duminică, 27 februarie 2011

Comoara de la Zidul Ciclopilor, Macedonia

Un tezaur cu monede descoperit in anul 2010 la Cetatea Skopje reprezinta una dintre cele mai mari comori care contine monede de aur si de argint, descoperite vreodata pe teritoriul Macedoniei. Arheologii au gasit 44 monede de aur şi 76 monede veneţiene, datând din secolul al XIII-lea sau epoca bizantina.


Aceasta este cea mai importantă descoperire arheologică de la Cetatea Skopje, alaturi de "pecetele" de plumb medievale care au fost descoperite cu mai mulţi ani în urmă in acest sit arheologic, a declarat pentru publicatia Vreme, Pasko Kuzman, arheolog şi director de Protecţia Patrimoniului Cultural din cadrul Ministerului macedonean al Culturii. Monede bizantine de aur au fost descoperite si in alte sit-uri din Macedonia, dar foarte rar şi în cantităţi mai mici, a adăugat el.

Potrivit arheologilor, de obicei cantităţi mari de monede de bronz sunt adesea găsite in sit-uri antice din Macedonia. Monedele de aur recent descoperite sunt batute cu imagini de regi bizantini şi motive biblice, în timp ce monedele de argint veneţiene sunt ștanțate cu imagini de conducatori veneţieni.

Piese foarte valoroase, dupa cum afirma Kuzman, monedele descoperite fusesera elemente de schimb in tranzatiile negustorilor. Legăturile comerciale ale liderilor bizantini cu venetienii erau in voga , Republica venetiana fiind renumita pentru splendoarea şi prosperitatea sa. Este interesant faptul că sute de monede au fost găsite într-o cutie mică, nu foarte deterioarata, asadar aceasta probabil fusese păstrata cu mare grijă, fiindca monedele avusesera o mare valoare pentru oamenii din acea vreme, a remarcat Kuzman remarcat.


 În prezent, monedele de aur şi argint de la Cetatea Skopje sunt păstrate într-un laborator şi în curând vor fi examinate în detaliu de către specialiştii in numismatica. Cetatea Skopje este unul dintre sit-urile arheologice din Macedonia ce vor fi studiate cu atentie în acest an. Arheologii fac sapaturi in zona centrala a sit-ului si au in plan renovarea şi conservarea aşa-numitului Zid ale Cicopilor.

Articol prezentat in premiera de catre site-ul nostru Harta Comorii.

Niciun comentariu despre subiectul „Comoara de la Zidul Ciclopilor, Macedonia”:

Trimiteți un comentariu

  ☑ Am citit și accept Regulamentul comentariilor.