marți, 31 ianuarie 2012

Comorile şi misterele unei civilizaţii dispărute

În America Centrală au fost descoperite morminte vechi de mii de ani, pline de comori : aur, pietre preţioase, bijuterii, arme de sacrificiu. Dar adevarata comoară sunt indiciile descoperite care vorbesc despre o civilizaţie anonimă, acea a Căpeteniilor de aur, stăpânii aurului din Panama, spun arheologii.
"Este într-adevăr o descoperire spectaculoasă, probabil una dintre cele mai importante din ultimul timp si cea mai semnificativă pentru această civilaţie misterioasă. În anii 1930, în apropiere de sit-ul arheologic Sitio Conte, de asemenea tot în centrul Panama, s-au descoperit alte comori aparţinând aceleiaşi civilizaţii, o multitudine de artefacte de aur",  a declarat antropologul John Hoopes.

Prima comoară
Până atunci sit-ul Sitio Conte fusese singurul care oferise dovezi majore ale culturii Căpeteniilor de aur, care probabil a dăinuit din anii 250 d.Hr. şi până în secolul al 16-lea, atunci când cuceritorii spanioli au ajuns pe zonă.

Datând dintre anii 700-1000 după Hristos, noile comori descoperite au fost dezgropate la câţiva kilometri distanţă de sit-ul Sitio Conte, într-un alt sit denumit El Caño.

A doua comoară
El Cano este de fapt un câmp pe care se află monoliţi şi sculpturi din piatră, un loc misterios care a atras căutătorii de comori încă de la începutul secolul al XX-lea. Însă, neavând noroc, aceşti aventurieri au gasit numai morminte şi artefacte aparţinând unor locuitori săraci.

Monoliţii din El Cano
Acum câţiva ani, după ce a lucrat Sitio-Conte, de asemenea un sit marcat de vechi monoliţi, arheologul Julia Mayo de la Smithsonian Tropical Research Institute a decis să îşi îndrepte atenţia asupra locului preferat al căutătorilor de comori, El Cano.  Arheologul a primit finantare din partea guvernului din Panama, precum şi de la National Geographic Society's Committee for Research and Exploration and Expeditions Council (societatea deţine National Geographic News). Mayo ocupă de asemenea funcţia de preşedinte al Fundaţiei El Caño.

Cercetănd terenul, începând cu anul 2005, arheologul Julia Mayo a demarcat conturul circular al poziţiei unor morminte, rezultând un cerc cu diametrul de 80 metri.

Momentul cand arheologii descopera ornamentele de aur din mormant
Nu la mulţi ani după ce a început săpăturile, în 2008, echipa arheologului a descoperit scheletul unei căpetenii de rang înalt, îmbrăcat într-o platoşă circulară care avea decoraţiuni în relief cu feţe demonice. A mai fost descoperită şi o centură mare de aur cu mărgele. Era clar că urma desoperirea unei mari comori.


O figurina cu maini de aur
A treia comoară: pietre preţioase, aur si oase

La începutul anului 2011 a fost descoperit mormântul unei alte căpetenii. Acest mormânt avea mai multe niveluri şi acoperit cu un lemn. În jurul acestei căpetenii au fost găsite 25 de trupuri umane, aranjate cu grijă. Acest mormânt este cel mai mare dintre cele şase descoperite până acum la El Cano.

Printre trupurile celor înmormântaţi acolo s-a găsit şi o ţinuta de aur pentru un copil, probabil fiica sau fiul căpeteniei. Această ţinută cuprindea plăci mici de aur, bratari, cercei şi un colier de pietre semipreţioase.

În partea de jos a gropii, şeful însuşi era susţinut de un fel de platformă bizară şi grotească, formată din 15 corpuri umane.

Mayo consideră că aceste persoane era probabil prizonieri de război sau sclavi care au fost sacrificaţi sau s-au persoane care sinucis. Acestă platformă de corpuri umane a fost indiciul care a facut legătura cu sit-ul arheologic Sitio Conte, unde au fost gasite asambluri funerare similare.

Julya Mayo ( in stanga),descoperind alte artefacte de aur

Echipa a descoperit de asemenea un indiciu cu privire la modul în care hidoasele sacrificii s-au încrucişat cu destinele acelor oameni, deşi analiza medico-legală pentru a confirma acestă cauză a morţii este încă în curs de desfăşurare.

"Un vas plin de oasele unui peşte denumit Guentheridia Formosa a fost găsit lângă trupuri. Acesta este un peşte foarte otrăvitor", a adaugat arheologul Mayo.

Ca un alt bizar detaliu, corpurile din jurul capeteniei au fost acoperite cu bucăţi de plăci ceramice. Deşi semnificaţia acestor plăci nu este încă desluşită, Mayo a declarat că par să fi fost făcute special pentru a acoperi trupurile celor îngropaţi. Plăcile sunt decorate numai în partea lor interioară si au fost plasate cu faţa în jos pe cei inmormântaţi.

Antropologul Hoopes de la Universitatea din Kansas, deşi nu a participat la săpăturile din El Cano, a amintit de asemenea de ceramica similară descoperită la Sitio Conte.

"Se pare că plăcile ceramice utilizate au fost special create pentru aceste înmormântări şi pentru a fi aşezate pe cei din morminte", a spus Hoopes.

"Nu este clar dacă ceramica au fost spartă intenţionat sau dacă aceasta a fost plasată intactă în morminte şi s-a spart mai tărziu."

Vampiri şi vârcolaci

Printre alte mistere care au iesit la iveală în descoperirile de la El Cano sunt de amintit nişte reprezentări ale unor fiinţe mitologice, jumătate oameni, jumatate creaturi demonice, găsite în decoraţiunile unor bijuterii de aur şi podoabe din mormânt.

Un pendant de aur infatisand un liliac cu doua capete

"Suntem încă în faza de analiză iconografică," a declarat liderul de proiect Mayo. "Potrivit unor experţi, aceste modele ar putea totuşi reprezenta metaforic pe strămoşii celor ingropaţi."


Hoopes a spus: "Cred că sunt foarte asemănătoare cu vârcolacii şi vampirii din cultura occidentală, în înfăţişare fiinţelor reprezentate existând colţi ca la animale sau alte elemnte ale corpului unor animale."

"Credinţa că în fiecare om sălăsuieşte un spirit de animal a fost răspândită printre culturile pre-columbiene, a adăugat el.

Un clopotel de aur
Un pendant de aur cu smaralde, reprezentand o creatura imaginara

Se credea ca fiecare om are un spirit de animal care iasă la suprafaţă şi schimbă personalitatea omului în caz de pericol, pentru a-l face mai puternic în război.

Cine erau ei?
Liderul de proiect Mayo speră că artefactele descoperite în comoara de la El Cano va pune intr-o nouă perspectivă înţelegerea civilizaţiei dispărute a Căpeteniilor de aur şi a poporului acestora.
Artefact din comoara descoperita in 2011

 Hoopes Kansas a mai declarat că "o parte a problemei o reprezintă devastarea zonei de către cuceritorii spanioli, distrugeri care s-au întâmplat atât de timpuriu şi atât de complet încât nu se ştie nici ce limbă au vorbit oamenii acestei străvechi civilizaţii."


 El crede artefactele din sit-urile Sitio Conte şi El Cano aparţin unei culturi separate şi distincte, care a înflorit în centrul Panama. Dar, a adăugat el, unele elemente din comorile descoperite, cum ar fi smaraldele  columbiene, sugerează legături comerciale pe care civilizaţia Căpeteniilor de aur le-a avut cu alte grupuri.

Încă 20 de posibile comori nedescoperite

Arheologul a mai declarat că aceasta este doar o mică parte a unui complex enorm şi este absolut esenţial ca site-urile de acest gen să fie protejate.

Ornamente de aur ale unei capetenii

Un pendant de aur reprezentand un om cu doua capete
 Se pare că încă mai există peste de 20 de morminte importante neexplorate la El Cano, unde cu siguranţă se vor descoperi alte comori ale unei civilizaţii misterioase.

Zona geografica El Cano

Ce a mai rămas...

Puţin a mai dăinuit din lumea Căpeteniilor de aur, aşa cum puţin sau nimic nu rămâne de obicei din ce au construit sau construiesc oamenii in toată mareţia lor de odinioara în viaţă.

Statui de bazalt care reprezinta omul captiv in existenta sa
Se pare că această civilizaţie dispărută ne trimite încă o dată mesajul că doar arta şi creaţia artistică este cea ce mai rămâne din amintirea existenţei unor oameni.


Articol oferit in premiera de catre http://hartacomorii.blogspot.com .
Sursa imagini: ngm.nationalgeographic.com

Niciun comentariu despre subiectul „Comorile şi misterele unei civilizaţii dispărute”:

Trimiteți un comentariu

  ☑ Am citit și accept Regulamentul comentariilor.