duminică, 1 aprilie 2012

Un topor de luptă şi unelte de gospodărit vechi de peste 4000 de ani, descoperite cu detectorul de metale în România

Anul 2012 a inceput promitator pentru detectoristii din Romania, mai ales pentru domnul Ştefan. Acesta a descoperit aceste superbe artefacte din poza de mai sus in doua zile de detectie.
In prima zi a descoperit doar unul (primul din stanga) care reprezinta un topor din gama celturi, din bronz, vechi de aproximativ 4000 – 4500 de ani la adancimea de 15 cm. Aceasta descoperire extraordinara l-a motivat pe entuziastul detectorist sa îşi continue căutările şi a doua zi a scanat o suprafata mai mare de teren din acea zona, circa 2000 mp. Rezultatele au inceput sa apara, inca doua topoare cu disc si o dalta au iesit la suprafata, toate trei au fost gasite in acelasi loc la adancimea de 55 cm si sunt din acelasi material ca primul topor, din bronz.


Spre deosebire de primul, care este un topor de lupta, celelalte sunt unelte de gospodarit. Zona unde acesta a efectuat detectia nu este o zona protejata national. Acesta a mers la muzeul din Valcea si a predat obiectele incadrandu-se in termenul de 72 de ore conform legilor din Romania. Dupa spusele acestuia obiectele pe care le-a predat reprezinta 40% din totalul obiectelor de genul pe care muzeul le detine la ora actuala.  Arheologii s-au deplasat alaturi de domnul Stefan la locul descoperirii pentru a preleva cateva probe. Acestia au fost de parere ca aceste trei unelte au fost ingropate impreună, in urma unui ritual.

Procesul de predare – primire incheiat intre
domnul Stefan si arheologii de la muzeu





Acest articol este preluat cu acordul şi de pe site-ul partener http://salveazaistoria.wordpress.com/ .
Citiţi mai multe articole intereseante pe acel site, accesând link-ul de mai sus.

6 comentarii despre subiectul „Un topor de luptă şi unelte de gospodărit vechi de peste 4000 de ani, descoperite cu detectorul de metale în România”:
Anonim spunea...

da in romania ce iti da muzeul nu ma refer la aceste topoare ca si eu as fi facut la fel ma refer daca descopar cu detectorul cateva kg de aur ..ce ti se da in romania in danemarca ti se da o caruta de bani +basca urla toate ziarele de aceea dispare aurul de la orastie ca foamea e naprasnica in romania

Anonim spunea...

am si eu un topor de ala caum e primu in poza daca aji vrea sa il vind cit ar ajunge unu?????

Anonim spunea...

In Romania legea prevede sa il predai la organele abilitate de stat sau la un muzeu, cu proces verbal.

Anonim spunea...

Mergeti la muzeul din judetul dvs si veti afla cat va pot oferi domnii arheologi.

Unknown spunea...

cum pot obtine o autorizatie pentru detector de metale in cazul in care il pot construi eu. si nu am factura pentru el.

Anonim spunea...

Nu poti, trebuie factură, altfel poti fi acuzat că fabrici ilegal detectoare și esti posibil complice pentru infractori :) Mergi la politie si spune-le ca esti electronist pasionat si vrei sa realizezi un detector de metale pe care sa il folosesti doar tu pentru hobby. Intrebi si daca ai voie sa te apuci sa il construiesti unul si apoi sa primesti autorizatie sa il utilizezi, precizandu-le clar ca inca nu ai inceput proiectul.

Trimiteți un comentariu

  ☑ Am citit și accept Regulamentul comentariilor.