luni, 22 octombrie 2012

Comoara tracică de sub autostradă

O comoară din perioadă tracică a fost descoperită de către arheologii care lucrează pe șantierele de pe traseul autostrazii Struma, situată în vestul Bulgariei.

Sub amenintarea ingroparii iminente sub tonele de bitum, comoara a fost scoasa la lumita in ultima clipa : platose de aur, clame si cercei de aur si multe alte obiecte de chihlimar si argint si chihlimbar, anunta Novinite.

Tezaurul a fost descoprit in apropierea de Dren, un sat de langa orasul Radomir, fiind ascunsa intr-o necropola traca. Se stia de necropola din primavara acestuia an, fiind descoperita in urma unei inundatii in zona, insa locatia a fost tinuta secreta pentru a preveni cautatorii de comori sa cerceteze zona.

Arheologicii au recuperat comoara tracilor si doresc sa o expuna pentru la inceput in orasul vestic Pernik, cu ocazia aniversarii acestuia.


Necropola este datata din secolelul VII i. Hr. si are o suprafata de 5.825 de metri patrati si o lungime de peste 300 de metri. Arheologii bulgari afirma ca este o asezare unica in lume, apartinand înstăriților vremii, fiindcă numai acestia puteau purta in general obiecte de aur.

Prim-ministrul bulgar Boiko Borisov isi exprimase la inceputul anului nemultumirea ca lucrarile arheologice întârzie construirea autostrazii Struma.


De curand, presa din Bulgaria anunta ca guvernul intentiona sa promovoze cateva amendamente prin care sa forteze arheologii sa urgenteze sapaturile, pentru a nu mai intarzia lucrarile la autostrada. Oare ce mai au de spus acum ?

Niciun comentariu despre subiectul „Comoara tracică de sub autostradă”:

Trimiteți un comentariu

  ☑ Am citit și accept Regulamentul comentariilor.