vineri, 4 februarie 2011

Piramide subterane stravechi, in jungla amazoniana

Tumulii impresionanti de înmormântare, cu camerele lor subterane acoperite cu multe straturi de pamant si de istorie, au fost mult timp o trăsătură distinctivă a descoperirilor de pe coasta arida din Peru. Dar astazi va prezentam pe site-ul nostru Harta Comorii, in premiera in Romania, o descoperire senzationala, demna de eroul Indiana Jones!

Descoperirea a două complexe vechi tip piramidă, în apropierea oraşului Jaen, pe marginea de vest a şesului Amazonului, arată că arhitectura monumentala a piramidelor era răspândita în Anzi si în jungla cu mii de ani înainte de sosirea spaniolilor pe aceste taramuri. Cu foarte mult timp inainte de a calca cotropitorii europeni pe acest continent, cea mai mare dintre piramide, cu o baza de peste 4000 de metri patrati, fusese acoperita de vegetatie, de pamant si de timp, incat apartinea deja subteranului. Pana cand un cunoscut cercetator a scos la lumina, dupa mii de ani, dovezi de construcţie la scară largă : ziduri groase de până la trei metri, rampe şi semne de constructii in faze succesive, care se intind pe o perioada de cel puţin 2.800 ani ! Stim, pare de domeniul fantasticului, dar este una dintre cele mai importante descopeiriri arheologice ale anului 2010 !

Piramida descoperita in Peru, intr-o faza avansata a dezgroparii

"Arheologii care au descoperit monumentala arhitectura din Peru nu cautasera niciodată în junglă, fiindca credeau ca acolo nu exista asa ceva. Această descoperire a noastra arată că s-au inselat", spune cercetatorul Olivera. "Pentru a construi aceste structuri, oamenii trebuie să fi avut cunoştinţe de inginerie şi proiectare, dar şi o forţă mare si stabila de muncă. Pana acum, noi credeam ca acesti antici au trăit în bordeie din trunchiuri de copaci şi frunze."

Scheletul descoperit in piramidă

În acelaşi timp, in piramida a găsit mormântul unui personaj din înalta societate a acelor vremuri. Acesta fusese inmormantat în jurul anului 800 î.Hr., iar trupul fusese acoperit cu scoici si cochilii de melci. Acesta fusese probabil un preot vindecator, spune Olivera. Scoici marine s-au găsit si într-un alt mormânt din apropiere, marturie a relaţiilor comerciale dintre locuitorii de pe coasta, prin Anzi, cu cei din junglă.

Drumul prin jungla catre Jaen, spre locul descoperirii piramidei

Oricum, uluitoarea descoperire, datorita arhitecturii sofisticate, sugerează că a existat o civilizatie misterioasa, destul de dezvoltata tehnologic pentru acea perioada, cu mult inainte de civilizatiile cunoscute pana acum de catre cercetatori.

La inceputul lucrarilor, cand piramida abia incepuse sa fie dezgropata

Nu s-au precizat inca daca au fost gasite si alte comori, artefacte de aur sau pietre pretioase, in aceasta piramida subterata, dar cu siguranta ca o asemenea constructie, care a necesitat , la realizarea ei, un mare consum de resurse si forta de munca, adapostete asemenea bogatii arheologice, ca de altfel toate constructiile de acest gen. O sa revenim cu mai multe detalii, cand vor fi publicate in revistele sau pe site-urile de specialitate din strainatate.

Un comentariu despre subiectul „Piramide subterane stravechi, in jungla amazoniana”:
Anonim spunea...

Hopa! Nu stiam de piramidele astea. Ar fi interesant de aflat mai multe detalii, daca stie cineva.

Trimiteți un comentariu

  ☑ Am citit și accept Regulamentul comentariilor.