joi, 17 februarie 2011

Va primi 500,000 de lire recompensă pentru descoperirea comorii

A descoperit un tezaur de aur din Epoca de Fier prima dată cand a folosit noul detector de metale cumparat recent. Va primi 500,000 de lire recompensă pentru descoperire.

Vânătorul de comori amator David Booth gasise bijuteriile într-un câmp de lângă Stirling în septembrie 2009. David Booth cumparase, cu 240 de lire sterline, un detector de metale şi s-a gândit să îşi pună la treabă investiţia, în aer liber.

Booth a găsit cercei, brăţări şi coliere, toate din aur, îngropate la doar 12 centimetri adâncime. Comoara a fost descoperită în mai puţin de o oră. Aceasta comoara a fost evaluata la o valoare de aproximativ 1 milion lire sterline, fiind datata ca apartinand secolelor III-I î.Hr.


Muzeul Naţional al Scoţiei va primi comoara, cu condiţia ca acesta să plătească 462000 de lire ( peste o jumatate de milion de euro ) domnului Booth.

Descoperitorul a spus ca s-a simtit extrem de fericit cand a auzit ce suma va primi. "Am de gând să achit toate imprumuturile pe care le am la banci si sa cumpar o casă nouă pentru familie", a spus el. "Proprietarul terenului va primi partea lui, de asemenea."

Booth a spus ca a gasit comoara chiar in prima gropa pe care a săpat-o după ce a încercat noul sau detector de metale.

El a adăugat: "De abia astept sa imi duc copiii la muzeu sa le arat comoara pe care am gasit-o - si cred ca toata Scotia este la fel de curioasa."


În conformitate cu legislaţia scoţiană, Coroana poate pretinde orice obiecte arheologice descoperite în Scoţia.

Descoperitorii nu au drepturi de proprietate asupra comorii gasite şi trebuie să raporteze orice obiecte la Treasure Trove Unit.

Potrivit legislaţiei, cei care găsesc artefacte valoroase pe teritoriul ţării sunt obligaţi să le predea autorităţilor, care le includ în patrimoniul naţional, pentru ca cetăţenii le poata admira în muzee. Toate artefactele aparţin Coroanei, la cererea autoritatilor, daca se doreste acest lucru.

Cei care găsesc comori nu pot fi proprietarii lor, la fel cum nici cei pe al căror teren au fost găsite obiectele nu le pot stapani. Cu toate acestea, statul îi acordă celui care a găsit comoară o sumă echivalentă cu valoarea de piaţă a acelor obiecte, suma pe care trebuie sa o imparta cu proprietarul terenului unde a fost gasita comoara.

Arheologii si autoritatile au multumit descoperitorului pentru ca a avut buna credinta sa predea comoara gasita si au afirmat ca, desi este criza financiara, au reusit sa stranga banii necesari pentru a plati contravaloarea de piata a comorii catre gasitor si proprietarul terenului, adica un total de peste 1 milion de euro. Cercetatorii au afirmat ca aceasta este cea mai bine conservata comoara din acea perioada, gasita pe teritoriul Scotiei, si reprezinta un set de artefacte de mare insemnatate.

Dupa descoperire, cautarea de comori a devenit o pasiune pentru David Booth, care intre timp a mai gasit un sigiliu vechi de 800 de ani.

3 comentarii despre subiectul „Va primi 500,000 de lire recompensă pentru descoperirea comorii”:
Anonim spunea...

Foarte frumos din partea norocosului ca a predat comoara, dar si mai frumos din partea statului scotian ca ia platit-o la justa valoare. Sa ia exemplu si legiuitorii romani, nu cum e acum cand legea permite statului confiscarea cu forta a norocului omului.

Ioan spunea...

Si la noi se acorda 30%, iar in cazul cand descoperirea este foarte importanta se mai acorda o bonificatie de 15%. Problema e ca inca nu cunosc pe nimeni care sa fi primit banii cu toate ca s-au intocmit actele premergatoare.

Cristi spunea...

La noi dc nu predai esti infractor,dc predai esti un fraier pt ca nu o sa vezi in veci nici macar aia 30% ca o sa zica " nu avem bani in buget pt asa ceva" si ai ramas ca fraierul cu buzele umflate! Deci tu sa fi cinstit dupa ce-si bat joc de tine cu 30%,dar ei nu-s!!!

Trimiteți un comentariu

  ☑ Am citit și accept Regulamentul comentariilor.