duminică, 3 iulie 2011

Comoara din Qabala, tezaurul celor ... patru comori !

Comoara din Qabala reprezinta un tezaur monetar descoperit în mai multe etape lângă ruinele orasului Qabala (Azerbaidjan).

Prima parte a comorii a fost descoperita în anul 1950, conţinand monede batute de regele Kavadh I (488-531 d. Hr.).

Monede batute de regele Kavadh I


O alta parte a comorii, descoperita în anul 1964, conţine o drahma batuta de regele Gotarzes II, precum şi dinari Otho sau monede al romanilor. Monede emise de catre Vespasian, Traian şi Hadrian şi a peste 150 de monede batute de regele Bahram al II-lea (274 - 291 d. Hr.) completeaza aceasta a doua descopeire.


Moneda emisa de Gotarzes 2 din Parthia


O a treia parte a comorii, găsita în anul 1966, contine 700 monede de argint (inclusiv 170 monede din alte regiuni istorice). Unele dintre acestea sunt drahme emise de Alexandru cel Mare. Altele apartin unor regi ca Arshak, Mithridates I, Phraates II, Seleucids, conducatorului trac Lisimachos, toate fiind emise sau folosite în perioada 187-129 î.Hr.. Tetradrachme ale Regatului Greco-Bactrian ( cunoscut si sub numele de Regatul Indo-Grec) au fost de asemenea descoperite.

Moneda apartinand regatului Greco-Bactrian

 A patra parte a comorii a fost găsita în anul 1976. Se compune din 53 de monede complete şi 1298 monede deteriorate, ascunse in perioadele Ravvadid, Shaddadid şi Shirvanshah.


Aceasta a patra parte a comorii a fost gasita intr-o movila situata la 2 km sud-est de la Qabala, pe malul drept al râului Qarachay.


Tezaurul monetar a fost descoperit de muncitorii care preluau pamant cu utilaje din domeniul constructilor . Aceasta activitate a facut ca monedele sa fie împrăştiate pe toată partea de sud a movilei. Cele mai timpurii monede găsite sunt 7 Drahme ale lui Alexandru cel Mare . Au fost de asemenea gasite tetradrachme Antioh IV, Antioh VI şi Dimitrie, şi 4 Eucratides. Una dintre tetradrahmele gasite este emisa de Diodotus I, dar, de asemenea, poartă numele lui Antioh al II-lea. Din pacate nu se stie exact numarul si calitatea tuturor monedelor gasite, din cauza ca unele dintre monedele gasite nu au mai fost predate de către localnici.

Articol prezentat in premiera de catre site-ul nostru Harta Comorii.

Niciun comentariu despre subiectul „Comoara din Qabala, tezaurul celor ... patru comori !”:

Trimiteți un comentariu

  ☑ Am citit și accept Regulamentul comentariilor.