joi, 7 aprilie 2011

Comoara imensa gasita cu detectorul de metale - Partea a 3-a

Continuam seria de articole dedicate uimitoarei descoperiri de la Staffordshire ( pentru a citi primele doua parti dati click aici ( partea I-a ) si aici ( partea a II-a ) ), adica o comoara care a transformat doi oameni obisnuiti in milionari, peste noapte. De aceasta data, continuarea povestii are mai mult o tenta de monden, din cauza neintelegerilor care au aparut intre timp, dar si din cauza vrasmasiei ascunse despre care se spune ca ar exista intre descoperitorul comorii si proprietarul terenului pe care a fost gasit acest tezaur. Bineinteles, totul a pornit de la banii pe care i-au primit cei doi ca recompensa, si care, conform legilor din Anglia, trebuie sa ii imparta intre ei in cota egala., adica peste 1,6 milioane lire sterline fiecare.

Terry Herbert, descoperitorul comorii

A fost descoperirea arheologica care a transformat doi oameni simpli in milionari, dar si in dusmani.

Cautatorul de comori Terry Herbert descoperise comoara saxona, poate cea mai importanta gasita in Anglia din ultimii ani, într-un teren care apartine agricultorului Fred Johnson, iar descoperirea a transformat vietile lor pentru totdeauna.

Stirea despre gasirea tezaurului din Staffordshire s-a raspandit cu repeziciune in întreaga lume, iar mai tarziu mass-media si publicatiile online au facut cunoscuta informatia ca fiecare a primit cate 1,6 milioane de lire sterline, dupa ce comoara a fost cumparata de un muzeu important.

Dar de curand lucrurile au luat o intorsatura nepotrivita, iar cei doi au "recunoscut" ca poate era mai bine sa nu fi fost descoperita niciodata acea comoara.

Proprietarul terenului, adica Fred Johnson, un agricultor in varsta de 67 de ani, la etichetat pe Terry Herbert ( descoperitorul comorii) ca fiind "lacom".

Fred Johnson, proprietarul terenului
Apoi a mai adaugat :''Nu vreau sa-l mai vad ca tipul ala pe terenul meu niciodata - are interdictie de a mai intra pe proprietatea mea"

"Imi doresc sa nu-l fi intalnit niciodata pe acest om. Nu mi-a cauzat decat probleme si deranj, nimic altceva.''

Dar descoperitorul tezaurului, detectoristul Terry Herbert, in varsta de 56 de ani, a contraatacat, sustinand ca de fapt agricultorul a fost nemultumit, pentru ca a trebuit sa imparta recompensa pe comoara, conform legislatiei în vigoare. "Cred ca Fred a vrut toti banii si acum este suparat ca a trebuit sa ii imparta cu mine,''a spus el. ''Asta e problema principala."

"A actionat ca un copil care isi bate cainele din cauza ca el, copilul, a pierdut un meci la fotbal.
"Ma simt ranit in orgoliu din cauza ca a luat aceasta pozitie, dar acum nu stiu cum am putea indrepta lucrurile. Uneori îmi doresc sa nu fi gasit comoara.''

Tezaurul a fost descoperit de catre Terry într-un câmp noroios la Hammerwich, aproape de Brownhills, pe 5 iulie 2009.

Curând a devenit clar ca a gasit cel mai important tezaur anglo-saxon descoperit vreodata în Anglia si povestea a devenit de senzatie internationala.

Comoara continea mai mult de 1.500 de artefacte care au fost datate ca fiind din secolele VII-lea sau al VIII-lea, ca origine fiind plasate în timpul Regatului Mercia.


Comoara descoperita are aproximativ 5 kg aur de foarta buna calitate si 2,5 kg de argint.

Expertii au fost uimiti la calitatea relicvelor si modul cum erau lucrate bijuteriile, iar un website dedicat comorii a avut in cateva zile de la anuntarea descoperirii peste 10 milioane de vizitatori.

Unele dintre bijuterii au fost în cele din urma expuse la Muzeul Birmingham & Art Gallery, atragand peste 40.000 de vizitatori si provocând cozi lungi, de mai multe ore de asteptare la intrarea in muzeu.

Desi cautatorul Terry a aparut în ziare si la televizor in mod cat mai timid, incercand sa nu atraga publicitate asupra evenimentului, pentru a nu-l provoca pe fermier, totusi pana la urma proprietarul terenului a rabufnit: "Sunt satul de el (Nr: de Terry)!

"Pentru ca sincer mi-am dat seama de la început de caracterul lui, iar acum m-am saturat de lacomia sa!"

''Din momentul in care el a gasit comoara nu a vrut sa discute cu mine decat despre banii pe care sa-i cerem pe comoara si ca, indiferent de cati bani o sa primim, sa nu acceptam prima oferta. Pe mine nu ma interesau banii."
 
''Imi doresc sa nu-l fi lasat pe acest om pe pamanturile mele, si in în primul rând imi doresc sa nu-l fi intalnit niciodata pe acest om. Mi-a cauzat numai deranj. Nu am fost prieten cu el, dar a fost foarte insistent , incat pana la urma l-am lasat sa caute pe terenul meu."

"Când ma gândesc la toti oamenii care ar fi putut gasi comoara de-a lungul anilor si-ar fi putut beneficia de banii care au venit odata cu ea ..."

"Uneori ma gandesc ca bine ar fi fost ca unul dintre stundentii saraci care invatau sa devina veterinari si practicau pe terenurile mele, sa fi gasit comoara, si-ar fi facut un rost in viata, eu sunt batran si nu prea mai am nevoie de acesti bani."

Tezaurul a fost în cele din urma evaluat la 3.3 milioane lire sterline si a fost achizitionat de catre Birmingham Museum & Art Gallery si The Potteries Museum & Art Gallery, ca urmare a unui apel la nivel national.

Totusi, Terry si Fred, dupa ce au primit partea lor de bani , au si stabilit deja cum se vor bucura de acestia in restul vietii lor.

Agricultorul Fred a incepu sa construiasca o casa nou la ferma sa, în timp ce Terry s-a mutat din vechiul sau apartament din Burntwood intr-o locuinta de lux din apropiere.

Cand cautatorul de comori a fost intrebat daca e suparat pentru neintelegerile si declaratiile aparute in presa, el nu a putut sa-si ascunda dezamagirea si a pretins ca banii au fost la radacina problemelor.

El a spus: "Cinci ani am sapat pe terenurile acestui om si am fost avertizat de mai multe ori ca daca voi gasi ceva, fermierul vrea sa ia tot."

"In cele din urma, atunci când am mers din nou acolo si a gasit in sfarsit tezaurul, Fred a ramas la fel de interesat ca la inceput."

"Fred vrut la inceput sa pastram tacerea, chiar daca i-am spus ca nu e bine. Dar în minutul urmator el era peste tot la televizor, asa ca am decis sa îl las sa aiba el toata publicitatea si renumele."

"El a avut întotdeauna o atitudine gresita si aceasta de aceasta imi era teama."

"Personal, eu cred ca el ar fi trebuit sa ia toti banii din comoara, dar nu eu am facut legile, nu?''

Dar faima bogatiei lui Terry are si dezavantajele sale.
"Foarte multi oameni vor sa se intalneasca cu mine zilele acestea, doresc sa vorbeasca cu mine, ceea ce este frumos, dar poate fi, de asemenea, si o reala problema.", a mai spus el.

''Fac ce e mai bine pentru a ma bucura de clipe frumoase si de viata. M-am mutat intr-o casa noua, e adevarat, dar nu e ca si cum as fi sarit stacheta si mi-as fi cumparat un Ferrari."

''Dar trebuie sa recunosc ca nu sunt multumit într-adevar de cum au decurs lucrurile. Mai ales din cauza ca au aparut neintelegeri ca acestea.''

Cautatorul de comori a mai sugerat, de asemenea, ca ar putea exista si alte comori in zona unde a gasit tezaurul.

"Este o adevarata rusine. Fred nu va ma mai lasa sa caut pe câmpurile sale, desi eu sunt convins ca mai sunt multe artefacte valoroase de gasit in zona. Oricum, nimeni nu va asculta de sfaturile mele.'', a mai spus el.

"Sunt convins ca mai sunt comori de gasit pe pamanturile acestui fermier si daca Fred ar lasa cautatorii sa mai cerceteze terenul sau, tot el ar fi in avantaj, fiindca ar obtine jumatate din ce ar gasi acestia. "

"Nici chiar arheologii nu m-au ascultat, chiar daca le-am spus ca am gasit artefactele la aproape 100 de metri de unde ei incepusera sa investigheze ulterior."

"Oricum, Fred parca si-a inchis mintea la toate sau sufera de prostie.''
Cam aceasta e povestea celor doi fericiti "nefericiti", inconjurata de oarecare ipocrizie din partea ambelor parti. Se contrariaza in mass-media si se jignesc, in loc sa fie bucurosi fiindca au devenit bogati peste nopate si mai ales fiindca ca au contribuit la descoperirea unor dovezi istorice de mare importanta pentru poprul englez...

Sursa partiala, adaptata si tradusa din limba engleza de catre http://hartacomorii.blogspot.com, in premiera in Romania:

http://www.sundaymercury.net/news/ midlands-news/ 2011/03/20/ staffordshire-hoard-millionaires -in-secret-feud-66331-28366914/ si http://www.sundaymercury.net/  news/midlands-news/2011/03/20/ staffordshire-hoard- millionaires-in-secret-feud-66331-28366914/2/

Niciun comentariu despre subiectul „Comoara imensa gasita cu detectorul de metale - Partea a 3-a”:

Trimiteți un comentariu

  ☑ Am citit și accept Regulamentul comentariilor.