Un arheolog britanic susține că un sit antic egiptean conține relicve care ar putea pune în umbră chiar și comorile descoperite în mormântul lui Tutankhamon.
John Romer, în vârstă de 72 ani, a declarat că el crede că stâncile de pe malul de vest a Nilului, de lângă Luxor, contin locul de înmormântare de trei preoti ai regilor egipteni: Herihor , Piankh și Menkheperre.
El susține că are dovezi că, separat de Valea Regilor din apropiere, comorile au fost de asemenea ingropate aici, pentru a fi ascunse în siguranță.
Singurul arheolog celebru care au efectuat săpături la site-ul Wadi el-Gharbi este Howard Carter, care în anul 1922, a descoperit ușa sigilată de camera mortuară a lui Tutankhamon. Carter efectuase anterior săpături la sit-ul in cauză, doar două săptămâni, în 1916, cu o duzină de muncitori. El a descoperit mormane uriașe de cioburi din calcar, identice cu cele pe care le-a găsit ulterior la mormintele din Valea Regilor. Carter a renunțat pe săpăturilor sale, probabil pentru că nu si-a dat seama de potențialului istoric al sitului si a inceput să caute în alte locații. Oricum, lui Carter decizia i-a purtat noroc, descoperind mormântul lui Tutankhamon.
Bijuterie pectorală care face parte din comoara lui Tutankhamon |
Acum, John Romer s-a concentrat pe identificarea indiciile lăsate în urmă de muncitorii care a lucrat acolo. Romer și colegul său, Alex Peden , un expert în epigrafie, au găsit numele preotului Herihor printre cele 150 de inscripții scrise de către un mic grup de scribi ai celei de-a douăzecea dinastii, care erau responsabili pentru reorganizarea morminte regale.
Romer este convins că de fapt celebrul Carter a căutat gresit in Valea Regilor și a spus că știe unde să caute adevarata comoară: printre stâncile de calcar , care urca pana la aproximativ la aproximativ 1000 de pasi inaltime.
"Herihor este probabil îngropat într-un sicriu de aur, exact cum a fost inmormantat Tutankhamon, cu 250 de ani inaintea acestuia. S-ar putea sa descoperim cufere, obiecte de alabastru, statui aurite și tronuri", a spus arheologul.
Romer incearcă să obțină o autorizație de la Consiliul Suprem al Antichitatilor din Egipt, pentru a efectua săpăturile, dar o expediție rivală, aflată sub patronajul oficial al University College din Londra este deja prezentă în zona unde se presupune că s-ar ascunde un tezaur ce va pune in umbră comorile descoperite la mormântul lui Tutankhamon.
Despre Luxor
Luxor, denumit si Orașul Palatelor, este un oraș de pe Nil cu arpoximativ 150000 de locuitori, aici găsindu-se una dintre cele mai importante descoperiri arheologice din perioada Egiptului antic.
Unul dintre punctele cele mai importante vizitate de turiști este templul din Luxor care a fost clădit în în cea mai mare parte în timpul faraonului Amenophis III și a fost ridicat în cinstea zeului Amun. De aici a fost dus la Paris în piața Concorde unul din obeliscurile de granit. Lângă statuia monumentală al lui Ramses II se află moschea albă unde se găsesc osemintele lui „Abū l-Haggāg”. Un alt obiect demn de vizitare este muzeul din Luxor. Construcțiile antice ale orașului atrag anual în Luxor mii de vizitatori. În acest loc se simte încă adierea istoriei, deoarece tocmai aici, pe teritoriul Tebei, s-a aflat cândva capitala faraonilor. Acest oraș din Egiptul de Sus, numit în limba străvechilor egipteni si Wasen sau Nuwe, se întindea cândva pe ambele maluri ale Nilului. Acolo unde astăzi se ridica Luxor și Karnak, se află în trecut Teba de Est. Pe malul stâng al fluviului se ridica Teba de Vest, (unde au fost îngropați mulți dintre faraonii Egiptului) și Deir el-Bahri, contemporan cu Templul lui Hatshepsut. Vizavi de Luxor, pe malul vestic al Nilului se află celebra Valea Regilor. Începând cu dinastia a XI-a și terminînd cu dinastia a XVIII-a Teba, reședința faraonilor, a fost cea mai importantă metropolă a statului egiptean. Faima sa a ajuns până în Grecia, unde a fost numită Diospolis (Orașul Divin). Vechiul Testament numește Teba No-Amon, adică orașul lui Amon. Printre edificiile remarcabile rămase din perioada de glorie a Egiptului se remarcă Templul lui Amon din Karnak. Starea excelentă în care acesta s-a păstrat îl transformă într-unul dintre cele mai vizitate obiecte turistice din Egipt. Cea mai frumoasă parte a sa este Marea Sală Hipostilă, cu douăsprezece coloane de 25 de metri.
Între anii 2230 și 2035 î.Hr., pe vremea dinastiei a IX-a și a X-a, Teba s-a transformat în capitala puternicului stat al Egiptului antic Au fost construite atunci numeroase temple, aleea sfincșilor și impunătoarele morminte. Templul de pe cheiul Nilului este celebru pentru basoreliefurile sale. El a fost construit de faraonii Amenhotep al III-lea și Ramses al II-lea, în onoarea zeilor Amon, Mut, și Khons. Unul dintre basoreliefurile de pe portal amintește de războiul cu hitiții, purtat de ultimul dintre faraonii menționați anterior. Cele mai importante descoperiri, provenind din capitala faraonilor, au fost adunate în Muzeul Luxor. Aici pot fi admirate, printre altele, obiectele găsite în mormântul lui Tutankhamon, decedat la vârsta de 19 ani, după o foarte scurtă domnie. Principalii ctitori ai templelor din Karnak sunt considerați Tutmes I, Tutmes al III-lea, Hatshepsut și Ramses al II-lea. Decăderea finală a Tebei a avut loc, după o reînflorire episodică, odată cu prăbușirea dinastiei XXXI, în anul 332 î.Hr. La sfîrșitul secolului I î.Hr., orașul a fost distrus de romani.
Interesant articolu si mai ales interesanta dorinta si pasiunea batranului Arheolog britanic care si la 72 de ani cauta sa descopere comori. Bravo lui ca si-a inchinat toata viata pentru a descoperii comori ascunse si uitate.
Acum intelegeti de ce la noi in Romania nu vor Arheologii sa fie Detectoristi? Pentru ca descopera comorile pe care ei doar viseaza ca le-ar descoperi.
Batranul ar putea cere aprobari de excavatii in acea zona dar pentru asta trebuie sa gaseasca un sponsor cu multi bani pentru ca in Egipt pentru a cerceta situri vechi sau noi se plateste la stat o taxa destul de mare plus muncitorii indiferent daca gasesti ceva sau nu.
Si Carter Howard era cat pe ce sa nu mai poata continua sapaturile din lipsa de fonduri la vremea lui.
Si este adevarat ca in Egiptul antic Preotul sef era venerat si inmormantat cu fast, deci sigur ca daca este descoperit un asemenea mormant sigur va avea destule comori. Si mai este un avantaj ca acolo inca nu a sapat nimeni si deci nu au jefuit mormintele cautatorii specialisti asa cum au facut in Valea Regilor pana sau desteptat guvernantii egipteni si au pus paza langa Arheologii care scapau artefactele prin buzunare. Credeti ca daca politistii nu stateau langa mormantul lui Tutankhamon mai erau astazi atatea bogatii in Muzeul din Cairo? Sa nu uitam ca atunci cand au inceput sa moara descoperitori mormantului lui Tutankhamon rudele au declarat ca aveau acasa obiecte aduse din acel mormant si erau blestemate.Asa ca tot au mai scapat cate ceva in pantaloni ca asa e omul, strangaret din fire.
Sigur daca vor fi gasite morminte noi in zone necercetate vor fi pline de comori.
Trimiteți un comentariu
☑ Am citit și accept Regulamentul comentariilor.