Germania a restituit Turciei o broșă veche de 2600 de ani, care facea parte din comoara regelui Cresus.
Autoritatile de la ambasada Turciei in Germania a primit broșa, după ce aceasta dispăruse din muzeul Usak din vestul Turciei
"Acest obiect, a cărui autenticitate a fost confirmată, se află în prezent pe teritoriu turcesc, la Ambasada Turciei din Germania şi va fi în curând repatriată", a declarat ministrul turc pentru postul de televiziune NTV, informează AFP.
Cand va sosi in Turcia, bijuteria va fi expusă într-un nou muzeu, a adăugat Ömer Celik.
Broşa din aur, care înfăţişează o creatură înaripată cu coadă de peşte, adeseori asociată cu căluţii de mare, reprezintă una dintre cele mai frumoase piese din comoara regelui Cresus (Karun, în limba turcă, n.r.).
Broșa este parte a comorii care a fost restituită Turciei în 1993, la capătul mai multor ani de conflicte juridice între Turcia şi Metropolitan Museum of Arts din Statele Unite.
Autorităţile din Turcia au spus că bijuteria fusese înlocuită cu un fals în muzeul din Usak, abia la câteva luni după ce aceasta a fost furată, în 2005.
Regele Cresus (595 î.e.n. - 546 î.e.n.) din dinastia Mermnazilor a fost ultimul rege al Lidiei, un regat din vestul Asiei Mici, cucerit în cele din urmă de către persani. Norocul şi bogăţia lui Cresus au devenit legendare. Averea celebră a lui Cresus ar fi provenit din bogăţiile naturale din Asia Mică, printre care se numără aurul obţinut din râul Paktos, tributul plătit de oraşele ionice greceşti (Smirna, Halicarnas, Efes, Milet şi insulele Chios şi Samos), dar şi din baterea de monede, un procedeu inventat de tatăl lui Cresus, regele Alyattes.
Trimiteți un comentariu
☑ Am citit și accept Regulamentul comentariilor.