Mai mult de 200 de monede, in general din bronz, dar si bijuterii din argint, aur şi bronz, vase din sticlă ce erau foarte valoroase la momentul ascunderii au fost descoperite in Ucraina, Crimeea, in situl Artezian, de fapt o fostă asezare antica.
Probabil asediati fiind de armata romană in anul 45 e.n, locuitorii au ingropat comoara pentru a asigura obiectele de valoare.
Intinsă pe mai mult de 1 hectar, asezarea era parte din "Regatul Bosforului", ce era revendicat de doi fraţi in dispute si anume Mithridates VIII, care dorea independenţa in fața Imperiului Roman, şi Cotys I care dorea protecţia Romei. Bineinteles ca romanii au trimis o armata care a atacat mai multe asezari ale lui Mithridates, inclusiv asezarea Artezian si l-au numit pe protejatul lor Cotys ca si conducator.
Locuitorii din Artezian stiau ca vor fi infranti si probabil au ingropat obiectele de valoare, dar nu au mai reusit sa le si recupereze dupa ce au fost cuceriti.
Stilul de viaţă al locuitorilor din Artezian ( desi erau de etnii diferite ) apartinea culturii greceşti ( foloseau limba greaca, arhitectura şi fortificaţiile erau de inspirație grecească).
Influenţa greacă este vizibilă si in comorile descoperite la Artezian.
Acest tezaur include inele de aur ornate cu imagini ale divinitatilor Tyche si Nemesis, dar si o broşă gravată cu imaginea Afroditei (zeiţa dragostei ).
frumos
Trimiteți un comentariu
☑ Am citit și accept Regulamentul comentariilor.