vineri, 29 iulie 2011

O adevarată descoperire arheologică in România

O adevarata descoperire arheologica, poate cea mai importanta din ultimii ani din Romania, a fost facuta relativ recent. Stirea am citit-o pe site-ul Protv si am ramas de-a dreptul uluit.
Multe pagini albe din cartea de istorie a Romaniei vor fi umplute de astazi cu date proaspete. Sute de schelete ale stramosilor nostri au fost descoperite langa Autostrada Soarelui, intr-un sat de secol IX din zona Valul lui Traian.

Arheologii au ramas uimiti sa gaseasca si zeci de bordeie de piatra, semn ca acolo a fost o asezare de care nu stiau absolut nimic. De data aceasta, arheologii au gasit tocmai acul in carul cu fan.


Cimitirul descoperit se afla exact pe axul autostrazii, iar santierul arheologic se intinde pe sute de metri. Scheletele apartin stramosilor nostri care au trait acum 1.000 de ani. Pentru istoricii din Dobrogea s-a deschis o fereastra nesperata catre secolele VII- X.

In jurul acestei perioade aveau extrem de multe necunoscute si prea putine informatii. Dupa plecarea romanilor, au urmat 250 de ani ce pareau pierduti in ceata. Mortii erau ingropati cu capul spre vest, ca sa vada soarele rasarind, semn ca proto-romanii erau si atunci foarte religiosi. Relicvele de bronz si fier ne fac sa credem ca vorbim despre o asezare instarita pentru mileniul I. Cimitirul semana oarecum cu cele de azi, iar mai la vale gasim satul cu bordeiele de piatra. Locuitorii traiau de pe urma oieritului, dar cultivau si cereale. Cei mai bogati aveau chiar si cosciug, plus o cripta din piatra cioplita. Fiecare dintre incaperile descoperite era o casa si gazduia cate cel putin 2-3 oameni. Din spate vin repede utilajele autostrazii, asa ca arheologii muncesc in genunchi cu spatula si pensula cat e ziua de lunga. Vor sa scoata la iveala fiecare schelet pe care sa il duca apoi la institutul de antropologie. Artefactele vor ajunge la muzee, iar istoricii vor repune in ordine cifrele din manualele de istorie.
Sursa: http://www.incont.ro/transporturi/ de-ce-s-au-blocat-din-nou-lucrarile-la-autostrada-soarelui.htmlNiciun comentariu despre subiectul „O adevarată descoperire arheologică in România”:

Trimiteți un comentariu

  ☑ Am citit și accept Regulamentul comentariilor.