O comoară imensă
Aurul lui Yamashita, cunoscut ca si Comoara lui Yamashita, este numele dat unei prazi de război presupusa a fi furata în Asia de Sud de către forţele japoneze în timpul celui de Al Doilea Război Mondial şi ascunsa undeva în peşterile sau tunelurile subterane complexe din Filipine. Comoara este numita astfel dupa numele generalului japonez Tomoyuki Yamashita, poreclit "Tigrul din Malaya".
Tomoyuki Yamashita |
Unde este ascunsă comoara ?
Printre cei care pledează pentru existenţa comorii lui Yamashita sunt Sterling Seagrave şi Peggy Seagrave, care au scris si două cărţi referitoare la acest subiect: Dinastia Yamato - Istoria secretă a Familiei Japoniei Imperiale (2000) şi Gold Warriors: America's Secret Recovery of Yamashita's Gold (2003). Seagraves susţine că jaful a fost organizat la o scară masivă de către gangsteri Yakuza şi personaje de la cele mai înalte niveluri ale societăţii japoneze, inclusiv împăratul Hirohito. Guvernul japonez intenţiona ca prada din Asia de Sud sa finanteze eforturile Japoniei in război.
Seagraves susţine că Hirohito a numit in acest scop pe fratele său, prinţul Yasuhito Chichibu, in fruntea unei organizatii secrete numita Kin nr Yuri ("Golden Lily").
Printul Yasuhito Chichibu |
Bunurile din comoara includ obiecte de valoare furate de la banci, depozite, temple, biserici, spaţii comerciale, moschei, muzee şi case particulare. Toate acestea s-a transformat intr-o imensa comoara, tezaur care a fost denumit astfel, asa cum am mai amintit si anterior, dupa numele generalului Tomoyuki Yamashita, care preluase comanda forţelor japoneze în Filipine în 1944.
Potrivit unor teorii ale specialistilor, prada a fost iniţial concentrata în Singapore, iar mai târziu transportata la Filipine. Japonezii sperau să transporte apoi comoara din Filipine către insulele japoneze.
Insa pe măsură ce războiul din Pacific a progresat, submarinele marinei americane şi avioanele de razboi aliate provocau naufragii din ce în ce mai dese navelor de trasport maritime comerciale japoneze. Unele dintre navelor care transportau aceasta pradă de război înapoi în Japonia s-au scufundat astfel în luptă.
Seagraves şi altii au susţinut că agentii secreti de informaţii militare americane au aflat în mare parte unde este ascunsa prada si au colaborat cu Hirohito şi alte personalităţi importante japoneze pentru a ascunde existenţa acesteia. Apoi au folosit comoara pentru a finanţa operaţiunile secrete americane de informaţii din întreaga lume, în timpul Războiului Rece. Aceste zvonuri au inspirat mulţi vânători de comori plin de speranţă, dar cei mai mulţi experţi şi istorici filipinezi cred că nu există nici o dovadă credibilă în spatele acestor supozitii.
Multe persoanaje şi consorţii, atât filipineze cat şi străine, continua să caute comoara. Ca loviti de blestem, o mare parte dintre acesti cautatori de comori au suferit decese "accidentale", vătămări corporale şi pierderile financiare.
În prezent, Biroul de Stiinte Geologice si Minerit al Departamentului de Resurse Naturale din Filipine este agenţia guvernamentală filipineză care acordă permisiunea de a cauta comoara.
Comoara nu există, cred scepticii
Profesorul Jose Rico de la Universitatea din Filipine a pus la îndoială teoria că aceasta comoara a fost transportata de pe continent, din Asia de Sud-Est in Filipine: "In anul 1943, japonezii nu mai aveau control asupra mărilor ... Nu avea sens să aducă ceva atat de valoros aici, când ştiau că tezaurul va fi capturat de americani. Cel mai raţional ar fi fost să trimita comoara in Taiwan sau China ".
Istoricul Ambeth Ocampo, preşedinte al Institutului National de Istorie din Filipine, a comentat: "In ultimii 50 de ani mulţi aventurieri filipinezi şi străini au pierdut timpul, banii şi energia în căutarea comorii lui Yamashita. Ceea ce mă surprinde este că, pentru ultimii 50 de ani, în ciuda tuturor eforturilor acestor căutători de comori, a hărţilor comorii, a povestilor si legendelor din batrani si a detectoarelor de metale sofisticate, nimeni nu a gasit nici macar un obiect din comoara".
Dar toate aceste afirmatii ale istoricilor par sa fie contrazise de actiunile cautatorului de comori Rogelio Roxan.
A gasit cautătorul de comori Rogelio Roxas comoara ?
În martie 1988, un vânător de comori filipinez, pe numele său Rogelio Roxas, a intentat un proces în instanta Hawaii împotriva fostului preşedinte al Filipine, Marcos Ferdinand şi a soţiei sale Imelda Marcos, pentru furt şi încălcarea Drepturilor Omului. Roxas a susţinut că în Baguio City, în anul 1961, el s-a întîlnit cu fiul unui fost membru al armatei japoneze, care i-a desenat o harta cu locaţia legendarei comori a lui Yamashita. Roxas a susţinut ca un al doilea om, care a servit ca interpret a lui Yamashita în timpul celui de Al doilea Război Mondial, i-a spus ca odata a vizitat o cameră subterană plina de lazi cu aur şi argint şi ca acolo a mai vazut si un Buddha de aur, despre care stia ca a fost luat de la o mănăstire situata în apropiere de camerele subterane . Roxas a susţinut că în următorii câţiva ani a format un grup de cautatori de comori pentru a gasi tezaurul şi a obţinut un permis pentru a incepe cautarile, de la judecătorul Pio Marcos, o rudă a presedintelui Marcos Ferdinand. În 1971, Roxas a susţinut ca el şi grupul său au descoperit o cameră subterana ascunsa intr-o zona apartinand statului, lângă Baguio City, unde a găsit baionete, sabii de samurai, aparate de radio şi schelete umane îmbrăcate cu uniforme militare japoneze.
De asemenea, a afirmat ca au găsit în camera un Buddha din aur pictat şi numeroase lăzi stivuite care umpleau un volum cu dimesiunile de aproximativ 35 picioare x 6 picioare x 6 picioare. El a susţinut că a deschis doar unele dintre lazi şi a constatat că era pline cu lingouri de aur. Roxas a mai spus că a luat din camera comorii doar statuia Buddha de aur ( pe care el a estimat ca avea aproximativ 1000 kg ) si o cutie cu 24 de lingouri tot din aur pe care le-a ascuns în casa lui. El a susţinut el resigilat si mascat camera unde a gasit comoara, pentru a o pastra ascunsa în siguranţă până când putea sa transporte restul lazilor cu lingouri de aur. Roxas a mai declarat ca a vandut sapte dintre lingourile de aur din lada pe care o deschisese şi ca a căutat potentiali cumparatori pentru statuia Buddha din aur. Două persoane, care reprezintau potenţiali cumpărători, au examinat şi testat metalul din statuia Buddha. Aceste personaje i-ar fi spus lui Roxas că statuia era realizata din aur masiv de 20 de carate.
La scurt timp după aceasta, Roxas a susţinut că preşedintele Ferdinand Marcos a aflat de descoperirea sa şi a dispus sa fie arestat si bătut, iar Buddha şi aurul ramase sa fie sechestrate. Roxas a afirmat că dupa ce a fost eliberat a inceput o campanie de proteste pentru a recupera statuia Budha de aur si lingourile ramase nevandute, dar presedintele Ferdinand l-a amenintat sa inceteze aceste actiuni, apoi, neoprind protestele publice, Roxas a fost iarasi batut şi în cele din urmă încarcerat timp de peste un an.
În urma eliberării sale, Roxas a pus în aşteptare pretenţiile sale faţă de presedintele Marcos, până când acesta a pierdut preşedinţia în 1986. In anul 1988, Roxas and the Golden Budha Corporation, care detin drepturile de proprietate a creanţelor asupra pretinsei comori denumita acum Roxas, a depus plângere împotriva lui Ferdinand şi sotiei sale Imelda într-o instanţă de stat hawaiiana, prin care solicita despăgubiri pentru furt şi abuzuri suferite prin incalcarea Drepturilor Omului, acestea fiind presupuse a fi fost comise împotriva lui Roxas. Intamplator sau nu, Roxas a murit chiar în ajunul procesului, dar înainte de moartea sa, el a depus o mărturie care ar fi folosita mai târziu ca proba la dosar. În anul 1996, organizatia Roxas and the Golden Budha Corporation a primit ceea ce a devenit de atunci cea mai mare si surpinzatoare hotarare acordata de o instanta vreodată în istoria cautarilor de comori, adica decizia sa primeasca despagubiri de 22 milioane de dolari, care cu dobanzi au ajuns la colosala suma de 40.5 milioane de dolari !!! În anul 1998, Curtea Supremă de Justiţie Hawaii a considerat că există suficiente probe pentru a susţine constatarea juriului, respectiv că Roxas a găsit comoara şi că Marcos i-a luat-o. Cu toate acestea, instanţa a blocat atribuirea valorii prejudiciul, considerând că atribuirea a 22 de milioane de dolari despagubire pentru camera plină de aur a fost speculativă, deoarece nu au existat dovezi privind cantitatea si calitatea comorii gasite acolo. Astfel, instanta a ordonat o noua audiere cu privire numai la valoarea statuii de aur Buddha şi a celor 17 lingouri de aur. După mai mulţi ani si mai multe proceduri judiciare, Roxas and the Golden Budha Corporation a obţinut o hotărâre judecătorească definitivă împotriva lui Imelda Marcos, prin care sa ii fie transferate proprietatile fostului presedinte Marcos, in valoare de 13 milioane de dolari, pe langa care sa primeasca o despagubire morala de 6 milioane de dolari pentru abuzurile savarsite prin incalcarea Drepturilor Omului.
Prin acest proces, în cele din urmă s-a concluzionat că Roxas găsit o comoară, şi, deşi instanţa de stat din Hawaii nu a determinat dacă această comoară era sau nu parte din legendara comoara Yamashita, mărturia invocata in instanţa a creat publicului larg aceasta imagine. De ce ? Fiindca Roxas gasise comoara folosind o harta de la fiul unui soldat japonez; Roxas se bazase pe sfaturi oferite de interpretul lui Yamashita; Roxas declarase ca găsise in camera secreta a comorii, săbii şi schelete de soldaţi japonezi. Toate acestea au determinat ca United States Ninth Circuit Court of Appeal s-a concluzioneze urmatoarele :" Comoara lui Yamashita a fost găsita de către Roxas şi furata de la Roxas de catre Marcos si oamenii sai."
Aceasta este povestea unei comori fabuloase, comoara lui Yamashita, despre care insa nimeni nu poate afirma la ora actuala ca a fost descoperita partial sau in totalitate. Daca vreun norocos cautator de comori va gasi imensul tezaur, ramane ca viitorul sa decida. Pana atunci, cautatorii de comori vor rascoli trecutul, pamantul si oceanele cu aceeasi pasiune cu care s-au aventurat in cercetare in ultimii 50 de ani.
Acest articol a fost prezentat in premiera in Romania de catre site-ul nostru, Harta Comorii, avand sursa in limba engleza: http://en.wikipedia.org/wiki/Yamashita%27s_gold
Foarte foarte foarte tare articolul !!!
Am calculat si aurul pe care spunea filipinezul ca l-a gasit in camera facea cam 100 de milioane de dolari, deci a primit cam 20% din suma. :P mai bine ca in Romania...
Trimiteți un comentariu
☑ Am citit și accept Regulamentul comentariilor.