miercuri, 18 septembrie 2013

În Anglia, descoperitorii de comori primesc recompensă financiară egală cu întreaga valoare de piața a tezaurului

Un număr mare de cautatori de comori au primit recent aprobarea sa caute pe domeniile Oxfordshire, deoarece se banuia ca vor gasi artefacte valoraose.

Mai mult de 500 de persoane s-au adunat saptămana trecuta în apropierea de Wantage pentru una dintre cele mai mari detectii de metale din Marea Britanie .

Ei au descoperit aproximativ 250 de artefacte istorice, cautand pe 1000 de hectare de teren din jurul Farm Lockinge .

Mânerul unui "aparat" de barbierit epoca bronzului și o monedă cu regina Elizabeth I din 1576 au fost doar două dintre descoperiri . Printre cei care au luat parte la cautari a fost si arheologul Anni Byard, care este si ofițer de de legatura pentru anuntarea către oficialitati a descoperirilor din zonă. Cercetatoarea, care analizează acum înregistrările istorice ale descoperirilor vechi de mii de ani din Marea Britanie, pentru a forma o bază de date națională, a spus ca Oxfordshire este o zonă bogată in artefacte istorice din toate perioadele.

"În ultimii ani, hobby-ul detectie de metale a crescut în popularitate. Această crestere ar putea fi rezultatul descoperirilor recente, cum ar fi tezaurul de Staffordshire", a mai spus arheologul, amintind si de Terry Herbert, care a descoperit în 2009 in apropiere de Hammerwich, folosind un detector de metale, c comoara evaluată la 3,2 milioane lire sterline. Tezaurul descoperit a constat din mai mult de 3.500 de artefacte, inclusiv artefacte folosite in lupte, fiind cea mai mare colectie anglo-saxonă de aur și argint găsită vreodată.

Byard a adăugat : " În medie, în Oxfordshire am înregistrat aproximativ 1.500 de descoperiri anual, jumatate fiind artefacte romane. Nu mă surprinde că hobby-ul a devenit atat de popular, iar oamenii sunt foarte interesați de istorie si de artefactele pe care le găsesc, multi dintre ei avand cunostiinte vaste despre ce au descoperit sau speră că vor găsi." http://hartacomorii.blogspot.ro/

În ultimii cinci ani, din 2008 până în 2012 , numărul de descoperiri istorice a crescut vertiginos, în afară de anul 2011, cand Byard a spus ca a fost o scadere din ca si cauza vremii nefavorabile sau lipsei unei actiuni de amploare organizata pentru detectie metale.

In 2013 s-au facut deja 1326 de descoperiri in zonă si 4 dintre ele au fost declarate comoară.

O alta organizatie care a observat popularitatea tot mai mare a folosirii detectoarelor de comori este Oxford Blues Metal Detecting Club din Littlemore. Clubul a trebuit să limiteze calitatea de membru inca de anul trecut, deoarece organizarea părcarilor si cazării la evenimente si intalniri pentru cei peste 200 de membri a devenit prea dificilă. În 2009 clubul a avut aproximativ 70 de membri , numar care s-a ridicat la peste 200 anul trecut și a fost necesara reducerea din nou la 152 de membri în acest an.

David Connor, din Kidlington, care este membru în club de 14 ani , a declarat : " Avem si acum o listă de așteptare de aproximativ 20 de persoane. O mulțime de oameni vad ce se scrie pe siteuri de profil de pe internet sau la televizoare ori in presă despre noi comori găsite si decid să isi cumpere un detector de metale de pe un site care vinde pe internet detectoare de metale sau dintr-un magazin de profil.

"Unul dintre membri nostri a gasit Tezaurul Didcot. Tezaurul a fost o raritate, continand 126 de monede de aur din primele două secole de dominație romană", a mai adaugat domnul Connor, spunând ca oamenii merg la metal detecting nu doar pentru a găsi comori, ci si pentru a se plimba in natura.

"Este vorba despre a fi în afara in natura și de a avea un pic de liniște și pace, nu neapărat de gasirea unei comori, care este mai mult un joc la loterie. Iesi în speranța de a găsi ceva vechi și interesant , nu neapărat de valoare mare financiara. Dar Oxfordshire are atât de multă istorie ! Nu este atât de multă ca în Kidlington, dar dacă mergi pe jos cu detectorul spre Didcot și spre sudul Oxfordshire, gasesti intotdeauna mai multe artefacte decat in alte zone. "

Pentru utilizatorii de detectoare de metale care nu stiu exact ce au găsit, la Muzeul Ashmolean din Oxford se asigura un serviciu de identificare în fiecare lună, în prima zi de miercuri a fiecărei luni, pana la ora 15:00.

Experții de la Ashmolean studiaza obiecte pentru a vedea dacă pot fi identificate. Peste 150 de artefcate descoperite de cautatori sunt aduse lunar la identificare.

" Cautatorii nu ar trebui să fie intimidati de ideea că au gasit ceva prea mic, deoarece de multe ori aceste descoperiri sunt cele mai importante. "

Steven Bain, un asistent de bucatar de la o locatie de lângă Wallingford a gasit o foarte rară comoară de acest gen.

In varstă de 27 de ani, Steven avea hobby-ul de a căuta zone mici cu detectorul de metal, după ce termina munca la serviciu.

În octombrie anul trecut aproape că a aruncat ceva ce semăna cu o bucată de gunoi, plină de noroi .

Dar cand a studiat-o mai atent, Steven Bain a identificat imediat un cercel de aur ( una dintre cele mai vechi piese de metal din Marea Britanie ) din epoca bronzului timpuriu, din perioada 2.200 î.Hr.

Luna trecută, la o anchetă din Oxfordshire, specialistii au declarat cercelul ca fiind o comoară.


Acesta umează sa fie evaluate la British Museum din Londra, pentru a oferi recompensa meritată descoperitorului .


Utilizatorii de detectoare de metale trebuie să aibă permisiunea de la proprietarul terenului pentru a căuta pe domeniile lor. Valoarea descoperirii este de obicei împărțită 50-50% intre proprietar si descoperiot sau in functie de acordul dintre ei, daca au semnat anterior unul. Odată ce o persoană ce foloseste un detector de metale a găsit ceva despre care crede că ar putea fi suficient de valoros să fie clasificat ca si comoară, trebuie să-l declare, conform legii.

Gasirea de comori este reglementată in Anglia de Legea Tezaurelor din 1996. Toti cautatorii care au descoperit artefacte de aur sau de argint, obiecte și grupuri de monede mai vechi de 300 de ani au o obligație legală in Anglia de a raporta descoperirea in termen de 14 zile .

De îndată ce elementul este declarat comoara, aceasta aparține Coroanei. Dacă este declarat comoara, artefcatul este transportat la Comitetul de evaluare, format din evaluatori independenți. Comitetul de evaluare se întrunește de patru ori pe an si are in componenta experți de muzeu, vanzatori de antichitati și organizatori de licitații. Acestia alocă obiectelor descoperite valoarea actuală de pe piața și în cazul în care descoperitorul nu este de acord cu valoarea, poate face apel.

British Museum este de obicei primul cumparator al unei comori. Dupa evaluare, muzeul incearca sa faca rost de bani, de obicei prin sponsorizări sau donații. În cazul în care nici British Museum si nici alte muzee nu au succes in strângerea banilor, comora ajunge la licitatie cu pretul minim care a fost stabilit anterior de specialisti, pentru a da banii descoperitorului.

Un comentariu despre subiectul „În Anglia, descoperitorii de comori primesc recompensă financiară egală cu întreaga valoare de piața a tezaurului”:
Anonim spunea...

Foarte interesant cercelul si articolul !

Trimiteți un comentariu

  ☑ Am citit și accept Regulamentul comentariilor.