duminică, 7 august 2011

Au fost descoperite 3000 de monede romane din secolul al III-lea

Un tezaur continand monede din aliaj de cupru, datând din secolul al III-lea, a fost descoperit recent în Montgomery, Powys.  Aproximativ 900 dintre acestea au fost găsite de către un membru al unui club de metal detecting din Welshpool, iar restul monedelor au fost gasite apoi cu ajutorul arheologilor. Majoritatea monedelor au fost descoperite îngropate într-un vas ceramic.


Locaţia exactă este ţinuta secreta, pentru a proteja sit-ul de cautatorii de comori. Descoperirea din Montgomery a fost facuta la câţiva kilometri distanţă de zona unde a existat un fort roman, situat in asezarea Forden.

Initial, mai mult de 900 de monede au fost gasite in luna iunie de catre Adrian Simmons, un membru membru al unui club de metal detecting din Welshpool. El a chemat specialistii, care au sapat in sit-ul arheologic si au descoperit, pe data de 5 iulie, mai mult de 2.000 de monede.

Adrian Simmons a gasit monedele folosind un detector de metale
Chris Martin, arheolog al autoritatii regionale de arheologie, a declarat: "Suntem foarte încântaţi de această descoperire şi suntem foarte recunoscători domnului Simmons pentru a acţionat atât de responsabil, dar si proprietarului terenului pentru sprijinul acordat."

Reprezentantii Trustului Arheologic Clwyd-Powys (CPAT), organizatie care a ajutat la dezgroparea monedelor, au declarat ca descoperirea are potenţialul de a dezvalui mai multe despre viaţa romană din zona de mijloc a Ţara Galilor, de la sfarsitul secolului al III-lea : "Aceasta a fost probabil o perioadă de nesiguranta politica şi economica, iar monedele au fost îngropate cu intenţia de a le dezgropa mai tarziu, in vremuri mai putin tulburi. Din nefericire pentru proprietarului iniţial al monedelor, din cauze pe care nu le stim, dar din fericire pentru noi, acesta nu a mai avut ocazia de a le recupera."

 Monedele au fost trimise la National Museum Wales din Cardiff, pentru a fi supuse unei expertize. Aceasta expertiza va fi analizata de catre responsabilul arheologic Peter Maddox din Powys, care va decide de asemena dacă descoperitorul are dreptul si la un comision in plus, cota parte din valoarea celor 2000 de monede descoperite ulterior de catre arheologi, comision oferit ca recompensa pentru faptul ca au fost indrumati catre locul posibil al descoperirii acestora. Specialistul acreditat din Powys va determina dacă descoperirea se califică drept comoară. Oricum, cu siguranta ca aceasta va fi declarata tezaur, dar trebuie respectate formalitatile impuse de legislatia din Marea Britanie.

Niciun comentariu despre subiectul „Au fost descoperite 3000 de monede romane din secolul al III-lea”:

Trimiteți un comentariu

  ☑ Am citit și accept Regulamentul comentariilor.