luni, 28 februarie 2011

Crucifix de argint declarat comoară

Un crucifix din Evul mediu tarziu a fost găsit în Gloucestershire, in Anglia. Acest crucifix a fost declarat de catre specialisti ca fiind comoara. Vechi de 500 de ani, artefactul fost descoperit de către un localnic din Yanworth, în iunie 2009.


Acest crucifix pandantiv are reprezentat pe fata pe Domnul Isus Hristos crucificat, pe laterale fiindu-i alaturi Fecioara Maria şi Ioan Evanghelistul, iar pe revers este reprezentat Sfantul Christopher cu pruncul Isus Hristos. Muzeul Cirencester Corinium speră să cumpere acest artefact, dupa ce va fi evaluat de catre specialistii particulari de la o casa de licitatii. Oricum, se vehiculeaza sume cu multe zerouri. Kurt Adams, ofiţer de patrimoniu pentru Gloucestershire şi Avon, a declarat: "Astfel de descoperiri, cum este aceasta cruciuliță de argint, sunt foarte rare, mai ales atunci când un astfel de artefact reprezinta un exemplu cu adevărat excepţional de artă medievală. Cu singuranta ca a fost o pierdere foarte importantă pentru acel proprietar al său, din Evu Mediu."

Incepand cu anul 1996, Legea Comorilor din Anglia obligă cautatorii de comori să raporteze orice descoperire autoritatilor, iar acestea stabilesc daca respectivele artefacte reprezinta sau nu o comoara. Daca descoperirea este declarata comoara, obiectele gasite intra in proprietatea Coroanei, iar descoperitorii si proprietarii de terenuri primesc contravaloarea de piata a descoperirii, evaluata de catre specialisti. Daca nu este declarata comoara, descoperitorul respectivelor obiecte, impreuna cu proprietarii terenurilor unde s-a facut descoperirea sunt liberi sa le vanda la licitatii sau oricarui doritor ori sa le pastreze.

Articol in premiera prezentat de catre site-ul nostru Harta Comorii.

Un comentariu despre subiectul „Crucifix de argint declarat comoară”:
Ioan spunea...

interesant ca o cruciulita de argint a ajuns sa fie atat de apreciata. Cum i-si mai pun altii in valoare istoria!

Trimiteți un comentariu

  ☑ Am citit și accept Regulamentul comentariilor.