joi, 17 februarie 2011

Cupa de aur din Epoca Bronzului - norocosul a primit recompensa o jumatate de milion de dolari pentru comoara veche de peste 3500 de ani

Pasionat de detectia metalelor, Cliff Bradshaw a primit de la autoritati 270000 de lire sterline pentru ca a găsit un preţios vas de aur din Epoca Bronzului, datând din 1700 - 1500 î.Hr., undeva în Ringlemere, Kent. Doar cinci astfel de artefacte similare au fost găsite în toată Europa.


De obicei realizate din ceramică, aceste cupe din Epoca Bronzului sunt uneori fabricate si din metal, şi foarte ocazional de aur. Există mai multe exemple de cupe de aur din Europa continentală, dar până de curând singurul de acest gen din Marea Britanie fusese găsit într-o piatră de hotar (care s-a dovedit de fapt un morman de pietre asezate peste un mormant stravechi), la Rillaton în Cornwall, în secolul al XIX-lea.


Cliff Bradshaw a gasit vasul sub o movilă de pământ (tumul) asezata tot peste un mormant, la Ringlemere în Kent. De dimensiunile unei cani mai mari de cafea, vasul are laturile subţiri si ondulate, perforate pe alocuri, sub buza vasului, cu baza rotunjita, şi un mâner delicat ataşat cu nituri cu şaibe în formă de romb. Toate aceste detalii au fost imediat evidente pentru găsitor: aurul nu era corodat, l-a scos din pământ la fel de frumos si stralucitor ca în ziua în care a fost îngropat.


Pe cand o descoperire similara si in Romania ? Vreau sa vad si eu un român mai bogat... :)

2 comentarii despre subiectul „Cupa de aur din Epoca Bronzului - norocosul a primit recompensa o jumatate de milion de dolari pentru comoara veche de peste 3500 de ani”:
Enesteasca spunea...

Adica vreti sa spuneti ca in Epoca Bronzului existau totusi obiecte de aur? Pai ce, descoperisera aia aurul? Atunci de ce se mai numeste Epoca Bronzului ?

Axel Broscoiul spunea...

În Europa Centrală, cultura Unetice de la începutul epocii bronzului (1800 î.Hr. - 1600 î.Hr.) include mai multe grupuri mai mici, cum ar fi cultura Straubingen, cultura Adlerberg și cultura Hatvan. Unele morminte foarte bogate, cum ar fi cele de la Leubingen cu daruri de înmormântare din aur, indică o creștere a stratificării sociale deja prezente în cultura Unetice. Cimitirele din această perioadă sunt totuși rare și de mici dimensiuni. Cultura Unetice este urmată de Epoca Mijlocie a Bronzului (1600 î.Hr.-1200 î.Hr.), Cultura tumulus, caracterizată prin înmormântări prin înhumare în tumuli (gorgane). În Ungaria de est, pe afluenții Crișului, a apărut, la începutul epocii bronzului, cultura Mako, urmată de culturile Ottomany și Gyulavarsand.

Trimiteți un comentariu

  ☑ Am citit și accept Regulamentul comentariilor.