Pe lângă comorile prezentate intr-un articol anterior, Muzeul Naţional de Istorie a României deține si alte obiecte de mare valoare istorică, iar unele dintre acestea vor fi enumerate in cele ce urmează.
Carul de la Bujorul, dovadă a existenţei tracilor
Ferit de ochii vizitatorilor se află şi celebrul car ritual de bronz de la Bujorul.
Carul de la Bujorul |
“Tracii care trăiau în urmă cu aproape 3.000 de ani pe teritoriul României aveau un mit al unui zeu asemănător cu Apolo, care circula într-un car tras de lebede. Acest car are pe margini reprezentări stilizate de păsări de apă, iar corpul lui este un vas în care se păstra probabil apă sfinţită pentru ceremoniile de cult. Este o piesă extraordinară şi pentru faptul că este o combinaţie de bronz cu fier. La vremea respectivă fierul era un metal foarte rar şi foarte scump. Era mai scump chiar decât argintul sau decât aurul, dar combinaţia din punct de vedere artistic este foarte rară şi foarte dificil de făcut”, explică directorul MNIR.
Tezaure în afara tezaurului
Tezaurul istoric a fost conceput ca locul în care să fie expuse bijuterii din aur, platină, pietre preţioase, afirmă dr. Ernest Oberländer Târnoveanu, adăugând însă că în ultima vreme “au fost admise şi excepţii”. Astfel, pentru că nu au fost terminate lucrările de reconsolidare, în depozitele muzeului se află o multitudine de tezaure.
Coiful de la Peretu |
Între acestea se remarcă cel de la Peretu, vechi de aproximativ 2500 de ani, care a aparţinut unui tânăr principe îngropat în îmbrăcăminte de luptă împreună cu câinii lui de vânătoare şi cu calul său.
Totodată, mai sunt şi “marile tezaure de monede emise pe teritoriile noastre de oraşele greceşti Histria, Tomis, Calatis, monede getice sau dacice”.
Comoara de la Sarmizegetusa
În 1996 la Sarmizegetusa a fost descoperit cel mai mare tezaur de monede de aur de tip koson, întâlnite numai în Dacia. “Nu au fost expuse în tezaur, au fost prezentate într-o expoziţie temporară şi au fost la expoziţii şi în afara ţării, ultima în decembrie 2010 la Roma”, afirmă directorul Muzeului Naţional de Istorie a României.
Kosoni, sec. I i. Hr. |
Transformarea Daciei în provincie romană, în 106 , este reprezentată la muzeu prin inscripţia de fondare a coloniei Ulpia Traiana Sarmizegetusa. “În vara anului 106, împăratul Traian a marcat permietrul în care s-a construit apoi capitala Daciei Romane. A fost o reproducere a fondării simbolice a Romei. Un car tras de boi de o anumită culoare cu un plug care avea brăzdar de bronz. Traian era îmbrăcat precum preoţii şi a trasat perimetrul oraşului. Însemna şi victoria asupra dacilor, dar şi crearea unei noi Rome”, explică dr. Ernest Oberländer Târnoveanu.
Activitatea minieră de la Roşia Montană, reprezentată în tăbliţe
Despre activităţiile miniere de la Roşia Montană stau mărturie două tăbliţe cerate cu inscripţii în limba latină, din secolul al II-lea, şi un fragment dintr-o roată pentru evacuarea apei din galerii.
Totodată, în depozitele MNIR se află “o colecţie superbă de sticlărie”, inclusiv un vas rarisim de mari dimensiuni cu inscripţie greacă - “Bea şi trăieşte frumos”.
Vas de sticlă cu inscripție grecească |
“Frumos în sens de etic şi moral, axios. Este şi un model filosofic la cumpătare”, explică directorul MNIR, de profesie arheolog.
“Tot din epoca romană avem capacul unei truse de scris al unei doamne care a murit în jur de 337 – 341. Trăia la Carsium, Hârşova de astăzi, şi era soţia a doua a unui ofiţer de cavalerie de rang înalt. Este o imagine traforată a lebedei şi cu o inscripţie grecească ‘Foloseşte-o sănătoasă!’, mai spune el.
Jupân Dimitrie şi lupta sa cu grecii
Depozitele MNIR ascund multe piese unice din perioada medievală, printre care şi părţi dintr-o bisericuţă săpată în cretă la Murfatlar - Basarabi, în Dobrogea, din secolul al X-lea.
Unicat este şi cea mai veche inscripţie slavă din lume, datată din 943, care îl menţionează pe jupan Dimitrie care s-a luptat cu bizantinii şi a fost ucis de către aceştia.
Cea mai veche inscripţie slavă din lume |
Jupan Dimitrie era şeful unui fort situat pe valul lui Traian (complex de fortificaţii care bara Dobrogea de la Dunăre la Mare, între Cernavodă şi Constanţa).
Tot în depozite se află şi cea mai veche inscripţie în limba română cu caractere greceşti - un vas din secolul X găsit la Capidava, pe care scrie “Petre”.
Vas din secolul X găsit la Capidava, pe care se gasește cea mai veche inscripţie în limba română |
Dintre sigiile domnitorilor Ţărilor Române se remarcă cel al lui Alexandru cel Bun, domnul Moldovei între anii 1400 – 1432.
Steagul lui Ştefan cel Mare
Un alt artefact de valoare este steagul lui Ştefan cel Mare, dăruit Mânăstirii Zograf de pe Muntele Athos în anul 1502, cu doi ani înainte de moartea sa. Steagul a fost restaurat.
Steagul lui Ştefan cel Mare |
Această restaurarea îi va permite să mai trăiască probabil încă 100 de ani, cel puţin. Este o piesă care, fiind ţesătură, are o viaţă limitată prin natura materiei din care e făcută.
Depozitele MNIR cuprind piese “foarte importante din punct de vedere artistic, nu numai istoric”.
Un exemplu în acest sens este piatra de mormânt, din marmură, a lui Radu de la Afumaţi, domnitor al Ţării Româneşti pentru mai multe perioade între 1521 – 1529 şi ginere a lui Neagoe Basarab.
Luptele dintre români şi otomani sunt reprezentate printr-o sabie atribuită lui Sinan Paşa, presupusă că ar fi fost pierdută în bătălia de la Călugăreni din 1595, cu Mihai Viteazul. “Este o sabie a unui înalt demnitar turc care se cheamă Sinan. S-a presupus că este Sinan Paşa”, precizează directorul Muzeului Naţional de Istorie a României.
De la Tudor Vladimirescu (1780 – 1821) se păstrează steagul şi sabia lui.
Sabia lui Tudor Vladimirescu |
În depozitele Muzeului Naţional de Istorie a României se mai află costumul de explorator polar al lui Emil Racoviţă, inelul de logodnă al domnitorului Alexandru Ioan Cuza, carneţelul de dans al doamnei Elena Cuza, masa de lucru a lui Carol I, făcută chiar de el însuşi, revolverul regelui Ferdinand, precum şi primul telegraf şi primul aparat de proiecţie din România.
Revolverul regelui Ferdinand |
In tezaurul Muzeul Naţional de Istorie a României se gasesc bineinteles mult mai multe artefcate de mare valoare, o parte dintre fotografiile acestora le gasiti mai jos, dar marea majoritate a acestor obiecte le puteti vedea vizitand chiar dvs. acest muzeu.
Brăţară plurispiralică din Aur, descoperită la Sarmizegetusa |
Coif de paradă descoperit la Coţofeneşti, sec. IV î.Hr |
Pateră din Tezaurul de la Pietroasa |
Vas octogonal, Tezaurul de la Pietroasa |
Cupă cu picior (kantharos) din Tezaurul de la Sâncrăieni, sec I îH |
Vas "Decebalus per scorilo" |
Vas "Decebalus per scorilo" |
Vas "Decebalus per scorilo" |
Vas "Decebalus per scorilo" |
Pafta descoperită la Curtea de Argeş, sec. XIV |
Platoul omagial care a fost dăruit Principesei Maria de Edinburg de către municipalitatea din Bucureşti la venirea în România, 1893 |
Coroana de oţel a Regelui Carol I, 1881 |
Coroana Reginei Elisabeta, 1881 |
Sabie curbată turcească dăruită domnitorului Carol I de către sultanul Abdul – Aziz, 1866 |
Sceptrul (buzdugan) regelui Carol II, 1940 |
Sursa: http://www.adevarul.ro/actualitate/eveniment/C e_obiecte_de_importanta_mondiala_stau_inchise_in_depozitele _de_la_Muzeul_National_de_Istorie_a_Romaniei_0_491951462.html
Frumoase, chear foarte frumoase, asa si trebuie ca exponatele cele mai interesante sa ajunga la Bucuresti la Muzeul National. Asta o spun ca poate aude si Tovarasul Arheolog care plange ca baieti din Constanta care au gasit ulcica cu 160 de arginti au dus comoara la Bucuresti ca sa fie siguri ca vor primi rascumpararea pentru tezaur.
Acum uni de la Muzeul din Constanta spumega ca de ce nu au dus ulcica la ei ca sa aibe si Constanta cu ce se lauda.
Pai mai nenica daca voi nu ati mai dat o rascumparare din 2003 pentru un tezaur cum sa mai vina cineva la voi daca sunteti rau platnici. Atata timp cat acest grup de detectoristi din Constanta si Mangalia vau donat inele, monede, artefacte moca au fost buni, acum cand s-au dus si ei la fagurul cu miere ca acolo e miere si nu multumiri ca la voi, ca au podul plin de multumiri si alea nu tin de foame.
Pe aceasta cale il rog pe Domnul Director, Ernest Oberländer-Târnoveanu sa nu renunte la a primi tezaure din teritoriu si sa recompenseze la timp pe gasitor.
Nu de alta da la noi se trag SFORI multe si nu cred ca trebuie sa avem inca un caz Tazlau care a pornit tot de la o frustrare a unor angajati ai unui Muzeu Judetean.
In orice tara dezvoltata Muzeul National are cele mai valoroase exponate, asa a fost si la noi pana anul trecut cand au aparut marile descoperiri si unora din teritoriu li s-a urcat la cap.
Oameni buni faceti ceea ce e bine de facut adica cetateanul sa aibe incredere in voi si de certat certativa intre voi la telefon si nu faceti circ gratuit in media.
Bucurestiul are prioritate la toate descoperirile importante plus ca are putere financiara de a le recompensa.
Vedeti si invatati:
The British Museum is a museum in London dedicated to human history and culture. Its permanent collection, numbering some 8 million works, is among the largest and most comprehensive in existence and originates from all continents, illustrating and documenting the story of human culture from its beginnings to the present.
Nu va mai purtati ca niste TARANOI ajunsi pe posturi de conducere.
Daca vreti sa vedeti prostia in Romania cititi aici si va cruciti.
http://www.digi24.ro/Stiri/Regional/Digi24+Constanta/Stiri/Dispute+pe+tezaurul+de+la+Albesti+Doi+pasionati+de+arheologie+au
Uite domnule din 2003 pana la inceputul acestui an nu au mai dat nici o rascumparare.
Insemneaza ca nimeni nu a predat nici un tezaur?
Sau au predat dar au fost SFATUITI sa il faca donatie fara pretentii?
La inceputul anului a predat omul care isi facea gardul 138 monede din argint si normal ar trebui sa primeasca recompensa ca pana la urma este o RECOMPENSA si nu o rascumparare. Da oare iau dat ceva? sau mai dureaza?
http://hartacomorii.blogspot.ro/2014/04/un-roman-descoperit-o-comoara-in-timp.html
Rascumparare este aia cand aducem inapoi bratarile si kosonii dacici pe bani multi, multi, multi, ca si atunci in loc sa le RECOMPENSEZE, Muzeele noastre si ar fi fost in vitrinele Muzeului National, si nu in vitrinele Caselor de licitatie, da la noi, nu ca nu ne trebuisc.
Da asa suntem noi rumanii, vrem sa fim si satui si cu slanina-n pod, da pe banii cui?
Dati Cezarului ce este a Cezarului, adica acea RECOMPENSA mica-mare cum o fi dar dati-o ca asa spune Legea si unde-i Lege nu-i Tocmeala.
Asa ca nu va mai tocmiti, sa-i dam, sa nu-i dam, datii ca e dreptul lui si obligatia voastra.
Aaaa! invidia este mare? Pai ia sa nu mai fim invidiosi pe norocul altuia.
Iar s-a asternut tacerea pe site-urile detectoristilor si nu este de mirare pentru ca tot asa s-a asternut si atunci cand detectoristul din Neamt a fost vizitat in zori zilei de cei trimisi. Atunci s-a predat la Bucuresti un tezaur gasit in Jud. Neamt si din invidie si rautate rumanii si-au dat arama pe fata. Acum la fel, s-a gasit un tezaur monetar in Jud. Constanta si s-a predat la Bucuresti. Iar frustrari, iar vorbe rele, iar pretenti si sfaturi tampite.
Stau si ma intreb si eu, oamenii astia sunt prosti sau sunt prosti ?
Detectoristii astia au gasit o comoara, ispita este foarte mare, in momentul dand te vezi cu metalul pretios in mana apare automat fi firesc intrebarea: sa il predau sau sa il pastrez. Sa il declar sau sa il ingrop si eu in alt loc stiut numai de mine. Si uite asa incepe razboiul intre constinta si pofta de imbogatire o omului.
La un moment dat constinta omului invinge iar pofta de imbogatire fraudulos dispare. Ei atunci e momentul in care Detectoristul pune mana pe telefon si suna la MNIR declarand ca a gasit un tezaur si ziua urmatoare ajunge la Muzeu ca sa predea comoara.
Deci omul este supus la o mare tensiune, la o mare incercare ce sa faca cu comoara?
Si atunci decide: daca o duc la Muzeul Judetean nu primesc nimic ca nu au fonduri, daca o duc la MNIR unde au fonduri sigur o sa primesc o bruma de bani ca recompensa.
Acum apar prostii din sistem care din rautate incep razboiul, un razboi crud si inversunat pornit din frustrare, multa frustrare pentru ca oameni obisnuiti au gasit ceva si au avut curajul si nebunia sa il predea la MNIR.
Oare cati din acesti frustrati ar fi avut puterea sa renunte la comoara gasita?
Oare asta va supara de fapt ca exista Detectoristi mai cinstiti decat voi?
Din cauza acestor eroi scrasniti voi din dinti si va aratati coltii?
Ii inteleg perfect pe acesti Detectoristi, oameni simpli dar cinstiti care acum sunt stupefiati de reactia stupida si deliranta a unor angajati ai Muzeelor.
Stau si se uita cat de tampiti pot fi uni care in loc sa aduca laude gasitorilor ei se apuca sa improaste cu mizerie din gurile lor improscand tot ce este curat in jurul lor.
Acum va intreb si eu pe voi cei sanatosi la cap: oare acei descoperitori care vor gasi ceva de acum incolo ce or sa faca? cum vor proceda ca sa nu mai aibe parte de necazuri cand ei fac un gest atat de mare?
Bataie de joc, va straduiti din rasputeri ca sa transformati oameni cinstiti in viitori delicventi.
Nu va dati seama de urmarile rautatilor voastre.
Rusine sa va fie voua care calcati in picioare fapte de cinste si de laudat.
Gata frati Detectoristi, a venit si ziua mantuiri noastre.
Daca nu e minciuna ceea ce am citit aici atunci inseamna ca incepem o noua ERA, ERA a Detectiei libere consimtite si incurajate de catre personalul Muzeului Brasov.
Bravo voua, cinste Brasovenilor pemtru marele pas al intrari in armonie Cereasca dintre Arheologi si Detectoristii autorizati.
Sunt promisiuni ca Detectoristi vor fi lasati in pace atata timp cat nu vor detecta in situri arheologice sau rezervatii naturale si vor preda ce gasesc.Asa era si normal pentru a fi toti multumiti.
Foarte bine se vede ca Dumnezeu le-a dat intelepciune ca mai buna e prietenia decat ura si dusmania.
Multi Arheologi din tara ar trebui sa le urmeze exemplul ca sa intre totul in normal.
Inca o data cinste voua Brasovenilor pentru exemplul dat.
Acum ma bucur si eu pentru ca voi avea unde sa detectez si unde sa predau tot ce gasesc fara sa-mi fie frica ca voi fi legat pe nedrept. Cand primesc autorizatia imi iau MXT-ul si merg la Brasov, mai intai ma interesez la Muzeu in ce zone sunt situri ca sa nu am belea si apoi la treaba pana dau de apa.
DA SPER SA NU FIE VREO MINCIUNA CE AM AUZIT da nu cred eu ca se joaca cu vorbele, doar sunt oameni majori si vaccinati.
Da va las pe voi sa cititi marea veste si sa ne intalnim la Brasov ca sunt baieti de treaba si oameni buni.
http://www.monitorulexpres.ro/?mod=monitorulexpres&p=eveniment&s_id=137588&Descoperirile-%84detectoristilor%93-Muzeul-de-Istorie-ii-sustine-pe-cautatorii-de-comori%93
Foarte faina atitudinea d-lui director. Frumoasa veste, nu pot decat sa ma bucur!
„Trebuie să recunoaştem că activitatea acestor oameni, care pornesc la cercetarea diferitelor zone din judeţ cu ajutorul detectoarelor de metale, poate ajuta foarte mult munca muzeografilor, care pot afla astfel despre noi locuri unde de secole stau îngropate adevărate comori arheologice“, spune directorul Muzeului Judeţean de Istorie, Nicolae Pepene
În Braşov există înregistrate 60 de detectoare de metale
• Inspectorul de Poliţie Angel Istrate, de la Poliţia Patrimoniu din cadrul IPJ Braşov, a amintit că orice pasionat de arheologie care deţine un detector de metale trebuie să-l înregistreze la Poliţie înainte de a-l folosi. „Noi nu avem nimic cu cei care au o asemenea pasiune şi o desfăşoară în limitele legale. În judeţul Braşov există la această oră 60 de detectoare de metale înregistrate la Poliţie. Cei care au asemenea detectoare şi nu le-au înregistrat sau cei care le folosesc la mai puţin de 500 de metri de siturile arheologice declarate, ori cei ce nu se conformează să depună obiectele descoperite în cele trei zile prevăzute de lege, trebuie să ştie însă că vor avea parte de toleranţă zero din partea noastră şi se vor alege cu dosare penale“, a precizat inspectorul Angel Istrate.
Interesant, daca sunt 60 de detectoristi in judetul brasov si ar reusi Domnul Nicolae Pepene sa ii stranga pe toti intro zi la o detectie pe un camp ar fi cea mai mare detectie organizata pe teritoriul tari, ar fi un record national.
Pai 60 de Detectoristi activi nu are nici site-ul DetectieMetal care este cel mai mare site de profil.
Eu as organiza in luna iulie o detectie de o zi cu 1-2 Arheologi si cei 60 de detectoristi si as face publice obiectele gasite si cum a decurs detectia prin intermediul presei asa ca la straini, iar la urmatoarea detectie in grup anuntata sar putea trezi cu toti 1200 de detectoristi din intreaga tara si am ajunge in cartea recordurilor, noi o tarisoara amarata care mai ieri incercam sa scoatem detectia in afara legi.
Ar fi bestial si un exemplu pentru tot mapamondul, dar trebuie omul care sa aibe acest curaj si sa le deie vax la fraierii din sistem.
Daca cineva care citeste acest forum minunat si il cunoaste pe Domnul Pepene va rog sa ii transmiteti acest mesaj, cine stie, poate dansul este alesul, pionierul Detectiei in Grup din Romania.
Ieri, Vineri la TVR 1 ora 13:30 emisiunea M.A.I. aproape de tine a vorbit un nunea politistu despre Detectoarele si Detectoristii din Romania si a spus ca toti posesori de detectoare trebuie sa le inscrie legal (asta stiam si noi).
Ceea ce gasiti trebuie predat in 72 de ore chear daca pentru noi sunt simple fiare vechi s-ar putea ca pentru Arheologi sa reptezinte artefacte importante (asta nu o prea stiam).
Si cel mai important din ce a spus este: daca gasiti astazi o moneda sau doua nu mai mergi ziua urmatoare sa mai scoti trei sau patru si a treia zi mergi si le predai. Adica daca ai descoperit ceva monede si mai ales romane sau tot asa de vechi, nu mai mergi sa cauti si ziua urmatoare ca ai dat de beleeea (asta chear ca nu stiam)
Da nimeni nu a spus pana acum asa ceva si mai ales daca vedem descoperirea de la Tazlau insasi descoperitorul a scris ca a gasit denari si a mai mers dupa aceea si a mai gasit. Colegii de forum il incurajau si acum este cercetat pentru cautare intr-un loc cu potential. Ati auzit? loc cu potential si nu loc trecut ca sit in RAN.
Dar de unde sa stie acel om ca locul este cu potential sau daca lau facut cu potential dupa ce a gasit prima oara de ce nu iau spus, mai tipule pe acolo sa nu mai cauti ca ta rezolvam.
ORICUM CE A FOST A FOST, VOI DACA GASITI CEVA IMPORTANT SA NU MAI MERGETI SI A DOUA ZI LA CAUTAT CA O SA AVETI NECAZURI asta am scris-o pentru ca ieri am auzit-o de la nenea politistul si asa o sa fac.
Pana acuma toti spuneau, pai mai mergi si cauta si azi ca inca nu e sit, cauta sa duci mai multe.
FALS, ordinul este daca gasesti ceva nu mai sapi si chemi Arheologii, asa cum au facut brasovenii si acum uite ca sunt prieteni cu Arheologii.
Da noi incepatori de unde sa stim daca cei vechi nu spun sau poate ca nici ei nu stiu.
Aceste reguli de baza pentru o functionare normala ar trebui spuse mai des pe forumurile de profil, poate mai des decat se spune despre gloante, despre tuburi, cine le-a facut, cand le-a facut, de paca ar fi important pentru toti asa ceva.
Pentru detectoristi sunt importante sfaturile ce sa faci si cum sa faci. Dar nu asa cum fac cei doi de pe DM cand spun cauta si citeste pe forum. Nu mai lenesilor, cautati voi pe forum si reeditati pentru ala nou venit si vor citi si cei vechi, cum ar fi cu 50 de ani.
De aceea sunteti pusi in frunte ca sa ii invatati si pe cei noi.
Iar pe ala cu gloantele mai potolitil ca deveniti penibili, hobiul detectie nu consta numai din gloante si razboaie pentru ca altfel devi psihopat cu un fix.
In sfarsit ieri 14 Ian. 2015 a fost o zi mare pentru Muzeul National de Istorie al Romaniei.
A fost vizitat de Presedintele Romaniei D-nul Klaus Iohannis care a aprobat fonduri pentru renovarea muzeului cat mai repede pentru crearea de noi spati ca se apropie primavara iar Detectoristii sa poata preda multele comori care vor fi gasite.
Felicitari ca in ultimi 25 de ani a intrat un presedinte in MNIR si inca cu sacul plin de bani. Felicitari.
Adevarul ca pe vremuri Muzeul era vizitat destul de des de Tov. Ceausescu care avea multe exponate personale expuse.
Asa ca toata lumea dati bataie, uni sa gaseasca iar alti sa primeasca ca sa fie exponate multe in 2018 centenarul unirii.
Mai multe detali gasiti aici.
http://www.presidency.ro/?_RID=det&tb=date&id=13875&_PRID=
Trimiteți un comentariu
☑ Am citit și accept Regulamentul comentariilor.