duminică, 3 iulie 2011

Comoara ascunsa din templul indian

O comoara, despre care specialistii spun ca ar valora miliarde de rupii (sute de milioane de euro) a fost descoperita recent intr-o galerie secreta a unui templu din India. Autoritatile indiene presupun ca pietrele pretioase, aurul si argintul gasite stau ascunse in templu de peste un secol, bogatia fiind adunata in timp de catre maharajahii Travancore, potrivit BBC.


Specialistii nu au stabilit inca valoarea comorii, dar estimeaza ca aceasta s-ar ridica la 25 de miliarde de rupii, ceea ce inseamna aproximativ 400 de milioane de euro. De la descoperirea comorii, securititatea templului a fost intarita, de teama hotilor. Templul Sree Padmanabhaswamy a fost construit in secolul al 16-lea de catre regii care au condus regatul Travancore. Legendele locale indica faptul ca monarhii erau extrem de bogati si ca au ascuns comorile in peretii si boltele templului.


Inspectiile la templu au inceput in urma cu putin timp, cand Curtea suprema a Indiei a numit o comisie de sapte persoane care sa evalueze obiectele din interior, inclusiv cele aflate in doua camere care se crede ca au fost deschise ultima data acum 130 de ani. Comorile includ lanturi foarte vechi de aur, diamante si pietre pretioase care nu pot fi cuantificate in bani. Unele dintre ele provin din secolul al 16-lea", spune un oficial prezent cand a fost facuta descoperirea. El a precizat ca, pana acum, au fost deschise doar doua dintre cele patru camere ale templului.

Sursa: BBC via http://www.incont.ro/bani/ tara-in-care-inca-se-mai-gasesc-comori-ascunse- ce-faci-cand-descoperi-o-bogatie-de-400-mil-euro.html


Conform HotNews.ro, un tezaur ce cuprinde pietre pretioase, bijuterii, monede din aur si argint, despre care se crede ca valoreaza miliarde de dolari, a fost descoperit intr-un templu hindus din sudul Indiei, au anuntat oficiali locali, citati de AFP. Comoara se afla depozitata in cel putin cinci pivnite subterane ale templului Sree Padmanabhaswamy, cunoscut pentru sculpturile sale deosebite. Tezaurul are o valoare estimata de peste 500 de miliarde de rupii (11.2 miliarde de dolari), a declarat secretarul-sef din Kerala, K. Jayakumar, lucru care transforma Sree Padmanabhaswamy in cel mai bogat templu din India.


Comorile erau depozitate in cel putin cinci pivnite subterane, a declarat Jayakumar, precizand ca "mai trebuie sa deschidem inca o camera secreta, in care nu s-a mai intrat de aproape 140 de ani". Jayakumar a afirmat ca valoarea actuala a tezaurului poate fi precizata doar dupa ce va fi examinata de arheologi. Printre altele, oficialii au descoperit un colier cu lungimea de sase metri, dar si mii de monede de aur. AFP scrie ca templul, dedicat zeului Visnu (sau Vishnu), a fost construit in urma cu sute de ani de regele din Travancore, iar donatiile adeptiilor erau pastrate in seifurile templului. Un consiliu format din descendentii familiei regale Travancore a controlat templul din 1947, dupa ce India a devenit independenta.


Curtea Suprema a decis insa recent ca templul sa fie administrat de stat, pentru a asigura securitatea tezaurului aflat acolo. Pana in prezent, templul Thirupathy din statul Andhra Pradesh era considerat cel mai bogat din India, cu obiecte ce valorau 320 de miliarde de rupii. Descoperirea tezaurului de la Padmanabhaswamy a determinat politia sa instaleze camere video si sisteme de alarma, iar autoritatile iau in considerare desfasurarea unor trupe de comando pentru asigurarea securitatii.

Sursa:http://www.hotnews.ro/stiri-international-9249686- video-comoara-valoreaza-miliarde-dolari-descoperita-intr-templu-hindus-din-india.htm

Deci deocamdata nu putem sa concluzionam  care este cu adevarat valoarea financiara reala a comorii ( oricum cert este ca valoreaza peste cateva sute de milioane de dolari ) , insa este clar ca valoarea istorica si arheologica este imensa.

Un comentariu despre subiectul „Comoara ascunsa din templul indian”:
Anonim spunea...

Mă duc in India...........

Trimiteți un comentariu

  ☑ Am citit și accept Regulamentul comentariilor.