joi, 5 septembrie 2013

Un român a gasit o comoară otomană de peste 54 kg de monede, cu ajutorul unui detector de metale

Un tezaur care contine peste 54 de kg de monede otomane din secolul XV a fost gasit in in judetul Valcea, comuna Golesti, de catre un patriot pasionat de arheologie cu ajutorul unui detector de metale Garrett EuroAce 250. Pasionatul detectorist a anuntat autoritatile si Muzeul Naţional de Istorie a României despre uimitoarea sa descoperire.

Anuntul a fost facut in sedinta de Guvern de miercuri, 4 septembrie 2013, de catre Daniel Barbu, care a specificat ca autoritatile au inceput recuperarea tezaurului.

Stirea descoperiri monedelor a amuzat insa pe premierul Romaniei si pe ministri.

„Felicitări, tot merg în vizită oficială la Ankara, sper să nu-mi fie cerute înapoi”, a glumit prim-ministrul Romaniei.

Tezaurul este alcatuit din aspri romani, iar conform Muzeului Naţional de Istorie a României (MNIR), este cea mai mare comoara de monede din argint gasită pe teritoriul Romaniei si care a ajuns in posesia unei colectii publice.

Comoara a fost gasită langa orasul Ramnicu Valcea, are o greutate de 54,7 kg si a fost decoperita intr-un mod intamplator.

Descoperitorul a sesizat luni dimineata Muzeul Naţional de Istorie a României, care a trimis o echipă să recupereze si sa studieze comoara, care acum se afla in custodia muzeului, ce analizeaza si inventariaza deja monedele otomane.


Între 1500-1580 moneda otomană de argint (aspru) a dominat categoric piaţa monetară din ţara Românească şi Moldova, după 1580 rolul lor fiind marginal, pierzând teren în favoarea dinarilor ungureşti ori a triplilor groşi polonezi.

Monedele au fost descoperite intr-o râpa nu departe de un drum circulat.






Colegii nostri de hobby din comunitatatea online de pasionati de detectia de metale si arheologie detectiemetal.com au publicat a fotogalerie, iar descrierea este urmatoarea: Tezaur monetar de argint , 47.000 bucati akce turcesti perioada 1421-1451 , totalizand 54,775 Kg , din timpul sultanului Murad II (1404-1451).

Tezaurul a fost probabil depozitat acum sase secole intr-un burduf de piele care insa s-a descompus in sol. Monedele erau ingropate la o adancime de circa 25-27 cm, descoperirea fiind facilitata de faptul ca stratul de pamant s-a subtiat de-a lungul secolelor din cauza alunecarilor de teren.

In topicul de pe pagina comunitatii dectectiemetal.com, unde a fost prezentata descoperirea, pasionatul de detectie metal a povestit cu mare bucurie:

Ziua de Duminica 1 Septembrie o sa imi ramana in memorie mult timp de acum incolo...Am plecat de dimineata pe la 9 intr-o zona unde mai ajunsesem cel putin de 5-6 ori inainte insa fiind destul de intinsa nu am putut acoperi tot terenul. Nimic din ce am gasit inainte nu putea prevesti ce a urmat sa gasesc. Odata cu primul semnal bun pe detector am scos prima akce otomana langa un drum vechi...Bucurie mare! Spre norocul meu nu am mai continuat sa merg pe drum ci am coborat putin spre o vale mergand in zig-zag... La un moment dat a doua si a treia akce si-a facut aparitia si deja au inceput sa imi tremure mainile, parca presimteam ce urma sa scot...Semnalele au devenit din ce in ce mai dese eu detectand de jos in susul pantei. Curand aveam deja 10 -15 monezi. Pe urma in decurs de o ora am reusit sa scot un pumn de monezi neavand pin-pointer extractia era destul de dificila, asta pe o distanta de un metru in forma de palnie, pe masura ce urcam monezile deveneau tot mai dese. La un moment dat am crezut ca am ajuns la nucleu, la locul original unde au fost ingropate insa eram departe.
Curand am ajuns la un punct unde pamantul era mult mai umed decat in rest, si dupa ce am dat la o parte un strat moale monezile au inceput sa curga, sute, mii, pur si simplu nu se opreau sa iasa. Initial ziceam ca daca scot 5.000 sunt cel mai tare, insa se pare ca nu prea ma stiu cu estimarea. Recuperarea nucleului a fost relativ usoara inchipuiti-va un gol in pamant plin cu monezi care erau acoperite doar sumar cu pamant, in rest erau curate.Nici nu mi-am dat seama cand s-a umplut rucsacul care pe urma s-a facut praf. Nu am gasit nici o urma de ceramica sau urme inegrite de jur imprejur semn ca nu au fost intr-un sac de piele(asta am aflat pe urma de la cei de la muzeu), Insa dupa forma compacta a nucleului se poate sa fi fost ingropate intr-un sac textil. Dupa ce am recuperat si ultimul semnal am plecat spre casa si a urmat o zi si o noapte de curatare si numarare si cantarire
Luni dimineata am sunat la cei de la Muzeul National convins fiind de faptul ca nu pot incredinta un numar asa de mare primarului comunei, iar cei de la Judetean nu au cabinet numismatic. La inceput cred ca au luat-o ca pe o gluma dar curand ajutat si de colegul Taurasul si-au dat seama ca e ceva foarte serios, si mi-au promis ca ajung spre dupa-amiaza. Nu au reusit sa ajunga si a trebuit sa mai dorm inca o noapte cu tezaurul langa cap...Astazi au ajuns, oameni super de treaba cum ar trebui sa fie toti de pe la muzee, i-am condus la locul descoperiri, si au trecut la inventarierea tezaurului. Uneia din fete vizibil emotionata ii tremurau mainile cand a luat prima piesa, probabil ca nu si-a dat seama dar eu am observat.
Sa nu va mai tin in suspans este vorba de o cantitate de 54,775 kilograme de argint, numarul aproximativ al pieselor fiind in jur de 47,000 urmand a fi stabilit cu exactitate la sediul muzeului. La prima vedere este vorba doar de akce de argint din timpul sultanului Murad II 1421-1451, dar din monetarii diferite. Tezaurul se pare ca ar fi al doi-lea cel mai mare din tara, insa cel mai mare recuperat in proportie de 100%
Tezaurul a fost gasit la o adancime de cca 25- 27 cm si dadea semnal clar si prelung pe detector. Nu mi-am revenit in totalitate inca sunt coplesit de asemenea descoperire, sentiment pe care vi-l doresc si voua...

Felicităm pasionatul detectorist pentru superba descoperite si pentru patriotismul si corectitudienea de care a dat din plin dovada si care ar trebui sa fie exemplu pentru orice român.

Acum asteptam cu mare nerabdare ca si statul român să dea dovadă de acelasi patriotism si sa ofere recompensa financiară cuvenita descoperitorului.

Update 11 septembrie 2013:

Tânărul care a descoperit un tezaur de peste 54 de kilograme, într-o pădure de lângă Râmnicu Vâlcea, va primi o recompensă de 200.000 de euro.

Premierul Victor Ponta l-a premiat miercuri pe Iulian Enache, cel care a găsit tezaurul de monede de argint de la Goleşti (judeţul Vâlcea). Din fondul avut la dispoziţie de primul ministru, vâlceanul a fost premiat cu suma de 45.000 de lei. În plus, conform România TV, el va primi şi o recompensă financiară, în valoare de 200.000 de euro, adică 45% din valoarea totală a tezaurului descoperit.

Povestea descopeririii comorii si opinia autoritatilor locale si centrale despre descoperire o puteti citi in articolul de aici: http://hartacomorii.blogspot.ro/2013/09/statul-roman-va-recompensa-cu-200000-de.html







Surse foto si partial text: detectiemetal.com

43 de comentarii despre subiectul „Un român a gasit o comoară otomană de peste 54 kg de monede, cu ajutorul unui detector de metale”:
alexe spunea...

Chiar super ! Si da aveti dreptate, e patriot un astfel de om ! Felictari pentru descoperire si pentru ca a dat exemplu predand-o! Voi urmari subiectul sa vad daca statul asta a nostru îi va da recompensa financiară substantiala pe care a o merită pe deplin !

Anonim spunea...

Cu putin timp in America cineva a gasit o cutie sau trei (nu mai retin exact cate cutii. in fine) pline cu monezi din aur. Interesant ca acolo cand gasesti aur in pamant nu te f... nimeni la cap sa vina sa-ti ia aurul gasit de tine. L-ai gasit al tau e frate. Cel care a gasit acele monezi a spus ca probabil va dona si muzeului 2 sau trei monezi. Si mi se pare corec, tu ca muzeu daca vrei sa te falesti cu munca altuia atunci scoate banul la pretul pietei si nu te ascunde dupa lege sa jecmanesti omul. Auzi la ei, ii da o "prima de 200000 de mi de euro" pentru un tezur poate de milioane de euro. Ba da batuti in cap mai suntem noi romanii. Bine fac tiganii cand pun mana pe aur ca il topesc si fac bani pe el. Nu, noi romanii anuntam muzeele, apoi decupam articolul din ziar si il inramam sa vada si nepotii nostrii ce "patrioti" retardati sunt bunicii lor. Cand gasesc romanii aur in pamant vine legea peste ei dar cand a fost de recuperat bratarile dacice de la licitatie ce repede a platiti statul roman pentru ele ca acolo nu mai mergea cu "patrimoniul national", faceau aia pipi pe patrimoniul nostru. Numai la noi in tara suntem zmei. Halal popor mai suntem.

Anonim spunea...

Hai sa lamurim cum e treaba asta cu "ce ai gasit este a statului".
Cei de la Muzee si cei care au facut legile spun cam asa: la noi ce este in subsolul tarii apartine statului.
Da dar in subsolul tarii sunt zacamintele care trebuiesc exploatate si cand sunt scoase se da o parte din profit statului.
Deci daca cineva scoate din pamant aur sub forma de minereu atunci va plati statului taxe pentru el.
Firma care a extras aurul il vinde unei topitorii care il transforma in lingouri si statul iar ia taxe.
Vine bijutierul care cumpara lingoul de aur si iar da taxe statului.
Bijutierul face un inel pe care vine tanti si il cumpara si iar da taxe statului.
Tanti merge la iarba verde si pierde inelul, vine peste ani nenea cu detectorul si il gaseste, normal ar trebui sa fie al lui ca statul a luat o gramada de bir de la oameni pentru acel inel.
Dar nu, legea spune ca trebuie sa il dai statului ca este al lui !!!!!!!
In Anglia legea spune asa: daca gasesti o comoara ai doua posibilitati
1 Sa o dai la Muzeu pentru a fi studiata si evaluata dupa care poti sa o pastrezi dar esti obligat sa o conservi in conditi bune iar in caz ca o sa o vinzi mai intai anunti Muzeul si ei o pot cumpara la pretul real si daca nu sunt interesati atunci o poti vinde la particuleri.
2 Daca doresti sa o vinzi de cum ai gasit-o, atunci ei fac o evaluare corecta in functie de pretul pietei si iti da banul.
Referitor la comoara lui Iulian pentru care trebuie sa primeasca 200.000 eu. problema este ca muzeul si uni angajati ai Muzeului fac gargara ca suma este prea mare si sa nu fie data.
Dar eu unul nu inteleg ce treaba au Arheologii cu recompensa omului? ei sa faca cercetari si nu comentari, sigur este INVIDIA ca asa suntem noi romanii, invidiosi pe norocul altuia, dar din pacate nu reactionam la hotiile altora care saracesc tara.

Anonim spunea...

Eu daca as avea un detector si as avea norocul sa gasesc( prin absurd) o oala cu galbeni as topii galbenii si as astepta ceva timp pana as incepe sa vand pana la ultimul gram. Asa, un pic azi un pic maine si lasa ca pe stat il doare in p... de mine cetateanul care cotizeaza o viata si apoi imi da o pensie de rahat. De ce sa nu traiesc eu bine si urmasii mei din oala de galbeni daca pun bine banii schimbati din galbenei. Las ca muzeele sunt pline de monezi si tara de prosti. Dar deh, asa suntem noi romanii, comorile le dam muzeelor, borsetele gasite pe strada cu zeci de mii de euro la politie si apoi ne sugem degetul de foame a doua zi.

Anonim spunea...

Tocmai asta e treaba atunci cand gasesti o comoara ai doua alternative.
1 sa o predai statului si sa te multumesti cu 30% ca recompensa si vei trai si dormi linistit.
2 sa faci cu ea asa cum spui tu si o sa devi sclavul comorii. O sa tresari la fiecare sonerie ca cine o fi la usa? a venit potera sa ma ia ca am ascuns comoara?
Sau mai rau, o iei razna si o ingropi undeva asa cum a facut si cel dinainte ta care era nebun de grija comorii, si o sa mori sarac asa cum a murit si cel care a ascuns comoara.
De aceea se si spune de blestemul comorii ca din om devi neom si toata viata o sa fi sclavul ei ba o sa ai si necazuri multe asa cum a avut si cel care a ingropat-o.Eu unu daca as avea un detector as prefera sa gasesc din cand in cand cate o moneda, cate un topor de bronz si ceva artefacte pe care sa le predau Muzeului de la noi iar Arheologii sa-mi stranga mana si sa ma felicite batandu-ma prieteneste pe umar spunand:
Bravo, un adevarat cetatean, constincios si cinstit, veti avea o vitrina aici la Muzeu cu descoperirile dumneavoastra predate Muzeului.Asta valoreaza mai mult decat 100 de comori.
Vezi tu anonimule, fiecare cu visul lui dar eu o sa raman in libertate pe cand tu vei ajunge dupa gratii si fara comoara.

Anonim spunea...

Ma omori cu mentalitatea ta. Strangerile de mana nu tin de foame la nimeni. Dar bine inteles ca este nevoie si pentru oani care sa presteze munca de jos. Uitate frate la tigani, au palate cu turnulete si o viata de huzur. Nu o data sa spus despre ei ca au pus mana pe unele comori. Si da, sigur, tremura de frica cand le bate cineva in poarta. Sclavii comorilor ajung numai anumiti tampiti care oricum psihicul lor lasa de dorit. Cand eram pustan la scoala am gasit o bratara langa un rubinet. O bratara de aur destul de "voluminoasa" ca sa zic asa. As fi putut sa o port sa ma dau mare cu ea sau sa o "ascund" si apoi sa devin "sclavul ei" . Eu nu dau doi bani pe aur . Aurul nu tine de foame domnule "cetatean model". Ia dupa gratii ajung numai fraierii si cei care nu stiu cum sa valorifice ceva de genul. Aici e prostia romanului, ar vrea sa vanda oala cu galbeni asa, peste noapte si a doua zi se parge in figuri cu banii. Si atunci normal ca cineva are grija sa ti-o coaca dand un telefon unde trebuie. Iar daca ti-o iei macar asigurate ca atunci cand iesi de la saftica macar ai ceva pus de-o parte. In fine, e doar parerea mea si nu mi-o schimba nimeni. Poate intr-o zi imi voi lua un detector numai ca din pacate e putin probabil sa gasesc ceva vre-o data. Din pacate misuna destui cu detectoare si nici nu am degand sa la fac fundul mare celor care vand astfel de aparate doar ca sa umblu de nebun pe camp facandu-mi sperante desarte. Oricum, sfatul meu ramane in continuare pentru cei care au mai mult creier decat o nuca: tineti minte ca strangerile de mana si aplauzele nu tin de foame si nimeni nu va face statui. Puneti de-o parte ce gasiti, topiti si scapati de tot, dar nu ca prostii care inghit mai mult decat pot sa mestece ca altfel cu siguranta ramaneti cu buza umflata. Feriti-va de "parteneriate" ca nu duc la nimic bun si nu poti sti ce nene de la politie misuna pe forumuri de genul si va trag de limba sau va spun povesti de genul ca bunica a ingropat nustiu ce pe nustiu unde iar voi ca guvizii va infigeti ca rama in beton ca va fi prea tarziu pentru voi atunci. Lucrati singuri, singuri si iar singuri. Sfatul meu, cine gandeste si nu este planta o sa-mi dea dreptate.
Si pentru "prietenul" de mai sus, poti sa-mi spui "MKB", "anonimule" suna cam urat.

Anonim spunea...

Am uitat sa spun mai sus ce am facut cu bratara gasita. In doua zile am vandut-o celui care a oferit mai mult. In 93 nu erau atatea amaneturi ca acum. Cu banii luati pe ea mi-am platit internatul pe doua luni si restul i-am cheltuit pe ce am vrut fara sa-mi para rau o secunda. Cei care cumpara aur cu banii care si-ar putea imbunatatii nivelul de trai al lor si al familiilor lor doar ca sa ii vada lumea plini de aur dar ei au chilotii rupti si rate in banci aia sunt sclavii aurului.

Anonim spunea...

Cum sa nu faca petitii la Minister si pe net Arheologii daca apar tot felul de destepti care nu au nimic in comun cu detectia si scriu tot felul de prosti pe forumurile detectoristilor.
Din cauza catorva aerieni apar tot felul de comentari in presa si prin Muzee. Dar eu zic ca mai intai sa se uite la cine si ce scrie si dupa aceea sa-i puna pe toti in oala. Boala mintala nu o pot trata doctorii ori cat s-ar stradui.
Boala mintala este tratata doar de sapa si lopata cu popa la capatai laudandute ca ai fost un om bun.

Anonim spunea...

Chear ca se duce o politica de ascundere a adevarului si totul se face la montaj exact ca pe vremea impuscatului cand cu televizorul au mintit poporul.
In aceasta seara a fost dat un documentar pe Digi 24 la ora 22,30 cu titlul pompos CAUTATORII DE COMORI.
Reportajul era pornit de la descoperirea celor 5 morminte dacice si ca protagonist era descoperitorul de la Zlatna.
Dar din reportaj in loc sa reiasa ce benefica a fost descoperirea asa cum a fost discutata la filmare.Dupa montaj, stupoare, a iesit tocmai invers ca ar fi fost daunatoare iar Detectoristul autorizat si pasionat de gasirea unor lucruri pierdute oricare ar fi ele, de fapt sunt niste cautatori de comori pusi pe stricat si profitat.
Chear acum cu o ora in urma a scris Tudor pe blogul lui cat de dezamagit a ramas cand nu a mai gasit in filmare cuvintele si ideile lui ci au fost talmacite si rastalmacite dupa placul si interesul altora.
Chear sunt curios sa vad comentarile altor detectoristi care vor apare pe forumuri.
Concluzia este doar una, se duce o politica de dezinformare la adresa detectiei in Romania. Pai daca ar da stiri ca ce buni si cinstiti sunt Detectoristi la noi, nu s-ar mai uita babele si mosii la televizor ca ei vor doar stiri de scandal sa aibe ce comenta in parcuri pe banci. Cum apare o stire de scandal nu auzi decat despre asta peste tot, vuieste romania. Ai auzit ma? Ai vazut ma? Da de le-ar face aia si aia si ailalta ca la dat indicati ne pricepem toti.
Adevarul este ca la a spune adevarul sunt foarte putini, asa ca sa nu ne mai miram de STAREA NATIUNII, e jalnica.

Anonim spunea...

Buna ziua.
Ma numesc Adevarul adevarat si am vizionat si eu acel reportaj de pe Digi 24. Eu cred ca este destul de echilibrat si da posibilitatea ambelor tabere sa isi spuna parerea despre Detectia de la noi.
Se arata si se dovedeste ca tezaurele vandute in afara sunt cele gasite pana in 2004 cand nu exista o legislatie restrictiva pentru detinerea de detector si predarea obiectelor gasite. Mai pe romaneste fiecare facea ce il taia capul si nu trebuia sa dea explicati nimanui.
Dar dupa 2004 cu aparitia legi restrictive pe care o avem s-au cam schimbat treburile. Desi se mai vorbeste de braconieri care in ultimi ani ar exista se pare ca sunt povesti ca si povestile cu flacari de la aur. Adica stim ca ar exista dar lipsesc cu desavarsire.De, povestile sunt povesti, uni le inventeaza si cativa le si cred.
Acum sa fac si eu cateva comentari la adresa vedetelor din reportaj.
D-nul Director MNIR este un om realist asa cum ne-am invatat cu dansul, pune degetul pe rana exact acolo unde este si da solutia dar uni nu sunt de acord cu dansul si cu adevarul.
eugen s. teodor care atunci cand inventeaza si indeamna la represali fata de detectoristi, privitil in ochi, nu puteti, normal pentru ca priveste oriunde numai la reporter nu. Asta inseamna (dupa parerea politistilor) ca avem deaface cu o persoana care incearca sa schimbe adevarul spunand de toate numai adevarul nu.
Se pune intrebarea: cine pazeste comorile Romaniei?
Pai stimabililor lasati mai intai sa fie descoperite, sa fie predate Muzeelor si mai apoi sa punem intrbarea:
Cine va pazi comorile Romaniei?
Arheologu e.s.t. cere explicati de ce a fost premiat Iulian in fata natiuni ca a fost ceva absurd.
Pai mai nenea arheologul hai ca iti spun eu de ce, daca tu nu intelegi.
Normal ca au fost premiati toti gasitorii de tezaure si sunt considerati eroi pentru ca numai un om puternic poate rezista tentatiei de a pastra comoara pentru el si sa o ascunda uitanduse la ea din cand in cand tremurand .
Sunt eroi ca au predat comorile pe care multi alti le-ar fi pastrat pentru ei cuprinsi de iubirea de arginti.
Spui ca nu ai mai mers de 3 ani pe teren. Este normal daca ne gandim ca tot banii aia ii iei si la birou si la birou, fara maini crapate si haine murdare.Plus ca in fiecare seara esti acasa si nu in cort.Hai sa recunoastem.
Toata lumea trebuie ca mai intai sa inteleaga ca un Detectorist cauta din pasinecare iti da acel fior care apare la fiecare bip si te gandesti, oare ce gasesc. Pentru a intelege cei grei de cap: este ca acea senzatie cand cumperi un loz si tremuri pana il deschizi.
Daca Muzeele locale vor sa tina tezaurul pentru ele atunci sa procedeze ca cei de la Muzeul Olteniei care au cerut fonduri de la Consiliul Judetean, pentru ca sa fim sinceri, cati bani se dau de consiliu pentru panselute si palmieri care dupa un timp se usuca.
eugen s. teodor afirma ca: atunci cand Tudor a gasit un mormant dacic a sapat si a scos obiectele din el si pentru ca a mai gasit patru a mers acasa sa ia o sapa mai mare ca a doua zi sa le scoata.
Daca tot citesti postarile de pe DetectieMetal atunci invata sa spui si adevarul.
Adevarul este ca s-a intors a doua zi (exista postarea ca dovada) ca sa fie sigur ca nu dispar pana se gandesc Arheologi sa urce pe munte pentru perierea zonei. Si sa fim seriosi, daca Tudor scotea doar un mormant iar la reconstituire se gaseau cinci gropi sapate ce se intampla? il credea cineva ca el a scos o sica si restul nu sunt gropile lui?
Dupa razboi multi viteji se arata, dar si multi lasi care spun ca ei faceau mult mai multe.
Un muzeograf din Alba afirma ca mai bine le scoteau ei Arheologi de la Alba ca sa vada in ce pozitie erau puse.
Da cine nu va lasa? mergeti si voi pe teren si cautati morminte ca sigur din birou niciodata nu poti sa gasesti unul real, poate unul imaginar da.
Adevarul adevarat este cuvantul INVIDIE, INVIDIE, INVIDIE si MINCIUNA.
http://www.digi24.ro/Stiri/Digi24/Special/Reportaj/DIN+INTERIOR+Cine+castiga+din+comorile+Romaniei

Anonim spunea...

MKB

Aici sunt de acord cu toate cele scrise mai sus. Eu cand am spus ca nimeni nu va face statui nu m-ati crezut. Am mai spus si pe alte site-uri: Cei de la muzeu daca vor salarii sa puna mana pe detectoare si lopeti si sa-si castige salariul cinstit si nu cu laude de genul :"muzeul nostru are de toate" numai fraierii care sa cumpere bilete la intrare lipsesc. Cei care gasesc si predau muzeelor ceea ce gasesc sunt cam repede uitati iar 30 sau 40% din valoarea comarii (desi ma indoiesc ca 30-40 % sunt cu adevarat reali) sunt o suma derizorie. Hai sa vedem cat face o moneda din aur de pe timpul dacilor sa zicem prin absurd 10grame: 10grame X 120 de lei/gramul = 1200 de lei da? din care tre sa mai dea si 24% statului, vedeti si voi cat mai ramane. VArianta doi: aceeiasi moneda vanduta la licitatie cu un pret de pornire sa zicem de exemplu 500 - 1000 de euro. Deci, profitul si valoarea monedei in cel de-al doilea caz creste simtitor. Vedeti de ce statul roman nu vrea sa scape gasca care face oua de aur din mana ? Pai cate muzee falite si-ar mai permite atunci sa liciteze pentru o oala cu galbeni gasiti in mod cinstit de un detectoris?, ca la urma urmei unul care cauta de nebun pe camp sau in padure nu baga mana in buzunarul nimanui cand alerga prin ploaie sau vant sa gaseasca ceva. In America de ce aia au alte legi, nu tot "patrimoniul national este si acolo" ??? Sau la noi te pomenesti ca acum mii de ani statul roman a ingropat aceste comori din propriul buzunar si acum vin "hotii cu detectoare" si pradeaza staul !? Si monezile gasite mai sus am inteles ca sunt monezi tucesti, pai ce, a batut statul roman monada turceasca si nu stim noi? Dar ce repede si-a insusit statul roman acele monezi si le-a trimis in muzeu.

Anonim spunea...

Hai sa imi dau si eu cu parerea si sa va spun un adevar.
Am urmarit filmuletul de pe Digi 24 si am ramas uimit dar foarte uimit ca in ultimi 23 de ani Arheologii au predat tezaure = zero, nimic, niente. Desi am mai citit asta pe discutile detectoristilor cum ca arheologi nu au predat tezaure in ultimi zeci de ani nu prea credeam dar acum cand a fost confirmat de domnul sef numismat cred ca avem o mare, mare problema cu arheologii si nu cu detectoristii.
Acum inteleg de unde furia Arheologilor fata de Detectoristi si asta pentru ca s-a aratat cate poate oferi pamantul patriei , lucru care pana acum era tabu.
Anul trecut am citit un articol despre gasirea o 75 de monede intr-un sit arheologic de un politist amator de arheologie. Nu i-am dat mare importanta doar ma gandeam ce noroc pe omul si ce corect a fost.
Dar acum ma intreb si eu ca oricine, ce se intampla daca monedele erau gasite de un Arheolog?? Oare mai erau predate?? Sau nu se stia de ele in veci.
Politistul om cinstit a predat monedele, dar oare de ce de zeci de ani nu se gasesc mici tezaure de Arheologi ? este o mare problema mai ales ca au in dotare si detectoare din ani 80.
Unde sunt monedele stimabililor ???
Si cei de la Muzeul Olteniei saracii, spun cu bucurie ca este primul tezaur cu monede din aur pe plaiuri oltenesti.
Noroc cu politistul ca altfel mai treceau 100 de ani pana se gasea aur in Oltenia si cand ne gandim ce bogati erau Banii Olteniei si ce comori or fi ingropat ei pe acolo, dar cele gasite unde or fi ?? Cine sa la pazeasca daca ele nu sunt declarate si predate ??
Ca dovada la cele acrise pun un fragment din stire.

Primul tezaur monetar de aur din Oltenia, alcătuit din 75 de monede de aur de 24 karate, ce provine din secolul al XVIII-lea, a fost descoperit recent de arheologii Muzeului de Istorie din Craiova în şantierul arheologic de la Desa (Dolj).

Potrivit arheologului Florin Ridiche, de la Muzeul de Istorie "Oltenia" din Craiova, tezaurul monetar de aur a fost descoperit de un agent de Poliţie din comuna Scaieşti, pasionat de arheologie.

"Domnul Gheorghe Balaş Cristian, poliţist la postul de poliţie din comuna Scaieşti, este pasionat de arheologie. El se află în concediu de odihnă şi lucrează ca voluntar pe şantierul arheologic de la Desa, în apropiere de municipiul Calafat", a menţionat, vineri, într-o conferinţă de presă, Florin Ridiche.

Doamne mare-i gradina ta si multi hoti stau in ea.

Anonim spunea...

MKB

Bine punctat domnul de mai sus. Sa inteleg ca de fapt la stana de oi statul angajeaza lupi in blana de oaie. Tot ce este posibil si asta este un raspuns la multe intrebari. Intradevar un "arheolog" cu acte in regula nu ar da de banuit la nimeni iar daca il ia cineva la intrebari pe teren probabil ca iti flutura o legitimatie pe sub nas si ti-a dat cu flit indiferent cine ai fi. La urma urmei omul cauta relicve istorice si ceva galbenei pentru buzunarul propriu ca la urmei tre sa mananca si gura lui ceva, nu? Iar cei cu detectoare (amatorii) sunt aratati cu degetul : hotiiiii, hotiiii. Pai deh, sa nu te faci arheolog cu acte in regula ?, ca asa poti si tu sa-ti faci treaba si sa fentezi statul cu propriile arme.

Anonim spunea...

Si eu subscriu la cele prezentate aici si anume ca arheologii sunt si ei oameni si tot omul e pacatos.
Oameni fiind si ei pot fi zmintiti de necuratul ca sa ciupeasca un tezaur ca doar lau gasit ei si e prea frumos ca sa steie la Muzeu cand poate sta ascuns la el sub pat.
Pentu a intarii aceasta afirmatie va dau exemplu de Arheolog corect si foarte cinstit care in loc sa predea comoara Muzeului Turciei a palpato si indesato in bagajele lu nevastasa si a expediato in Grecia unde cativa ani s-au bucurat de podoabe pe la balurile inaltei societati iar la batranete sa nui dispara numele de Arheolog cinstit a predato Muzeului din Berlin care iau facut si statuie de Arheolog super cinstit si talentat.
Ca in zilele noastre sa stim ca tezaurul nici nu este din perioada mantionata de Arheologu ba a fost si furata de pa teritoriul Turc de catre Arheologu foarte cinstit. Si inca cate cazuri de Arheologi cinstiti mai avem luand artefacte si tezaure grecesti si egiptene si ducandule la mana dracu in interes propriu. Dar ne batem cu pumnii in piept si strigam ca suntem Arheologi si tot Arheologul spune adevarul. OARE, CHEAR SPUNETI ADEVARUL ?
Uitati postarea cu Arhe-ologul.

Tezaurul din Troia.
Posted in Istoria Pietrelor pretioase si Bijuteriilor cu etichete Atena, aur, aur granulat, bijuterii, diademă, Heinrich Schliemann, lapis lazuli, Priam, tezaur, tezaurul din Troia on 7 noiembrie 2011 by expertdiamant

Tezaurul din Troia.

Dr. Heinrich Schliemann
Un tezaur de bijuterii excavat în 1873 de către Dr. Heinrich Schliemann (1822-1890) într-un sit arheologic din Epoca Bronzului, la Hissarlîk, Turcia (anticul Troad), despre care se crede că ar fi locul vechii Troia.

Tezaurul este atribuit în prezent perioadei Troia II, cca. 2500-2200 î.e.n., 1000 de ani înainte de perioada în care se spune că ar fi trăit Priam.
Acest aşa-numit “Tezaur al lui Priam”, cum a fost considerat de Schliemann, includea inele, brăţări, pectorali, cercei, numeroase mărgele, şi două diademe elaborat lucrate (una alcătuită din 90 lanţuri, lungi de cca. 38 cm); majoritatea articolelor erau din aur, decorate cu aur granulat, lapis lazuli, cristal de stâncă.

Tezaurul, peste 8.000 de piese, a fost scos din Turcia prin contrabandă de Schliemann, adus la Atena, apoi donat Muzeului de Istorie din Berlin, de unde se spune că a fost mutat în al II-lea război mondial. De atunci nu a mai fost văzut.

Anonim spunea...

E dezbătut cazul pe larg aici:

http://hartacomorii.blogspot.ro/2014/01/comoara-lui-priam-din-troia.html

Anonim spunea...

Foarte interesant articolul de la
http://hartacomorii.blogspot.ro/2014/01/comoara-lui-priam-din-troia.html
Se arata mai pe larg cat de smecheri ca sa nu spun hoti sunt nui Arheologi ba si Directorii de Muzee care nu vor cu orica chip sa returneze comorile furate de sovietici si spun ca e despagubire de razboi.
Dar de cate ori a calcat imperiul rus Moldova si a pradato cred ca nu ar ajunge tot aurul din muzeele rusesti sa ne despagubeasca pe noi.
Inca odata vedem cat de mincinos si josnic poate fi un Arheolog pentru a-si atinge scopul.
Ei sunt obisnuiti sa minta atunci cand dateaza ceva desi nu stiu exact ce perioda sa atribuie obiectului.
Si normal daca mintim in legatura cu istoria ia sa mintim si in legatura cu Detectia si Detectoristii din Romania, ca doar suntem Arheolog si om respectat prin functie. RUSINE, RUSINE de trei ori RUSINE.
Uitati cate minciuni a spus arheologul pentru a prosti oamenii:

Pe 27 mai 1873, Schliemann declara: În excavarea acestui zid ce făcea parte din fostul palat al regelui Priam, am descoperit un artefact mare din cupru, cu o forma remarcabilă, care mi-a atras atenția. Mi-am dat seama că era aur în spatele artefactului. Pentru a feri comoara de lăcomia muncitorilor mei și pentru a o salva din punct de vedere arheologic, am luat imediat pauza de masă de la pranz. În timp ce oamenii mâncau și se odihneau, am scos tezaurul. Oricum, ar fi fost imposibil pentru mine fără ajutorul soției mele, care stătea cu mine si mă ajuta sa împachetez obiectele în șalul ei și să le transporte departe.
Povestea des repetată de către Schliemann, care spunea ca ar fi fost transportată comoara de către soția sa Sophie în șalul ei, s-a dovedit a fi falsă.
Schliemann a recunoscut mai tarziu că nu a spus adevarul, din cauză că la momentul descoperirii Sophie fusese de fapt la familia ei din Atena, după moartea tatălui ei.
Cand o sa recunoasca si la noi unii Arheologi ca au mintit in interes personal ???
Poate pe patul de moarte la popa.

Anonim spunea...

MKB

Si cand te gandesti cati asa zisi "arheologi" de la noi din tara si-au rotunjit conturile prin Elvetia asteptand sa se pensioneze apoi sa traiasca bine la batranete. Ca deh, au "muncit" o viata, nu? Sarmanii de ei. Iar eu sa predau o comaoara cand mi-oi lua un detector si oi gasi ulcica cu galbeni?!, nici nu ma gandesc sa le fac dosul mare la altii. In fine si gasitul unei comori este exact ca la loterie o data in viata o gasesti si nici atunci chiar.

Anonim spunea...

Pentru cei care intra pe aici si din intamplare citesc mesajele noastre si mai ales pentru a arata cum televiziunile prin reporterii lor trunchiaza interviul omului in folosul altora, imi permit sa postez reactia unuia dintre personajele reportajului cautatorii de comori.

de rik_pt13 » Mar Mar 25, 2014 4:31 pm
Eu am vorbit vreo 15 minute in reportaj. Am pomenit si forumul nostru, am pomenit relatia cu muzeul si cu politia, am pomenit detalii legate de descoperire si despre obiecte, am pomenit si elemente legate de legislatie...iar din reportaj am iesit ca un potential infractor si distrugator de patrimoniu. Stiti cum s-a intamplat cu mine! Haideti sa va spun! Ca stiti foarte bine! M-am dus la muzeu cu prima descoperire pe care am donat-o directorului, care oricum nu s-a declarat foarte incantat si mi-a spus multumesc si la revedere. Zona nu a fost declarata sit si nici nu a capatat vreo importanta pana dupa doua zile cand m-am dus si am mai gasit alte obiecte si le-am dus la muzeu. Atunci politia care ma astepta prezenta in biroul directorului i-a sugerat acestuia sa declare sona sit in regim de urgenta. Atunci au luat lupele si se uitau mirati la oboecte! Cine e incompetent aici?? Eu sunt criminalul impotriva cunoasterii? Sa le fie rusine si in primul rand individului in culmea frustrarii care nu a facut pana la 50 de ani ai sai nimic pentru istoria noastra. A semnat o petie infecta si fara gram de sustinere! Petitie semnata de 400 de persoane are vreo importanta intr-o tara cu 19.000.000? Rusine acestor indivizi care nu fac nimic pentru istoria nationala si blameaza oameni de buna-credinta ce fac descoperiri extraordinare! Eu am 25 de ani si am gasit 17 obiecte dacice importante asa nenorocit si criminal cum sunt!

Ma bucur ca in sfarsit si-au dat seama ca a sta cu capul plecat in fata altora nu inseamna smerenie ci inseamna prostie.
Asa va vreau fii de Daci, spuneti adevarul si numai adevarul sa il stie toata tara.
Nu mai fiti cu capul plecat cum era Ion in fata Boierului, boier care i-a luat casa si pamantul ba si muierea.
Cand vedeti un nesimtit ca scoate minciuni la adresa ta si din om te face neom atunci spuneti adevarul in fata tuturor si cand spui adevarul nu trebuie sa te mai temi de nimic ca adevarul invinge.
Dar noi romanii am fost invatati ca sa stam cu capul plecat in fata mincinosilor.
Bravo rik_pt13, dacii au fost oameni dintr-o bucata si motii sunt oameni dintr-o bucata asa ca nu ne calca in picioare niste intunecati la fata din capitala.
Daca vreti adevar atunci intrati aici unde veti afla adevarul despre detectie si detectoristi.
http://detectiemetal.com/viewtopic.php?f=14&t=6907

Anonim spunea...

Ma bucur ca in sfarsit incet incet uni realizati ca: "Facerea de bine se numeste: incest". Mai bine v-ati apuca sa strangeti semnaturi sa schimbati legea asta tampita cu sit-uri-le arheologice. Cand cineva gaseste ceva sa i se dea pretul real si nu 30% ca la mucea. Ia daca muzeele sau statul nu il intereseaza sa plateasca pretul corec adica 90% din cat ar valora la licitatie sa poata omul sa faca ce vrea cu ce a gasit. De aceea multi scot peste granita artefactele pentru ca stie ca daca le preda ajunge sa fie si aratat cu degetul (in sensul rau). Asa ca fratilor lasati filantropismele ca nu fa face nimeni statuie si de strangeri de mana la usa cred ca sunteti satui, mai ganditi-va si la voi si la ce lasati in urma.

Anonim spunea...

Stimabile MKB gandirea ta nu se potriveste cu situatia din Romania.
Tara asta nu isi permite sa plateasca 100% valoarea descoperirilor pentru ca este saraca, da este saraca ca baietii destepti care nu pot fi numiti romani desi s-au nascut in Romania, au supt-o de bani cum suge vitelul de la tata vaci pana a ramas saraca vaca stearpa, adica o Romanie saraca care candva a fost bogata.
Dar ar fi buni si aia 30% daca s-ar face evaluarea corecta si mai ales daca ar tacea prostii din gura care fac gargara ca sunt prea multi bani dati.
Uite astazi un brasovean corect si cinstit care este si Detectorist a predat la Muzeul National un colier dacic in greutate de 115 grame, aur pur nu 14 karate sau 10 karate turcesc.
Acum suntem curiosi sa vedem cat o sa ii calculeze recompensa si mai ales ca va fi o suma mare poate iara va face un destept de birocrat o petitie ca sa nu fie platita suma.
Acestia sunt adevaratii romani care predau tari ceea ce gasesc iar cei care ii denigreaza sunt niste nesimtiti ordinari care nu au nimic sfant in ei.
Felicitari gasitorului si multa stima.

detrax spunea...

Statul român ar avea banii sa îi dea. Din moment ce se fura miiarde de euro pe autostrazi si flori in parcuri, ar avea bani sa dea zeci sau sute de mii de euro in cazul tututor descoperilor pe care statul doreste sa le pastreze si pe care le considera importante. La straini, statul liciteaza la una cu colectionarii privati si are prioritate doar daca da aceeasi suma cu un alt ofertant. Cititi pe acest blog, sunt sute de exemple de comori descoperite in strainatate si modul cum se procedeaza. Nu va limitati sa cititi doar despre comorile din Romania.

Anonim spunea...

MKB
Bai frate grei de cap mai sunteti unii. Ma tot omorat ci "romani adevarati". Bun, hai sa o luam pe alta parte. Sa zicem ca maine se schimba legea care ar spune asa: De azi fiecare roman care gaseste aur in pamant este liber sa faca ce vrea cu el. Acum sa zicem ca individul X gasestew un colier de pe timpul lui Pazvante. Se duce cu el la muzeu si aia ii spun ca ii da 500 de euro pe el. Bun, acum ca omul e stapan pe lucrul lui se duce la un evaluator si ala ii spune ca datorita vechimii colierului poate sa obtina pe el 100000 de mii de euro. Pai sa vezi prietene cum dispara nationalismul si "romanismul " din individul X cat ai bate din palme. Si sa nu zici ca si tu ai face altfel. Chesti de genul cu "adevarati romani" sa le-o spune-ti alora de la gradinita dar mi-e ca nici aia nu va mai cred in ziua de azi. Duceti la muzeu de frica sa nu ajungeti la saftica si pentru ca nu va duce mintea sa le valorificati si multe altele. Aveti rate in banci si mancati de azi pe maine dar in schimb dati cu piciorul la ce va pune Dumnezeu in poarta. Daca ati strans cureaua sa va luati un detector (unii dintre voi) doar ca sa gasiti aur si sa va faliti pe net si prin ziar cu poza si numele atunci sunteti patetici.
Imi spui ca Romania este "prea saraca" ca sa plateasca la valoarea reala !?, Pardon, imi faci greata. Uiti ca din tara asta au plecat vagoane de aur si inca v-or mai pleca mult timp de acum incolo. Uitativa la americani, s-au batut cu statul lor pentru fiecare pepita de aur si au ajuns unde au ajuns. Noi, ne ascundem dupa deget ca suntem saraci. Saraci ca oameni da, dar ca tara nici o data. De oameni cu mentalitate ca tine au nevoie guvernantii nostrii, de oameni care se multumesc cu un os aruncat in strachina si care isi plang de mila spunand ca "tara este saraca". Noi sa luam osul iar ei carnea de pe os. Nu sunt bani intradevar pentru recompense reale dar pentru cheltuielile cu parlamentarii, oooo, daaa ce de mai sunt, acolo nu mai suntem o tara saraca.
De aceea au ingropat strabunii nostrii comorile, ca voi sa le gasiti sa faceti curul mare alesilor nostrii si pupandu-i in fund pentru 30% care vi da. Tineti-o tot asa si o sa ajungem departe ca tara. O tara cu muzee ticsite de aur si o populatie ca in India sau daca o sa fim mai norocosi poate ceva gen Brazilia. Cei foarte bogati si cei analfabeti si vai steaua noastra.

Anonim spunea...

Pe noi ne intereseaza comorile din Romania deoarece traim in Romania.
Degeaba ma uit la comorile din Anglia pentru ca la noi niciodata nu va fi legea detectiei asa de permisiva ca in Anglia.
Totusi ar fi un mare castig sa se deie 30% din pretul real si inca 15% la descoperiri importante cum este si ce-a de azi predata la Muzeul National, un lant din aur de pe vremea Dacilor este o descoperire foarte importanta si rara.
Dar sa vedem cum vor decurge treburile pentru ca Domnul Dir. General Tarnoveanu este om inteligent si stie sa aprecieze Detectoristii si descoperirile lor.
Tov. Dir. Acjunt Paul Damian este impotriva Detectoristilor si a descoperirilor facute de acestia, asta o spun ca dovada ca a fost primul semnatar al PETITIEI impotriva Detectiei in Romania, se afla la numarul 1.
Acest lucru ma pune pe ganduri si cred cu desavarsire ca de fapt autorul adevarat al petitiei este altcineva si nu Tov. eugen s. teodor.
e.s.t. este de fapt subalternul saritor la a-i speria pe cei care il supara pe sefutul si aduna scamele de pe haine.
Atata timp cat intr-o institutie a statului exista doi sefi care unul zice "cea" iar celalalt zice "hais", acolo calu sta pe loc si nu face nici un pas. Dovada, starea in care se afla cladirea Muzeului de 10 ani si obraznicia unor angajate care au limba ascutita dar altceva nu stiu a face.
Ar fi cazul ca noul Ministru al Culturii sa puna ordine si in acest ultim musuroi al comunismului.

Anonim spunea...

Ce MKB te mira ca mai exista romani adevarati ???
Da, romani adevarati au existat, exista si vor exista atata timp cat va exista Romania. Daca aici va fi China atunci si noi ne vom numi chineji cu ochi rotunzi.
Romani adevarati au fost vitejii care si-au dat viata pentru tara, au fost alti care au murit in puscarii spunand adevarul, au fost cei care nu au vrut sa-si deie pamantul la C.A.P. pentru ca era pamantul lor mostenit de la strabuni si da, adevarati romani din zilele noastre sunt cei care gasesc comorile patriei stramosesti si le predau Muzeelor pentru a fi vazute de romani.
Dar tu esti tipul de om care ai vinde-o si pe mumata pentru un pumn de bani, de aceea nu poti intelege cum gandeste un adevarat OM.
Om este cel care are constinta si aceea constinta ii spune sa nu faca rau, dar din pacate avem multi fara constinta si unii sunt in posturi cheie.

Anonim spunea...

MKB

Frate "muma" e batrana nu mai am nici o sansa sa o vand. Poate muma-ta e mai tanara si daca da hai sa o vindem in afara si poate iti dau si tie 30% ca vad ca te multumeste tare. De comunisti nu o sa scapam cu una cu doua stati linistiti. Si depinde ce intelegi pri "un pumn de bani". Daca pumnul ala de bani inseamna sute de mii de euro atunci nu vad de ce dracu as mai lua vre-o data in calcul varianta cu muzeele care oricum as primi strangeri de mana si atata tot. In fine, parca incepe sa-mi para rau ca nu mi-am luat un detector acum doi ani cand am avut destui bani pe mana. Dar las ca o sa revina ziua aia. O sa-ti scriu din insulele Caiman daca o sa gasesc ceva gras , asta ca sa nu mai fiu nevoit sa o vand pe "muma-ta".

Anonim spunea...

Pana si bunul Dumnezeu tine cu Detectoristii din Romania.
De ce spun acest lucru ?
Simplu, pentru minunea de astazi prin care un detectorist brasovean a adus si predat la Muzeul National un lant din aur Dacic de 115 grame. Le-a luat piuitul la toti jegosii care se lupta impotriva Detectiei de la noi, asta e lucru dat de sus ca sa iasa adevarul la iveala. Ia sa vedem ce mai inventeaza iarasi presa si arheologii mincinosi ?
https://www.youtube.com/watch?v=8-ReBKxsRog
Uitati aici filmuletul in care brasoveanul da un interviu in fata Muzeului si culmea cand se termina interviul apare si Tovarasul Dir. Acjunt si se uita (vedeti la minutul 4:44) manios zicandusi:
Cum naiba sa scap de detectoristii astia cand ei aduc tot mai multe tezaure, acum si din aur ?
Cum sa ii mai fac in fata presei braconieri si jefuitori cand televiziunile arata descoperirile si predarile lor ?
Simplu Tovarase Director Acjunt, recunoasteti adevarul, adevarul ca Detectoristii legali aduc obiectele gasite si le predau conform legii.
Simplu Tovarase, recunoasteti ca o descoperire este mult mai importanta decat o groapa de 30 cm. sapata.
Simplu Tovarase, recunoasteti ca Directorul General este omul lui Dumnezeu si multi il invideaza.
Dumnezeu sa te ierte si pe cei care fac ca domnia ta.
Ascultati in film cu atentie ce spune detectoristul si mai ales faptul ca acum o luna a mai gasit o bucata de lant, patru verigi din aur de 7 gr. pe care a predat-o Muzeului din Brasov si tot asteapta, si asteapta si o sa mai astepte.
Unele Muzee vor totul moca ca bugetul e sarac, da asfalt se toarna la Brasov intr-o nebunie, unul peste altul ca doar sunt bani.

Anonim spunea...

Da ai dreptate a pus nume de muiere cu detector pentru profesionisti. Atata la dus capul.
Pai detector White Spectra vx3 nu stiu sa foloseasca nici detectoristii care au avut detectoare de incepatori.
Dapai o muiere care sar uita ca mata in calendar ca oare ce vrea sa arate. Sa sape sau sa mearga inapoi la strachina.
Copil mic poate vrea dulciuri.

Anonim spunea...

MKB

Auzi mai nea "Anonim", hai ca deja incepi sa ma plictisesti. Credeam ca esti putin cam prost, adica nu prea te duce mintea dar vad ca esti si paranoia. Auzi, nu vrei sa faci pasi ?, nu de alta dar prefer "sa-mi fie dor de tine". Tu esti genul de fiinta care iti da omul un deget si tu ii iei toata mana. Asa ca nu te razgandi si dute de aici si lasa-ne.

Anonim spunea...

Bine "Pyf" facase voia ta si vezi ca baiatul cu tezaurul a spus ca este detectorist de 3 luni si nu de 3 saptamani cum ai scris tu. Ramai cu bombonelele tale ca eu mai am treaba si aici si pe detectie dar tu rontaie la bombonele. Pofta buna.

Anonim spunea...

Cam asa ceva si-ar dori si gasitori nostri de comori, sa fie promovati pe la televiziunile de la noi, precum sunt aratati pe la televiziunile din America sau Anglia detectoristii lor. Si sa pastreze ceea ce gaseste ca doar este gaselnita lui.
Dar la noi cu gandirea romanului nu va fi asa ceva ca ar muri multi de invidie si la restul le-ar crapa ficau-n ei de ciuda.
https://www.youtube.com/watch?v=9W5k1cA8IIE

Anonim spunea...

Filmul asta este ca o palma data pe obrazul arheologilor de la noi. De ce ca o palma, pentru a se trezi la realitate, realitate care exista in alte tari unde arheologi nu isi permit sa faca pe justitiarii sau pe desteptii mult stiutori si poruncitori.
Uite cum omul detectorist a gasit doua bucati dintrun ceas de aur si mai apoi a venit pentru a cauta si restul mecanismului si vedeti ce gropoi a facut, in el incapea lejer un arheolog cu tot cu intelectul lui.
Dar vedeti si la comentarii cum este laudat si incurajat detectoristul.
Ehei mai avem multe de invatat de la alte popoare civilizate, mai ales dreptul la libera cugetare si miscare. Dar cel mai bine sa isi vada fiecare de treaba lui si sa nu puna piedici si interdicti altora dupa bunul lor plac.
https://www.youtube.com/watch?v=8fFhtDzrilY

Anonim spunea...

Daca cautati o groapa pentru Arheologi atunci aici ati gasit-o.
Credeti ca in tara acestui Detectorist isi permit Arheologii sa comenteze?
Credeti ca in tara lui Arheologii sunt atat de nesimtiti ca la noi?
Credeti ca in America vreun Arheolog si-ar permite sau s-ar injosi pana acolo incat sa atraga atentia unui Detectorist ca distruge stratigrafia pe un banal camp?
Sigur ca nu pentru ca acolo fiecare cetatean stie ca are drepturi, drepturi garantate de lege.
Ce este mai tragic la noi este ca si noi avem dreptul la detectie prin lege dar pe care niste nesimtiti increzuti si inganfati il calca in picioare incercand sa oblige oamenii sa renunte la acest hobi.
Ma uit si urmaresc viata celor de pe forumurile detectoristilor dar vad ca nimeni nu spune de ce uni detectoristi au inceput sa-si vanda detectoarele, chipurile ca pleaca din tara dar tot aici sunt sau ca isi cumpara altul dar nu o mai fac.
Dar nimeni nu spune ca sunt sicanati si tracasati pentru a fi descurajati a practica acest hobi.
Daca anul trecut existau multi curiosi de acest hobi, se vede ca in acest an numarul lor a scazut drastic si ce este mai rau ca au inceput sa renunte si Detectoristii la el.
Motivul? Cine isi doreste sa faca o iesire la padure sau pe camp ca apoi sa dea explicatii ce cauta, ce a gasit, dar el nu stie ca nu are voie sa caute si alte porcari aruncate asupra omului detectorist.
Ii intreb pe toti acei oameni ingusti la minte si gandire, cand se uita in oglinda oare cum se vad?
Eu le-as spune cum ii vad pasionatii de acest hobi dar ma abtin pentru ca mi s-ar sterge postarea aratand adevarata fata a acestor nesimtiti.
Asa ca va arat doar o groapa sapata de un Detectorist in state si va intreb, cu cata nesimtire va luati de romani cand sapa o gropita de 30 cm.?
Atata pot sa va spun, sa va fie rusine la toti care va opuneti acestui hobi facut corect si cinstit. Fiecare om are o singura viata si ar trebui lasat sa si-o traiasca pentru ca a ingradi dreptul la o pasiune este ca si cum ai inchide omul intr-o colivie. Si va intreb, oare cine va da acest drept si ce lege???
https://www.youtube.com/watch?v=wBHluTtV38w

Anonim spunea...

Acuma zic si eu sa ii iertam pe acei Arheologi rataciti care ii urau pe Detectoristi fara motiv pentru ca nu sunt multi, ii poti numara pe degetele de la maini si nu ai nevoie si de degetele de la picioare plus ca acesti 10 sau noua si jumatate sunt imprastiati in toata tara asa ca la populatia de 21 mil. nu sunt decat niste firmituri microscopice. Dar trebuie sa ii iertam noi oamenii ca suntem in saptamana mare cand trebuie sa ne iertam dusmanii. Si poate ca incet, incet vor deveni si ei oameni socibili cu capul pe umeri.

detrax spunea...

Fratilor, m-am plictisit de razboiul ideologic dintre arheologici si detectoristi. De vreo luna, in general doar asta se discuta pe la comentarii. Hai sa revenim la discutii tehnice si stiintifice, cum era inainte, si sa numai dam apă la moară unui conflict inexistent, dar pe care il crestem noi.

Anonim spunea...

Ai perfecta dreptate DUMNEZEU SA II IERTE.
Da acuma oare unde ii mai gasim pe pasionatii de comori si de detectie ca iau cam speriat mosnegi si nu mai intra multi pe aici.
Eu propun ca Adminul sa ceara daune de la mosnegi ca au speriat tineretul pasionat de acest hobi.
Si se stie ca tineretul este viitorul acestei tari si speranta Muzeelor.

Anonim spunea...

Daune nu poate cere ca si asa se plang ca au salariul mic dar poate cere o declaratie scrisa aici pe siteu prin care promit ca nui mai necajesc pe cautatorii de comori si la semnaturi sa semneze toti cei 347 de semnatari ai petitiei rusinoase.

Administrator spunea...

Niciodata acest site nu va cere daune, de la nimeni, nici chiar in glumă...Nici nu ne-a trecut vreodată prin gând o astfel de idee și nici nu o promovăm. Noi incercăm sa avem o atitudine pozitivă si prietenească si să promovăm un hobby, in asa fel incat detectoristii, asa putini cati au mai ramas, si bineinteles si arheologii, sa se bucure periodic de noi informatii, speram ca deseori utile sau interesante si sa inchegăm si aici o comunitate frumoasa, cu membri din ambele tabere. Probabil ar trebui ca sfatul cititorului Detrax sa fie urmat de totii membrii comunitatii noastre.

Anonim spunea...

Foarte bine punctat domnule Administrator. Sper sa reusiti ca acest site sa fie puntea de lagatura intre arheologi si detectoristi mai ales ca arheologul de la care a pornit tarasenia de la inceputul anului a fost scos in regim de urgenta la pensie in luna februarie de catre cologii arheologi mai tineri. asa ca acum este vremea reconcilieri pentru ca totul sa intre iar pe fagasul cel bun. Sunt foarte multi arheologi care doresc colaborarea cu detectoristii. Si sunt si multi detectoristi care doresc ca atunci cand gasesc ceva sa fie primiti cu bucurie la Muzee. Asa ca sa speram ca a venit timpul pentru buna intelegere.

Anonim spunea...

Pentru ca se pare ca este ultima seara in care mai ponenim de Arheologii ingusti la gandire atunci hai sa va spun si eu ceva.
Daca cineva are interesul sa caute in forumurile detectoristilor, printre care se numara si acest site, atunci cititi postarile din anii 2012 si 2013 si veti observa din discutile pasionatilor cum sperau toti in gasirea marii comori care era undeva si ii astepta, toate bune si frumoase, multi si-au cumparat detectoare, au format grupuri pe judete si au iesit la cautat normal in locuri permise de lege. Rezultatul nu s-a lasat mult asteptat pentru ca anul 2013 a fost cel mai rodnic an din istoria detectiei de la noi, detectoristii si pasionatii de povesti ale detectoristilor vibrau de fericire la anunturile comorilor gasite si predate la Muzee. Dar de la marea descoperire a lui Iulian parca a intrat necuratul in unii Arheologi care mai mult din invidie au hotarat sa faca front comun impotriva detectiei ca hobi la noi. Atunci a iesit ce a iesit la inceputul acestui an cand multa lume a fost pur si simplu speriata de ideea ca cine cumpara un detector este trecut pe o lista neagra, urmarit si vanat. Poate ca asa a fost, poate ca nu a fost, dar un lucru trebuie spus si anume ca majoritatea Arheologilor si-au dat seama ca ceea ce faceau Detectoristii era in folosul Muzeelor, al Istoricilor si al intregului popor. Aceasta o spun sigur pentru ca sunt reportaje TV in care Directorul MNIR precum si alti Arheologi declarau ca ceea ce fac detectoristii cinstiti este un lucru benefic pentru toti mai ales ca Detectoristii umbla prin locuri in care sigur nu ar cauta nici un Arheolog (poate singurul care ar fi cautat pe coclaurii patriei noastre ar fi fost Indiana Jones).
Asa ca sa fim fericiti ca au existat Arheologi intelepti care au fost alaturi de Detectoristii din aceasta tara.
Detectia ca hobi este un lucru foarte bun dar facut conform legislatiei de la noi. Daca priviti legea (nu zic ca este perfecta) vedeti ca un Detectorist autorizat are voie sa caute metale. Conditia este sa nu detecteze in situri arheologice declarate si trecute in RAN. Pentru asta fiecare trebuie sa verifice mai intai de a detecta pe o parcela ca sa nu aibe probleme cu legea.
Sper ca peste putin timp sa existe si la noi o harta exacta care sa cuprinda toate judetele tari. Pentru asta trebuie bunavointa celor platiti ca sa faca aceasta treaba care sa asigure siguranta Detectoristului ca nu va intra intr-un sit din cauza datelor putine sau inexacte despre localizarea acelui sit.
Aveti aici un exemplu cum ar trebui sa arate harta romaniei ca informare corecta si detaliata ca sa poti spune ca esti informat corect.
http://www.arcgis.com/home/webmap/viewer.html?webmap=a5a21ad9038e4a2fac9bedd2ac8306c7
Atentie daca nu se incarca din prima atunci mai dati clic pe CONTINUE o data si inca o data pana apar siturile din Jud. Neamt. Este un exemplu minunat pe care ar trebui sa il faca cei angajati in acest domeniu.
Ma vad obligat in a preciza ca aceasta localizare a siturilor din Jud. Neamt a fost intocmita de un Domn Detectorist care este mare pasionat de istorie si de detectie, pentru care cunoasterea istoriei noastre este ca oxigenul pentru noi.
Dumnezeu sa ii ajute zi de zi si sa ii pastreze pasiunea si pe viitor.

Anonim spunea...

Este o bătaie de joc adică cum vine asta cum zicea băiatul de sus...măduc mă chinui umblu poate un an de zile să găsesc cv... si cînd colo vine şi mio ia ..zice căi a statului ..da de undei a lor ..poate a fost a lui bunicul meu ...sau al altui om care a muncit sau a murit pentru ea ..si atunci spune căi a statului...ruşine româniei ...nui ajunge că fură tot ..milioanele de euro si banii bublici..nui adevărat nui a voastră...dacă ar vrea un muzeu so aibă acel aur sau argint ..dece nul cumpără la valoarea normală ...atunci hoţi cum spuneţi voi oamenilor nu lar vinde prin străini ...ci ar veni la muzee săl vîndă decear fi muzeul interesat ..ce nu vindeo tată în altă parte ce şmecheri..e guvernul...îl fură de la oameni munca ce se chi.uieste ...de la mine naţi vedea voi..

Anonim spunea...

Adică fratilor vă dau un exemplu ::eu lucrez în italia la milano ....mergeţi şi vedeţi acolo piată legala de antikităţi...mergeţi la roma ...mergeţi la paris ..piaţă liberă ...si îmi cumpăr şi eu deacolo 20 /30 de monezi romane ca colectie sau poate o moneda dacică sau o piesă...că dor sînt si acolo monezi sau pise ..că doar a făcut comerţ dacii cu romanii ...nu..le iau de la masă ..dela cine vinde că aşai am fost peste tot..dacă parlamentarii nau fost la piată.. si nu ştie ..da..le aduc acasă în tară...vreau so vînd mai departe ..sau aude cineva că am ...noaptea vine dicotu..şi mascatii peste mine ..si zice căs hoţ...de tezaure...sau cum zice ei ...eu nu am nici o dovadă de unde le am ..le zic căs de la piata neagră italia ..mă crede ..nuuu...bandit ..afacerist...mi le confiscă pentru ei..si fac şi puşcărie...şi cine a făcut această lege sînt comunişti..ceauşişti...iată pl...mărioară ..că ma arde...ca pe vremea lui martinuzii....şi pe vremea iobagilor..asta nui lege..dece nui ca în anglia si america europa...eu nu mă ocup cu aşa ceva ...doar îmi place să citesc.. şi să privesc pozele cu piese caremi plac ...dar văd legea detectoarelor ..si ce trebuie să faca oameni so predea..controluri politie ...astai democratie si libertate..nu...este lege ca pe vremea de mult a regilor...dc..sămi fie controlata casa ca hot...vai de noi români pe cine am votat...

Anonim spunea...

Iuliane-eeee!
Pe data de 1 Septembrie 2014 se implineste un an de la descoperirea ta. Un an de cand ai gasit cel mai mare tezaur monetar gasit cu detectorul de metale de la noi.
Un an de cand astepti marea recompensa de 200.000 de euro promisa de MNIR si prevazuta prin lege.
Un an de cand si in care te-ai intrebat ce fel de democratie avem noi daca institutile acestei tari promit si uita sa mai dea dreptul legal.
Un an in care noi toti ne-am intrebat ce fel de legi avem si mai ales cum sant ele respectate.
Raspunsurile le stim cu totii si sunt dureroase.
Asa ca sfatul meu este ca Luni de 1 Septembrie sa duci un tort cu o lumanare la MNIR ca sa sarbatoreasca un an de la gasirea si predarea celui mai mare tezaur monetar si neplata lui dupa un an.
Dar cum tortul este scump eu zic ca poti duce si o coliva ca anul a fost bogat in grau si arpacasul e mai ieftin si nu uita de lumanare.
Dule si filmuletul asta sa aibe un Craciun fericit.
https://www.youtube.com/watch?v=iI7IHfRJwJc

Anonim spunea...

Aaaa ! Uitasem sa va scriu ca Iulian este bine sanatos dar asa cum este el din fire, vorbeste si scrie mai rar.
Nu a primit inca recompensa, a primit o instintare de la putere ca " deoarece numarul de monede este foarte mare specialistii nostri inca nu au terminat evaluarea lor" !
Asta chear este o poanta buna ! Logic ar fi sa sortezi monedele pe anii cand au fost emise si valoarea lor nominala dupa care fiecare gramada rezultata se imulteste cu pretul aproximativ evaluat. Si asta ar dura maxim o saptamana pentru un grup de patru specialisti (spun patru pentru ca asta este nota pe care le-o dau celor implicati in aceasta minciuna gogonata).
Adevarul este ca le tremura mana la toti ca sa dea atatia bani unui detectorist.
Ati vazut vreodata un om zgarcit care trebuie sa-si plateasca o datorie ? Ati vazut cum ii tremura mana si ii intinde cu ea tremuranda ? Atunci ati inteles !

Trimiteți un comentariu

  ☑ Am citit și accept Regulamentul comentariilor.