Este ilegal ca un colectionar numismat să dețină monede pe care le-a cumpărat de la alti colectionari, sau pe care le-a obtinut in schimburi sau le-a cumparat din targuri publice ori le-a obtinut din alte surse, daca nu detine documente de proveninența pentru monedele mai vechi de cateva sute de ani ?
Chiar daca nu sunt colectionar numismat, datoria morală, dar și cea civică, m-au determinat să lansez aceasta intrebare, atunci cand am citit un articol de pe Mediafax ( recomandat de un cititor ), pe care va invit sa il lecturati si dvs. apoi să reveniti cu păreri la comentarii, pentru a elucida acest nou mister legislativ românesc.
În articol este prezentat-o o stire despre confiscarea de la un târg numismatic şi filatelic din Braşov a 154 de monede vechi, unele datând din secolele II şi I î.e.n., iar altele din perioada medievală.
Purtătorul de cuvânt al Poliţiei Judeţene Braşov, comisar-şef Liviu Naghi, a declarat, luni, într-o conferinţă de presă, că poliţişti de investigaţii criminale specializaţi în protejarea patrimoniului cultural naţional au organizat, sâmbătă, o acţiune la un târg filatelic şi numismatic desfăşurat la un centru expoziţional din Braşov, în scopul combaterii infracţiunilor la regimul patrimoniului cultural naţional mobil.
"În urma controalelor făcute de poliţişti la cele 125 de persoane participante la târg au fost identificate şapte persoane cu vârste cuprinse între 35 şi 61 ani, din judeţele Bihor, Buzău, Caraş Severin, Sălaj şi municipiul Bucureşti, care comercializau ilegal 154 de monede antice şi medievale care ar proveni din situri arheologice protejate de lege", a spus Naghi.
Poliţiştii au stabilit că persoanele care comercializau monedele nu aveau documente legale de provenienţă. Poliţiştii au confiscat cele 154 de monede, care au fost predate reprezentanţilor Direcţiei Judeţene pentru Cultură Braşov şi i-au amendat pe cei şapte comercianţi cu suma de
1.000 de lei fiecare.
"De asemenea, poliţiştii continuă cercetările sub aspectul comiterii de infracţiuni la Legea 182/2000, privind protejarea patrimoniului naţional, în colaborare cu specialişti din cadrul Direcţiei Judeţene pentru Cultură Braşov", a mai spus reprezentantul Poliţiei Braşov.
Directorul general al Direcţiei Judeţene pentru Cultură Braşov, Gheorghe Mitran, a afirmat că, la prima vedere, monedele confiscate sunt "bunuri culturale numismatice din argint sau cupru datând atât din perioada medievală, secolele XV-XVI, din zona Transilvaniei, cât şi din perioada bizantină, din antichitate, din secolele II, I î..e.n".
Monedele erau vândute la preţuri între 5 şi 20 de lei, însă valoarea "de catalog" a acestora este mult mai mare.
Directorul Direcţiei Judeţene pentru Cultură Braşov a precizat că monedele au, în primul rând, o valoare istorică, artistică, culturală şi documentară, iar ca valoare de catalog preţul unei monede de argint este de peste o sută de euro.
"Monedele urmează să fie expertizate de specialişti Muzeului Naţional de Istorie din Bucureşti pentru identificarea tuturor caracteristicilor acestora, a perioadei şi locului exact de unde provin şi dacă sunt originale sau false, pentru că şi pe vremea aceea s-au făcut falsuri, replici, inclusiv din materiale nobile, cum este argintul", a spus Mitran.
Dupe expertizare, colecţia de monede confiscate va fi predată cu titlu de custodie Muzeului de Istorie din Braşov, până la clarificarea aspectului juridic. Apoi, după o perioadă de aproximativ un an, colecţia va intra în proprietatea Muzeului."
Da, in Romania este aproape imposibil sa te incadrezi in limitele legii daca ai ca si pasiune numismatica. Legislatia si abuzurile fac din Romania una dintre tarile cele mai ostile fata de numismati (si nu numai). Daca vrei sa ai acest hobby atunci trebuie sa te muti intr-o tara normala, sau sa topesti monedele de auri si argint si asa-ti faci ghiuluri.
Intreb si eu de unde stiu ca sunt din sit-uri arheologice cand detectoristii au gasit destule monede de la cele romane pana in zilele noastre pe dealuri si campii unde nu sunt sit-uri?
Precizez ca descoperirile au fost predate confor legii la Muzee iar presa a spus despre ele ca se gasesc pe terenuri neumblate si necunoscute.
Oare sa afirmat ca sunt din sit-uri pentru a justifica dosarele penale si amenda?
Daca nu sunt din situri atunci de ce suntem mintiti ca in regimul vechi?
Daca sunt monede care nici nu au stat in pamant ci in dulap si lasate din tata in fiu ca amintire care nu au harti doveditoare?
Oare se duce o politica de dezinformare pe toate fronturile pentru a se arata ca toti detectoristii si toti colectionarii sunt delicventi iar Arheologii sunt cei cinstiti si cer o lege care sa le permita numai lor sa se joace cu artefactele?
Ba mai vor si ID-ul celor care sriu despre monezi, detectie, artefacte, despre comori.
Mai p.......r ID-ul til poate afla orice informatician.Da voi sunteti p....i rau de tot ca cereti numai aiureli in favoarea voastra si a gasti voastre de pacalici.
Romania este tara libera iar omul are dreptul la un hoby si pentru asta nu trebuie sa devina sclavul vostru sa sape impreuna cu familia cand ziceti voi. Cred ca ori sunteti vicleni ori sunteti dusi,da rau de tot.
Vad cum oameni care ar trebui sa fie onesti se alatura ideilor voastre. Dati intruna cu braconierii, pai aia o sa braconeze si daca interziceti detectoarele pe teritoriul tarii si daca dati sentinta cu moartea pentru folosirea detectoarelor.
Nu va vedeti cat de penibili sunteti cerand ca numai voi sa aveti detectoare iar cetateanul sa nu aibe.Asta era pe vremea impuscatului dar cred ca la voi cerebelul sa blocat la acele timpuri si nu faceti diferenta ca e si la noi democratie.
Vreti sa lagalizati obiectele de patrimoniu detinute de persoane fara sa aibe acte pentru ele, simplu faceti ca si cu salbele de cocosei care au fost date ca la semanat pentru cei care au adus doi martori ca leau fost confiscate de securitate.Pai martori gaseau destui pentru asa pomana.
Da oare cine detine la noi obiecte valoroase de patrimoniu? aia saraci? Nuuuuuuuu !
Vreti sa scapati de detectoristii cinstiti care vau predat tezaure si sai inlocuiti cu prieteni, oare in ce scop?
Asa a fost itotdeauna la noi s-a aratat hotul nevinovat pentru a apare o lege noua buna pentru alti.
Da, tot eu sunt cu intrebari stupide: De unde stie presa asa de repede de unde provin monezile? Nu de alta dar pentru avionul cu Iovan prabusit a trebuit taranii sa-l gaseasca ca autoritatile o bajbaiau rau de tot. Dar atunci cand e sa dam bine si nu poate omul verifica adevarul, stim de toate pentru toti.
Am gasit o stire mai detailata din Constanta dar mult mai naucitoare prin multitudinea de date.Omul care a scris-o, ori minte frumos, ori este foarte bine documentat direct de la sursa. Stirea o puteti citi aici si chear merita.
http://www.cugetliber.ro/stiri-eveniment-cum-este-furata-istoria-dobrogei-cu-detectorul-de-metale-208286
Asemenea monede se gasesc pe ebay cate vrei la preturi de nimic pe care colectionarii-vanzatori le cumpara la gramada si apoi le vand la noi cu bucata. Mai sant muncitorii nostri care strang de langa pubelele strainilor tot ce arunca ei si printre lucrurile aruncate se gasesc colectii de monede pe care femeile vaduve le arunca dupa moartea sotului colectionar ca nu are cui sa le vanda. Locuri de unde provin monedele de prin targurile noastre sunt multe si nu neaparat din situri unde nu gasesc specialisti nimic de ani buni acum o sa mearga nea ion loveste in pamant cu tarnacopul si curg monedele, da ce suntem in 1001 de nopti in povestile arabe cu lampi fermecate si pesteri pline de monezi ? Trezirea
Dupa aproape 1 an de zile de la aparitia acestui articol aici vad ca nu a dat nimeni raspunsul corect la ce monede putem detine fara acte de provenienta si ce monede trebuie sa fie insotite de un act legal doveditor ca moneda o deti legal. Si eu am pus aceasta intrebare pe un forum de detectoristi cunoscut unde nimeni nu a vrut sa zica sau nu a stiut raspunsul corect asa ca am cercetat pe forumurile de numismatica de la noi unde am fost lamurit ce fel de monede poti colectiona la noi fara sa ai probleme cu legea. Raspunsul este si in acest articol scris mai sus.
"În urma controalelor făcute de poliţişti la cele 125 de persoane participante la târg au fost identificate şapte persoane cu vârste cuprinse între 35 şi 61 ani, din judeţele Bihor, Buzău, Caraş Severin, Sălaj şi municipiul Bucureşti, care comercializau ilegal 154 de monede antice şi medievale care ar proveni din situri arheologice protejate de lege"
Ati inteles ce monede nu puteti detine ??? ANTICE si MEDIEVALE !!!
Deci poti colectiona MONEDE MODERNE straine si romanesti fara sa aibe acte doveditoare de provenienta. Aceste monede se gasesc din belsug si nu fac obiectul monedelor de patrimoniu.
Acestea sunt editii de monede din jurul anului 1900. De ce spun din jurul, pentru ca unele pot fi un pic mai vechi de anul 1900. Pentru a vedea care sunt monede straine moderne cautati aici
http://www.okazii.ro/numismatica-monede-moderne-straine/
iar monedele moderne romanesti le gasiti aici
http://www.okazii.ro/cautare/monede+moderne+romanesti/numismatica-monede-moderne-romania.html
Anii in care au fost batute aceste monede le fac sa fie moderne deci comform legii monede care pot fi cumparate si vandute la liber in tara noastra.
Cat privesc monedele antice si medievale acelea sunt o problema daca nu deti acte legale pentru ele. Cineva scria undeva ca el o sa cumpere monede antice si medievale de pe ebay iar documentul de plata si transport o sa fie dovada legalitatii lor. GRESIT. pentru ca si in alte teri monedele de patrimoniu trebuie sa aibe documente de provenienta care sa ateste ca nu sunt de pe piata neagra si nu sunt falsuri de aceea la casele de licitatie nu pot fi vandute obiecte de patrimoniu fara acte legale care atesta provenienta lor (ca un buletin de identitate care trebuie sa il ai toata viata)
Am scris aici aceste date colectate de la pasionatii de numismatica baieti de treaba si saritori in a te lamuri.
E buna precizarea ta, dar tot nu am gasit legea in care scrie EXPRES SI CLAR ca e interzis sa colectionezi monede mai vechi de anul 1900. Sincer, m-as apuca si eu de numismatica, dar as dori o lege clara, nu interpretari ale pasionatilor sau ale unor autoritati. Vreau sa vad clar legea, alb-negru, cu numar si an al promulgarii si articol, unde scrie ca e interzis sa colectionezi monede mai vechid e anul 1900, cumparate de exemplu de prin targuri de vechituri.
Pai tocmai asta-i sparla cu soparla cum spunea regretatul Toma Caragiu, la noi nu se da o lege clara ca fiecare sa faca ce il duce capul. Si pana la acest raid al politiei facut pe tara si postat aici se stia ca in targuri se vand monede cu probleme dar nu s-a facut tamtam. Anul trecut in Februarie era nevoie de ceva tamtam si s-a facut acest tamtam. Ai perfecta dreptate ca ar trebui sa fie data o lege precisa ce monede ai voie sa deti si ce nu dar din spusele d-lui Naghi de la politia brasov nu ai voie sa deti monede antice si medievale. Deci monede moderne ai voie sa deti si sa vinzi legal fara sa te amendeze. Tot e ceva pentru ca daca intrebi unii detectoristi ei stiu sa spuna ca doar cele pana in 50 de ani le poti colectiona, ce este absurd si neadevarat. Eu am incercat aici sa dau raspunsul corect conform legi nescrise de la noi ca poti colectiona monede moderne fara sa deti un act doveditor. Cred ca e totusi un pas inainte fata de cei care sustin ca doar monedele din ultimi cincizeci de ani. Poate va mai posta cineva aici si alte pareri.
Multumesc pentru detalii, esti binevoitor, dar repet, nu ma intereseaza ce spune o autoritate sau un reprezentant al acestuia, fara motivarea legala expres precizata. Daca ar avea si motivarea legala clara si nu una care lasa loc de interpetari, as crede. Ma intereseaza legea, sa o vad unde scrie ca e interzis sa colectienezi monede mai vechi de anul 1900. Daca motivarea dosarelor respective este un articol dintr-un un ziar, o revista sau o autoritate, fara sa fie stipulata o lege expresa si care nu sufera niciun impediment de interpretare dupa ureche a unor articole legale, oricum nestipulate, adica sa arate paragraful exact din lege unde spune exact interdictia, nu dau nicio valoare legala acelei opinii. E doar un taifas, nu e o lege pe baza careia sa faci dosare penale bietilor pasonati numismati care cumpara de prin piete de vechituri monede. Asa ca m-ai bine nu ma apuc de numismatica, raman la colectionat timbre postale,nu imi plac interpretarile legale dupa ureche sau din imaginatie si nu dupa baza legala exacta si explicita. Asa ca intrebarea din titlul articolului acesta ramane in continuare neelucidata. :)
Ai dreptate mai bine romanul sa aibe filatetia ca hobby care nu iti face probleme cum poti avea probleme facand numismatica la noi. Asta i-mi aduce aminte de anii 70' cand in romania toata lumea strangea timbre de la cel cu tata-n gura pan la cel cu barba sura toti cumparau timbre stampilate si nestampilate, in fiecare oras se gaseau grupuri de filatelisti care schimbau timbre intre ei dar se gasea si magazinul "filatelia" de unde cumparai plicuri cu 25 de timbre in el stampilate, erau plicuri cu timbre romanesti si plicuri cu timbre straine dar toate erau stampilate ce le scadea valoarea de aceea costau doar 2 lei. Dar gaseai si serii de timbre nestampilate dar acelea costau mult si se vindeau la bucata. Se gaseau si "colite" acel grup de timbre dintr-o singura coala de hartie. Si sa nu uitam de faimosul timbru "cap de bour" pe care toti filatelistii si-l doreau in colectie si care costa cat o dacie 1300 la noi si cat un mercedes in alte tari. Dar sa nu uitam ca si atunci Militia facea raiduri in locurile unde se vindeau timbre de colectionari sau intrau in casele oamenilor acolo unde vecinii binevoitori te reclamau la militianul sectorist ca fiul tau s-a laudat la scoala ca taicasu are un timbru cap de bour si sunt bogati. Si acum sa fim seriosi ca acel timbru nu era furat din situri arheologice si nici din muzeele republici populare romane, nu. Acele timbre erau cumparate de la oameni care aveau timbrul primit de la tatal lui care la randul lui primise timbru de la tatal lui, deci era transmis din tata in fiu, nu era furat, era proprietatea omului pe care cineva l-a cumparat si la pastrat in familie. Da ai perfecta dreptate ca nici atunci nu exista o lege care sa specifice ca nu ai voie sa deti timbrul cap de bour dar si atunci exista "legea patrimoniului" care spunea ca obiectele de patrimoniu reprezinta averea tarii si poporului si tovarasii nu au voie sa detina asemenea timbre in casa lor pentru ca ele trebuie sa fie doar ale statului chear daca statul le fura de la tine cu ajutorul militienilor. Mai pe intelesul romanilor si atunci se faceau abuzuri cu ajutorul legilor proaste si acum .......
Bine ca sunt mai inteligenti expertii nostri decat cei ai englezilor. Cine umbla prin mocirla sa caute comori si nu sta la birou, trebuie sa ii se ofere plata la pretul pietei, in caz ca are sansa de a gasi ceva important, care oricum e o sansa tot cam ca la Loto. Apoi pot sa faca dumenelor ce vor cu artefactele, care altfel ar fi stat in mocirla inca 1000 sau 10000 de ani daca nu umbla prin mocirla detectoristul respectiv si nici nu auzeau expertii nostri de ele. Eu cred ca orice detetorist de la noi care a gasit o comoara importanta si a predat-o in favoarea istoriei neamului ar trebuie sa fie declarat erou national, iar recompensa sa echivaleze valoarea de piata intreaga a artefactelor gasite, pentru care a umblat si sapat prin mocirla si nu a stat la birou sa citeasca pseudotratate de istorie si nici sa emita supozitii de la caldurica si confort.
Buna seara tuturor celor care au scris pe acest forum. Am citit cu atentie si, pe langa multele frustrari legate de legislatie si de statul roman, pe care nu as vrea sa le exprim aici si acum, cred ca pasionatii de numismatica, oamenii cinstiti care achizitioneaza piese din targuri, site-uri publice, etc., ar trebui sa caute si o solutie: ma refer la o petitie, un grup puternic de opinie, care, pe baza legislatiei romaesti si europene, sa inceapa sa schimbe gandirea. Eu cred ca doar asa, organizati si prin petitii, se poate cumva normaliza si reglementa o activitate frumoasa si legala in toate celelalte tari normale. Trebuie ca si colectionarii / numismatii sa aiba o reprezentare, nu? Daca exista reprezentare si actiuni comune si legale ale acestui organism, atunci situatia s-ar normaliza.
Buna ziua. Cautand ceva pe internet mi-a aparut o reclama care mi-a amintit ca detin o moneda mica, foarte veche, primita de la bunicul meu cand eram micuta, Din spusele lui, moneda o are din zona Manastirii Comana, localitatea Comana fiind satul natal. Niciodata nu m-a inteesat ce este, daca este o moneda sau medalion sau in ce perioada a fost emisa. Cert este ca am devenit curioasa si am cautat pe internet insa nu am gasit nimic asemanator macar. Moneda este din aur, are doar cateva puncte, este subtirica, cu un diametru de 1,5 cm, avand marcat pe o fata profilul unei femei, cu parul strans intr-un coc pe ceafa, cu un sirag de margele infasurat in jurul cocului si cu altul pe cap, ca o bentita sau diadema. Pe cealata fata este un blazon compus din doua aripi deschise, pe mijloc ca trup sa zic asa, sunt doua elemente ca doua cercuri punctate de marimi diferite cu o dunga tot punctata, pe mijloc. Terminatia de jos, ceea ce pare a fi picioarele, tot punctata, are la baza o mica cortina, ca o draperie cu colturile ridicate. Deasupra, unde ar fi capul, sunt niste semne ce par a fi litere, grecesti dupa parerea mea, despartite la mijloc de ceva ce seamana cu un trident care este infipt in capul acestei pasari, ma rog, ceea ce pare o pasare. Din cate spuneti dvs aici, trag concluzia ca nu am voie sa detin o asemenea moneda, fiind cu siguranta f veche, cred sec XVI-XVII sau mai veche. Vreau doar o sugestie, unde m-as putea adresa, cui, sa stiu exact ce este si daca o pot valorifica. Multumesc!
Caut-o in cataloage de monezi:
http://artemis.austincollege.edu/acad/cml/rcape/vcrc/Catalog-sidebar.html
http://www.gcoins.net/en/catalog
http://metaldetectings.com/page.php?2
http://www.ccoins.ru/index_en.html
http://www.forumancientcoins.com/catalog/roman-and-greek-coins.asp?vpar=1507
Nu se stie daca e de patrimoniu sau nu e, asta o pot spune doar specialistii de la muzeu, dar probabil va trebui sa o predai la muzeu, daca asta vor considera cei de la muzeul unde mergi la evaluare, adica daca vor considera ca e de patrimoniu. Dar poate sa fie doar o replica si deci nu va fi de patrimoniu. Nu se stie. Valoarea finaciara poate sa fie si de doar 100-200 lei sau cat valoreaza aurul, si de mii de euro, dar asta tot cei de la muzeu iti vor spune. Sa o valorifici e ilegal, daca nu ai acte de provenienta. Poate doar daca ai norocul sa fie foarte valoroasa iti va da muzeul bani pe ea, dar nu e sigur ca primesti ceva. Daca nu pui o poza un link catre o poza a monedei, nu prea stie nimeni ce moneda este, descierea e destul de comuna... Verifica respectivele cataloage care le-am indicat mai sus, cand ai timp, poate o gasesti acolo...
A scris cineva mai sus, foarte simplist, ca putem colectiona doar monede moderne - cele antice si medievale fiind in afara legii. E simplu nu? Faci ce ti se spune si n-ai probleme ... Dar daca nu vrei sa colectionezi monede moderne? Lumea trebuie sa stie ca legea care se aplica in Romania a "supravietuit" din perioada de dinainte de 1989 si este aplicata si azi. Principiul ei este ca bunurile de valoare trebuie detinute in mod colectiv si cum trebuie administrate de cineva - statul este proprietarul lor. Un principiu care si-a dovedit din plin utopia in ultima jumatate de secol. Statul NU poate administra eficient toate bunurile, trebuind sa intervina doar in cele de importanta pe masura - adica de importanta nationala. Trecand de la filozofie la concret, sa ne uitam putin la tarile occidentale, sper ca orice om intreg la minte vrea macar sa ia in considerare ce se intampla acolo. In Marea Britanie, statul are in fiecare regiune administrativa un birou de experti pe probleme de patrimoniu. Oricine gaseste sau detine un obiect ce ar putea intra in incidenta legislatiei patrimoniului, merge cu cu la acel birou iar expertii decid daca este DE IMPORTANTA NATIONALA - caz in care obiectul este retinut iar cel care l-a predat primeste un avantaj. Daca nu este de importanta nationala, poate face ce vrea cu el, inclusiv sa-l vanda in afara tarii. Problema se rezolva intr-un timp rezonabil, civilizat, transparent si confortabil pentru cetatean - asa cum ar trebui sa se intample si la noi. Costurile nu sunt mari pentru stat, practic este un birou cu cativa angajati, cu un mic depozit temporar si accesoriile necesare depozitarii in siguranta - nu intram in detalii. Hai sa vedem cum este situatia la noi ... in toata tara este o masa imensa de bunuri de colectie mai vechi de 100 de ani iar posesorii lor traiesc o stare de nesiguranta pentru ca statul NU LE ASIGURA UN CADRU CIVILIZAT IN CARE SA SE DECIDA CEEA CE ESTE CU ADEVARAT DE INTERES NATIONAL. Nu tot ceea ce este vechi este si valoros. Daca ne referim la monede - stiti poate mai bine decat mine ca exista monede antice (e.g. follis) emise in multe MILIOANE de exemplare, valoarea lor de piata este in jur de 1$, iar importanta lor pentru statul roman tinde spre identificarea cu zero. Acum ma refer la monedele cu provenienta necunoscuta, bineinteles daca este cunoscut este foarte important contextul in care a fost descoperita si asta se poate inregistra fara retinerea fizica a monedei. Statul confisca sau retine sute de mii de monede, pe care le pastreaza in conditii improprii - va rog sa ma credeti ca stiu foarte bine ce zic si NU LE PUBLICA INTR-UN SISTEM LARG ACCESIBIL PENTRU STUDIU. In acest fel, munti de monede zac in depozite improprii, fara ca cetatenii sa afle vreodata macar de ele ... Este penibil si complet necivilizat. Cetatenii TREBUIE - conform legislatiei din orice tara civilizata, sa aiba dreptul sa detina monede, nu conteaza din ce perioada - iar statul trebuie sa aiba acces - cu drept de preemptiune, la cele de importanta nationala, in numar foarte mic raportat la toata masa existenta. In felul acesta, fiind mai putine, ar putea sa le administreze si foarte important sa le publice in mod eficient. Sunt sigur ca multi colectionari din Romania doresc schimbarea spre civilitatie, dar din pacate asta se poate schimba fara ajutorul ministerului culturii si cultelor. Persoanele de acolo trebuie sa inteleaga ca vremurile de dinainte de 1989 au apus si ca cetatenii isi cunosc drepturile. Este nevoie de o reforma profunda a sistemului, dar cine sa faca aceasta reforma? Sistemul este condus de persoane care isi apara interesele, asa cum au invatat in vremuri care pentru numismatica se pare ca nu s-au terminat ....
de asta ce ziceti
xxx a expus spre vânzare diverse monede din perioada modernă și contemporană, fără a fi autorizată pentru comercializarea acestora și fără a deține documente de proveniență conform legii. În consecință, i-a fost aplicată petentei sancțiunea avertismentului și s-a dispus confiscarea bunurilor depistate, conform Legii nr.12/1990
sursa:
http://legeaz.net/spete-civil-judecatoria-cluj-napoca-2015/plangere-contraventionala-sentinta-3330-06-04-2015-2x7
Speram sa înțeleg din informațiile anterioare - citind , cum as putea sa mi aduc colecția de monede, în locul în care trăiesc în prezent.Adică într-o țară străină. Nu pot sa mi le văd, nu pot să mi -le îngrijesc.Am 2 posibilități: sa fac naveta cu avionul la colecția mea .Sau să încerc să îmi aduc monedele în locul în care trăiesc în prezent.Dar probabil ca ar fi confiscate de vameși. Ani de muncă și bani cheltuiți pt achiziționarea monedelor. Totul este blocat de lipsa unui ajutor legal, prin care sa poți deține, transporta , achiziționa pasiunile proprii.( Cazul meu - niciodată nu recomercializez, caut , primesc de la apropiați sau cumpăr doar pentru pasiune).Să mai povestesc despre dezgustul cu care am plecat din țară?! Cred că aș plictisi eventualii cititori.Am decis să respect subiectul discuțiilor de pe acest site.
Dacă poliția ar acționa numai cum prevede legea și nu ar face abuzuri, n-am întâlni astfel de ,,confiscări''. Abuzurile pleacă de la șefii care cer subordonaților constatări. Mai totdeauna poliția acționează fără să cunoască legea, atât șefii cât și subordonații, forțează sau interpretează greșit textul de lege. O contestare durează enorm de mult, te face să abandonezi că na, suntem în România. Piața neorganizată oferă la vânzare tot felul de bunuri. Cumpărătorul nu este obligat să dețină acte de proveniență pt. bunurile ce nu sunt interzise la deținere.
Lamuriti-ma și pe mine... Cine este în măsură să elibereze acele acte de proveniență? Decebal? Traian? Daca ai o monedă de la bunicul care a gasit- o nu știu unde,cine și în ce baza eliberează actul respectiv... Așa că e mai simplu sa o confiște statul prin vreun reprezentant ,o tine un pic până uita lumea de ea și o valorifica...pentru că el știe unde și cui...
Locuiesc in Germania. Cateodata mai cumpar aici cateo moneda romana antica din targurile locale de antichitati (asa numitele Flohmärkte).
Evident ca le cumpar fara certificat de provenienta, pentru ca dau cate 5-10 euro pe ele. Parintii mei locuiesc in Romania, si ma gandeam sa ii duc si tatalui meu, care e pasionat de istorie, cateva monede. Am dat search pe google sa vad cum arata scena de numismatica de colectionari din romania, si am gasit aceasta discutie.
Mie nu imi este clar dupa ce am citit cele de mai sus: este legala posesia monedelor antice in Romania sau nu?
Va multumesc.
Eu personal cred că trebuie documentele de achiziție.
Deci incalc legea daca duc tatalui meu 5 monede de bronz romane (pentru ca nu am primit documente de achizitie cand leam cumparat)? fantastic!
Multumesc pentru raspuns.
Da, incalci legea, daca nu ai documente justificative. Daca ai documente, nu incalci legea, iar tatal tau se va putea bucura de monede. Asa ca mai bine pastreaza-le in tara in care le-ai cumparat sau vino cu monedele in Romania cu documente justificative ale achizitiei. E simplu.
Multumesc. Stiti cumva ce poate fi considerat un certificat de provenienta/achizitie valid?
Am cumparat monedele (dea lungul ultimelor 2-3 luni) de la o persoana care avea in trecut un anticariat aici in Berlin, iar acum nu mai vinde decat online sau in piete de antichitati. (Flohmarkte). Asta o stiu pentru ca l-am intrebat daca are anticariat, si el mi-a dat acele informatii.
Daca il intalnesc din nou, si il rog sa imi emita/sa imi scrie un document conform caruia el mia vandut piesele (sa zicem si semnat), o asemenea hartie ar fi un act valid de provenienta? Ar face posesia acelor monede legale? (in romania, caci in germania nu e nici o problema)
Multumesc pentru atentia si timpul acordat!
Factura, alt document de vânzare de pe firma, act de vânzare la notar... Ceva care sa fie oficial, nu doar documente intre persoane fizice fara garantarea și partea statului german, și desigur tradus in romaneste.
Am inteles.
Va multumesc inca o data.
daca din partea strabunicului meu am primit cateva monezi antice pe care el l-ea cumparat fara acte la acea vreme de ce amenda ma fac posibil in momentul in care ele mi-au fost daruite direct de dansul?
Trebuia să le fi predat până acum. Daca sunt de mare importanță istorică?
Buna ziua Eu am cumparat nai multe monede romane dupa un site de licitatii(catawiki) cu intentia de a le vinde in romania. Am chitanta la fiecare achizitionare.intrebare : pot sa vin cu ele in romania si sa incerc sa le vand? Merci mult
Cred ca da, se poate, in proporție de 90%, dar MAI BINE SUNA LA POLITIE (la Patrimoniu) SI ÎNTREABĂ pentru incertitudinea de 10%.
Merci pt raspuns.o sa incerc sa sun la politie
Raspuns tarziu. Verificati https://www.academia.edu/36183579/Monede_antice_dintr_o_colec%C5%A3ie_particular%C4%83_din_Sibiu_%C3%AEn_Rela%C5%A3ii_interetnice_%C3%AEn_spa%C5%A3iul_rom%C3%A2nesc_II_Popula%C5%A3ii_%C5%9Fi_grupuri_etnice_sec_II_%C3%AE_Hr_V_d_Hr_Alba_Iulia_2006
Aici scrie ca un cioban din Marginimea Sibiului a gasit mai multe monede antice pe care le-a dus la Brukenthal in Sibiu pentru expertiza. I s-a propus vanzarea monedelor catre muzeu dar a refuzat. Nu a patit nimic si le-a pastrat. Concluzie: detinerea de monede vechi nu e ilegala (teoretic), dar alta discutie e la vanzare sau la scoaterea lor din tara, unde trebuie autorizatie de vanzator/acte de provenienta. E ca la tigari. Pot detine cinci cartuse de tigari, dar nu le pot vinde (legal) in piata fara acte, nici nu le pot scoate din tara (legal) fara sa le declar (pentru care am nevoie de acte de provenienta).
Articolul acela de pe. Academia e varză. In Romania, se predau tezaurul sau monedele găsite, nu ai voie sa le păstrezi. Ulterior primești bani, dacă ai noroc sau binevointa din partea statului. In niciun caz nu te roagă nimeni sa le vinzi, că doar nu ești în UK. :))))
Toți sînt interesați dela Vlădică la Opincă să mețină o stare de confuzie și haos pentru ca uneltele statului să interpreteze după bunul lor plac legile.De curînd am avut o asemenea experiență am fost vizitat nici mai mult nici mai puțini,de 12 polițiști și după ce sau legitimat a spus că trebuiește să facă percheziție,bun dar ce căutați,lasă că o să vezi dumneata au terminat percheziția au fost dezamăgiți că nu au găsit nimic suspect,dar în schimb au cofiscat niște timbre (Falsuri),colecționate de mine timp de 55 de ani,îmi erau necesare pentru stabilirea semnelor de recunoașterea falsurilor. Am vrut ca filateliști să aibe un instrument de lucru pentru că după ani de studiu sunt singurul autor/editor care am pus pe piață un catalog color așa cu sunt timbrele originale,șivalori apropiate de realitate,pentru că ele au realizate după rezultatele obținute 4-5 case de licitație.Mă întreb ce soartă au aceste timbre confiscate,fiindcă deși au trecut peste 3 ani nu mi au fost restituite și nu au răspuns de niciun fel.la cererile mele.
Am cumparat de pe un site de licitatii din străinătate un lot de monede medievale.. au fost plătite prin banca si livrate pe posta..Normal au trecut prin vama si au fost verificate.. De ce nu le pot vinde la randul meu legal an continuare an romania.?.Pentru ca nu am documente ca sant ale mele.?. Da astia care le vand pe E-bay sau Amazon sau alte site-uri oare au documente de provenienta.?. Nu prea cred.. An fine ideea e ca m-am trezit cu politia pe cap si mi-au fost comfiscate tipurile ca sant din patrimoniu national.. Oare o fi fost si Canada teritoriu Roman cândva.. Poate ma ajuta cineva cu un sfat..
E simplu, daca le-ai cumparat de unde spui ca le-ai cumparat, dar nu le-ai cumpărat cu documente de proveniența care sa ateste ca nu provin de pe piata neagra, atunci nu ai documente valabile. Trebuia sa te informezi inainte sa platesti bani pe monede medievale fara documente de proveniență.
Dar daca ai documente de proveniență (nu de pe ce website online provin, ci de unde a fost gasite sau cumparate legal anterior) sau daca poti sa le soliciti de la vanzator, prezinta acele documente autoritatilor, iar daca nu le accepta, mai departe apelezi la modalitățile legale in instanță.
Ca informație suplimentara, in alte state numismaticii si obiectelor de patrimoniu li se aplica alte legi, care nu sunt valabile in Romania. De aceea, de exemplu acolo ai voie sa le vinzi pe Ebay, in Romania nu ai voie sa le vinzi pe siteuri de acel tip.
Mai multe nu stiu ce sfat sa iti dau, poate doar sa apelezi la serviciile unui avocat ca sa iti faci dreptatea pe care crezi ca o meriti in acest caz.
Este interzis să detii orice fel de monedă indiferent de an,mod de procurare sau proveniență, in România dacă nu vor cei de la Poliție. Punct. Vă spun eu care am poposit ceva timp in anchetă precum un pungas fiind "săltat "din talcioc unde vând monede de 30 de ani pe care le cumpăr (culmea)tot din talcioc dimineața la prima oră. Din asta trăiesc că sunt bolnav incurabil de o boală care nu-mi dă voie să-mi fac meseria. Mi s-a reprosat că de ce nu m-am găsit să vând altceva. Le-am spus că sunt singurele articole pe care le pot căra neavând mașină, și neavând voie să ridic mai mult de 2 kg.Apoi mi s-au cerut acte de proveniență. Neavând mi s-au confiscat conform legii. Mentionez că în jurul meu se vindeau fără acte de proveniență lap-topuri,telefoane, scriere,etc,toate furate din străinătate. Eu fiind bolnav am doar 49 kg.Am fost săltat de către 4 gealati plus șeful lor de la secția patrimoniu din cadrul poliției județene. Dacă vreți să dormiti la pușcărie apucati-vă de monede. Este mult mai grav decât majoritatea infracțiunilor cunoscute, cu excepția crimei și talhariei. Punct.
Tot eu revin de mai sus să menționez că datorită circumstanțelor de sănătate abia am scapat cu confiscarea monedelor și avertisment.Am avut noroc că nu mi s-a dat amenda legală de câteva mii la câteva zeci de mii de lei ptr.detinere de mărfuri de petrimoniu fără acte legale.Ca trebuia să muncesc toată viața să o plătesc.
Cel mai simplu, ne rezumam la bancnote. Astea cam greu pot fi antice sau medievale, deci sunt perfect legale. Referitor la comentariile precedente, repet ce ziceam intr-un comentariu anterior. "Concluzie: detinerea de monede vechi nu e ilegala (teoretic), dar alta discutie e la vanzare sau la scoaterea lor din tara, unde trebuie autorizatie de vanzator/acte de provenienta. E ca la tigari. Pot detine cinci cartuse de tigari, dar nu le pot vinde (legal) in piata fara acte, nici nu le pot scoate din tara (legal) fara sa le declar (pentru care am nevoie de acte de provenienta)." Detinerea si comercializarea nu sunt acelasi lucru. Pot detine orice obiect (care nu e propriu-zis interzis), dar nu pot sa vand fara acte, cel putin nu direct.
numai eu stiu cit trageam rudele prietenii vecinii de mineca sa-mi dea vreo moneda vazuta la ei Asa am achizitionat majoritatea lor Acum de unde acte ? ca mine sigur sint f multi O solutie de intare in legalitate ar fi ca fiecare colectionar sa aibe un inventar vizat de autoritati Instrainarea sau noile achizitii sa se faca cu instiintarea lor Asa se poate supraveghea si urmari colectiile si ma pot bucura de pasiunea mea atit acasa dar si in noua casa din pribegie
Si de unde acele acte de provenienta ?
Daca eu acum colectionez 1ban , 5 bani , 10bani, 50bani , etc pentru viitorii mei copii, si la randul lor , copii copiilor ..dupa 100, 200 de ani cinne le face lor atunci documente? La cine pot apela acum eu pentru documentele acestea sa nu avem probleme ? Asa statul stie sa doar sa ia ...Exista vreunn birou unde sa poti merge sa iti verifice monedele si daca le poti pastra sa iti poata face acte ?
Am ajuns aici deoarece sunt pasionat de lucruri vechi și ma gândeam sa achiziționez un detector de metale pentru a duce pasiunea și mai departe. Apoi am văzut ca trebuie să predai orice monedă de peste 100 ani găsită cu detectorul. Mi-a cam trecut entuziasmul, apoi mi-am dat seama ca am de la bunica (ea având de la bunici) vreo 2 monede și niște lucruri vechi la care nu știu vechime. Sunt total îngrozit, or sa ne ia ăștia și mașini, și case, și tot. Nu suntem proprietari pe nimic din ce avem, plătim impozite pe lucruri și pe pământul nostru. Cum sa dau eu ce îmi lasă strămoșii mei la muzeu? Muzeul evaluează valoarea materială (dacă o evaluează) dar cum rămâne cu valoarea sentimentala. Menționez că strămoșii au venit din Serbia și monedele alea au fost ale lor, au venit cu ele, bunica le ținea amintire prin cutia de la masina de cusut, au valoare sentimentala pentru mine, cum să îmi zică statul ca sunt ale lor cand monedele alea reprezinta parcursul strămoșilor mei/ patrimoniul meu cultural personal cine îl apară? Ăștia ar trebui să răspundă în fața legii, nu eu ca am niște monede amintire de pe la bunica pe care nu am voie sa le am. Este demență totală!
cea mai absurda lege data de habarnamisti in domeniu
Trimiteți un comentariu
☑ Am citit și accept Regulamentul comentariilor.