vineri, 24 iunie 2011

Comoara de la Villena

Comoara de la Villena (în limba spaniolă Tesoro de Villena) este una dintre cele mai mari descoperiri a unui tezaur de aur din epoca bronzului in Europa. Acesta cuprinde 59 obiecte din aur, argint, fier şi chihlimbar, cu o greutate totală de aproape 10 kilograme, 9 dintre acestea fiind realizate din aur de 23,5 carate.


Acest lucru ne determina sa afirmam ca aceasta este probabil cea mai mare descoperire a unor relicve preistorice din Peninsula Iberică şi poate al doilea tezaur din respectiva perioada în Europa, pe locul intai situandu-se ca importanta mormintele regale din Micene, Grecia.

Obiectele de fier sunt cele mai vechi găsite în Peninsula Iberică şi corespund unei etape în care de fierul era considerat a fi un metal preţios, in asa fel incat obiectele realizate din acest metal au fost tezaurizate. Piesele de aur includ unsprezece boluri, trei sticle şi 28 bratari.


Tezaurul a fost găsit în decembrie 1963 de catre arheologul José María Soler la o distanta 5 km de Villena, şi de atunci a fost principala atractie a Muzeului Arheologic Villena.



Descoperirea arheologului a fost facuta cunoscuta în cele mai importante publicatii si in intreaga mass-media spaniolă şi, de asemenea, in unele publicatii din străinătate, în special în Franţa, Germania şi Statele Unite ale Americii.


Acesta comoara a fost expusa în Madrid, Alicante, Tokyo şi Kyoto, şi acum există două seturi de copii ale întregului tezaur care urmează să fie prezentate în expoziţii, în timp ce originalele sunt permanent conservate într-o casetă de prezentare blindata de la Muzeul Arheologic Villena.

Un comentariu despre subiectul „Comoara de la Villena”:
Florin Croitoru spunea...

După lucrătură se poate spune că e vorba de o tehnică destul de avansată. Cred că în acea perioadă prin alte părţi nu exista o tehnică mai bună.
De remarcat numele acelei localităţi. Ştiu că în sistemul spaniol de scris doi de l se citesc i, deci Villena se citeşte Viiena; cred că din două silabe, adică Vi-iena. Este aproape identic cu pronunţarea noastră pt numele capitalei austriece, Viena.Şi noi pronunţăm acest nume din două silabe, adică Vi-ena.Acesta este numele în limba literară.Cred că regional unii de la noi pronunţă Vi-iena.
Aceasta poate fi o întîmplare, dar dacă mai sînt şi alte nume prin Spania care au pronunţie aproape românească nu mai poate fi o întîmplare, iar factorul comun nu poate fi latina populară pt că acest tip de nume nu se găseşte peste tot unde a fost Imperiul Roman.
După cîte ştiu astfel de comori mari nu s-au găsit în centrul Europei sau în Nord, deci putem spune că în acea perioadă Sudul continentului era mai dezvoltat economic.

Trimiteți un comentariu

  ☑ Am citit și accept Regulamentul comentariilor.