sâmbătă, 25 ianuarie 2014

Comoară de zeci de milioane de dolari, descoperită la demolarea unor construcții

Comoara din Środa este un tezaur de monede de argint și de aur, plus bijuterii de aur și pietre prețioase. Comoara este din perioada 1348-1350 si este formată din aproximativ 3000 de monede de argint, plus monede de aur si bijuterii regale. A fost descoperită în anii 1985-1988, în timpul unei lucrări de demolare din orașul Silezia de Środa Śląska, Polonia. Astăzi, cea mai mare parte din tezaur se află în Muzeul Regional din Środa Śląska ( deși proprietarul tezaurului este de Muzeul Național din Wrocław ) .

Monedele de argint au fost descoperite în timpul demolării unor clădiri vechi din orașul Środa, in data de 8 iunie 1985. Autoritățile au preluat descoperirea, un vas umplut cu aproximativ 3.000 monede ( groschen din Praga). Cu toate acestea, nici un studiu arheologic serios nu a fost efectuat la acel moment.

Trei ani mai târziu, pe 24 mai 1988, în timpul unei alte demolare din vecinătatea primei descoperiri, o descoperire si mai importantă a fost anunțată ( inclusiv monede din argint și florini din aur ). Cele mai multe dintre artefactele din această nouă descoperire au dispărut înainte ca autoritățile să protejeze sit-ul arheologic.



În zilele următoare, persoane fizice au căutat în depozitul municipal, unde molozul de la alte cladiri demolate recent a fost depus, si mai multe descoperiri au fost făcute ( inclusiv primele bijuterii ).


Arheologii au început sa investigheze sit-ul, iar guvernul a anunțat un plan de a răscumpăra artefactele descoperite și preluate de diversi anonimi. O parte dintre descoperitori le-au predat contra unor sume de bani, dar multe alte artefacte erau pierdute.





Mai târziu a fost lansată o anchetă penală, care a vizat pe cei care au refuzat să returneze obiectele pe care le-au descoperit. Au fost efectuate mai multe arestări. Deși o parte dintre artefacte au fost recuperate, există multe care lipsesc.

În următorii ani, arheologii si istoricii au speculat despre originile comorii, în timp ce muzeele și cumpărătorii bogați anonimi concurau pentru a achizitiona sau recupera piese din comoară de pe piața neagră.

În prezent se crede că tezaurul aparținea regelui ( mai târziu împăratul ) Carol IV al Casei de Luxemburg. În jurul anului 1348, Charles avea nevoie de fonduri si a "amanetat" diverse articole la evreul Muscho ( Moshe , Mojżesz ) din Środa. Orașul Środa apartinea pe atunci de Ducatul de Wroclaw ( Breslau ), care în anul 1335 a trecut sub domnia regilor din Boemia.

Curând după aceea, ciuma neagra a ajuns în Środa. Despre Muscho nu s-a mai auzit nimic: fie evreul a părăsit orașul lovit de ciumă, fie a murit răpus de această maladie. Sau poate chiar a căzut victimă violențelor celor care credeau că evreii sunt vinovați pentru răspândirea ciumei. Ceea ce este sigur e faptul că nimeni nu a recuperat vreodată comoara, care a rămas ascunsă undeva în oraș, mai multe sute de ani.

Diversele obiecte recuperate au fost catalogate, iar cele care au fost deteriorate de către excavatorul mecanic au fost restaurate.

Unele elemente au fost expuse încă din anul 1985. Începând cu anii 1995-1997, cele mai multe dintre artefacte au fost distribuite muzeelor din Silezia de Jos. Mare parte din comoară este expusă acum la muzeu local din Środa Śląska.

Comoara este considerată extrem de valoroasă, fiind catalogată ca "una dintre cele mai valoroase descoperiri arheologice din secolul XX". În anul 2006, experții au remarcat faptul că este dificil să îi fie conferită o valoare financiară de piață, deoarece există puține artefacte similare descoperite.
Dar a fi scoasă la licitație, oriunde în lume, s-a estimat că totuși cea mai mică valoare a tezaurului ar fi de 50 de milioane de dolari. Un studiu publicat în 2005 i-a conferit valoarea de 100 de milioane de dolari.

Cele mai valoroase artefacte ale comorii sunt:
- coroană regală de aur pentru femeie, care probabil a aparținut lui Blanche a Valois, prima soție a împăratului Carol IV
- două pandantive de aur, datând din secolul al 12-lea
- două pandantive de aur, datând din secolul al 13-lea
- o încuietoare medievală de aur, decorată cu pietre prețioase
- un inel cu capete de dragoni
- un inel cu safir
- un inel cu ornamente Lună și stele
- 39 de monede de aur
- câteva mii de monede de argint

Un comentariu despre subiectul „Comoară de zeci de milioane de dolari, descoperită la demolarea unor construcții”:
Anonim spunea...

Asta comoara mai tovarasi. Ce detector ce aprobari, nimic. Iti cumperi un baros si te angajezi in Bucuresti la demolat case vechi si atunci vezi tu la aur, Doar si la noi a fost ciuma, ciuma lui Caragea, asa ca multi au ascuns aurul in peretii caselor. Tarnacopul si barosul baieti si devenim bogati ca americanii, le dam flit la detectoristi si pa la arheologi.

Trimiteți un comentariu

  ☑ Am citit și accept Regulamentul comentariilor.