiti din Romania ? sa se afirme ca s-a detectat intr-un sit arheologic? asta doar pentru ai face rau detectoristului ?
Ne intoarcem la tactica propagandistilor cand pe declaratia unui martor mincinos, gospodarii erau arestati si dusi la ocna ?
Pai daca ceilalti detectoristi vad asta, cum o sa reactioneze, ce vor gandii despre omul cinstit in Romania ?
Pietreanul a gasit intai 10 monede si le-a predat Muzeului din Neamt, dar fiind primit cu disgratie si mai ales ca a mai predat si alte artefacte primind aceeasi privire ca din poza, a ales sa duca la Muzeul din Bucuresti unde personalul e si calificat si educat respectand omul ca pe om..
Aici gasiti ceea ce directorul nu a vrut sa dezminta in fata presei.
http://www.realitateamedia.ro/social/15110-acuzat-pe-nedrept-c-a-profanat-un-sit-arheologic-descoperitorul-tezaurului-de-la-tazlu-renun-la-propria-i-pasiune.html
Da ar fi bine ca in fiecare Judet sa ia fiinta asociatii de detectoristi care in colaborare cu Arheologii sa caute si sa scoata la lumina istoria acestei tari.
Dar cum la noi baietii cu bani nu fac decat ONG-uri care sa aibe profit cat casa fara prea multa munca, nu se va gasii prea curand cine sa investeasca in cluburi de detectie.Asa ca ramane fiecare pe cont propriu in fata celor fara frica de Dumnezeu.

Trimiteți un comentariu

  ☑ Am citit și accept Regulamentul comentariilor.