vineri, 13 iunie 2014

Muzeografi care încurajează detecția de metale

„Trebuie să recunoaştem că activitatea acestor oameni, care pornesc la cercetarea diferitelor zone din judeţ cu ajutorul detectoarelor de metale, poate ajuta foarte mult munca muzeografilor, ce pot afla astfel despre noi locuri unde de secole stau îngropate adevărate comori arheologice“, spune directorul Muzeului Judeţean de Istorie, Nicolae Pepene, citat de Monitorul Expres.

Cel puţin două descoperiri arheologice importante sunt rodul cercetărilor unor arheologi amatori care, din pasiune, iau pulsul pămîntului cu detectoarele de metale, pe urmele vechilor civilizaţii. Ultimele descoperiri făcute de fraţii Fănel şi Florin Şerban, cei doi căutători care au adus în premieră în patrimoniul Muzeului Judeţean de Istorie obiecte extrem de valoroase din epoca fierului (anii 1500 î, Hr), i-au îndemnat pe istoricii din conducerea Muzeului Judeţean de Istorie şi de la Direcţia Judeţeană de Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional, să încurajeze activitatea detectoriştilor. Directorul Muzeului Judeţean de Istorie, Nicolae Pepene, a declarat ieri că o astfel de activitate, făcută în limitele legii, este benefică chiar şi pentru muzeografi şi arheologii muzeului.


„De aceea, la muzeu vom lua cîteva decizii care să deschidă uşa acestor oameni, care oricum au obligaţia de a aduce la muzeu tot ceea ce descoperă, măsuri care să conducă la recompensarea pasiunii, dar şi la crearea unui spaţiu unde ei să se poată întâlni pentru a schimba păreri şi chiar de a expune obiectele găsite“, a declarat Pepene.

Un pumnal unic, foarte valoros

Descoperirile pe care le-au făcut în ultimele luni cei doi fraţi, oameni extrem de pasionaţi de arheologie şi care studiază mult înainte de a porni pe teren, s-au dovedit a fi extrem de valoroase. Ei au scos la lumină obiecte care dovedesc existenţa unor aşezări despre care nu se ştia că s-ar fi aflat pe teritoriul judeţului. Mărturiile dezgropate atestă că pe aceste locuri au trăit vechii daci. „Într-o necropolă pe care cei doi fraţi Şerban au descoperit-o recent s-au găsit fibule, obiecte folosite la harnaşamentul cailor, paftale, dar şi un pumnal dacic, folosit la ritualurile religioase, care este primul de acest fel descoperit pe raza judeţului. Un astfel de pumnal a fost identificat în mîna lui Decebal, în scena sinuciderii regelui dac din basorelieful de pe Columna lui Traian. Aceste obiecte provin din sec. II î.Hr şi au fost deţinute, cel mai probabil de militari. Acum, pe o rază de câteva sute de metri pătraţi, au fost descoperite mai multe morminte, lucru care vorbeşte şi despre faptul că exista o ierarhie clară în acea comunitate de militari. Deocamdată nu există semne că în acel loc ar fi existat şi o aşezare, dar este posibil ca cercetările viitoare să aducă noi surprize“, a declarat şi muzeograful Lucica Savu. Cei doi „detectorişti“ braşoveni au avut o primăvară foarte bogată în descoperiri, ei scoţând din pământ, în ultimele luni, adevărate comori care urmează acum să fie cercetate de specialişti. Printre descoperirile lor se numără şi numeroase unelte, podoabe sau obiecte de cult, care au fost datate ca aparţinând epocii fierului. Printre acestea se numără şi patru verigi din aur, decorate cu brăduţi, dar şi un topor şi un vârf de suliţă datînd din prima epocă a fierului (circa anii 1.500 î.Hr.).



„Muzeul s-a mişcat mai repede ca SMURD-ul“

Fraţii Şerban spun că până în urmă cu câteva luni, când veneau la Muzeul de Istorie cu câte o descoperire, erau întâmpinaţi de uşi închise sau de refuzuri. Un fel de „de ce ne deranjaţi în timpul pauzei de masă“. De câteva luni, de când muzeul este condus de Nicolae Pepene, lucrurile s-au schimbat radical, spun arheologii amatori, fericiţi că au găsit o deschidere totală spre activitatea lor. „Cînd am descoperit aceste obiecte, cei de la muzeu s-au mişcat mai repede ca SMURD-ul. Imediat ce am dus la muzeu artefactele dezgropate, cercetătorii de la muzeu au venit în zona unde am făcut descoperirile, au început săpăturile şi au scos la lumină şi alte lucruri. Este o schimbare de atitudine pe care o salutăm“, a spus Florin Şerban.

Necropola găsită de cei doi braşoveni va fi declarată sit arheologic

Directorul Direcţiei Judeţene de Cultură, George Mitran, a declarat că deja a trimis la Bucureşti întreaga documentaţie pentru declararea ca sit arheologic a zonei unde a fost descoperită necropola dacică. „Conform legii, activitatea acestor «detectorişti» se poate desfăşura fără oprelişti, cu condiţia ca ei să nu caute în zonele declarate deja situri arheologice, iar obiectele găsite să fie predate muzeelor în cel mult 72 de ore de la descoperire. Ceea ce au descoperit cei doi fraţi Şerban pe raza judeţului nostru sunt lucruri foarte valoroase şi cu mare importanţă istorică, obiectele găsite de ei urmând a-şi găsi locul firesc în expoziţia Muzeului Judeţean de Istorie. Noi, ca apărători ai patrimoniului naţional, am întocmit documentaţia necesară pentru ca respectivele descoperiri să intre în cercetarea Comisiei de Patrimoniu de la Ministerul Culturii, iar apoi zona să fie declarată sit arheologic protejat, unde doar arheologii profesionişti vor putea face săpături. Prin Ordin de Ministru zona respectivă va fi declarată foarte curând sit arheologic“, a precizat George Mitran.

În Braşov există înregistrate 60 de detectoare de metale

Inspectorul de Poliţie Angel Istrate, de la Poliţia Patrimoniu din cadrul IPJ Braşov, a amintit că orice pasionat de arheologie care deţine un detector de metale trebuie să-l înregistreze la Poliţie înainte de a-l folosi. „Noi nu avem nimic cu cei care au o asemenea pasiune şi o desfăşoară în limitele legale. În judeţul Braşov există la această oră 60 de detectoare de metale înregistrate la Poliţie. Cei care au asemenea detectoare şi NU le-au înregistrat sau cei care le folosesc la MAI PUȚIN de 500 de metri de siturile arheologice declarate, ori cei ce NU se conformează să depună obiectele descoperite în cele trei zile prevăzute de lege, trebuie să ştie însă că vor avea parte de TOLERANȚĂ ZERO din partea noastră şi se vor alege cu dosare penale“, a precizat inspectorul Angel Istrate, citat de Monitorul Expres.

14 comentarii despre subiectul „Muzeografi care încurajează detecția de metale”:
Anonim spunea...

Uni ar spune asa. Cu o floare nu se face Primavara.
Dar eu spun asa. Primul pas s-a facut, urmeaza al doilea pas si am invatat si noi sa mergem ca alte State dezvoltate.

Anonim spunea...

Eu zic ca sa nu ne imbatam cu apa rece nu de alta dar tot asa ceva a fost si la Muzeul din Constanta la inceputul luni Mai cand un reporter a scris ca Domnul Custurea Directorul Muzeului este foarte multumit de colaborarea cu un grup de Detectoristi din Mangalia si Constanta. Toate bune si frumoase.
Dar tot Domnul Custurea a facut niste declarati la inceputul acestei luni suparat ca tot acelasi grup de Detectoristi care au gasit 161 de arginti au dus tezaurul la Bucuresti ca sa fie siguri ca primesc recompensa.
Acum ce putem noi sa intelegem? ca Arheologii se schimba mai ceva ca vremea? acum zambesc si apoi scrasnesc?
Oare sunt oameni in care nu poti sa iti pui increderea sau reporterii scriu din burta si in realitate Arheologii nici nu spun asa ceva?
Un lucru stiu sigur, am vazut postari scrise si semnate de uni Arheologi in care cititorii erau indemnati la revolta impotriva Detectiei de la noi.
Dar sigur nu am vazut postare in care un Arheolog, mai ales cu functie mare, sa posteze si sa aduca elogi Detectoristilor si sa afirme ca este multumit de Detectoristii din Judetul lui si sa-si semneze postarea.
Acum nu ne ramane decat sa asteptam si sa ne rugam ca Domnul Pepene sa nu se schimbe luna viitoare precum Domnul Custurea.
Da Doamne si tinei naravul asta bun ca este spre binele multora.

Anonim spunea...

Daca ne uitam la SUA sau UK si vedem cate ghiduri de specialitate in domeniul detectiei au iti vine sa te intrebi: oare noi nici acum dupa 2000 de ani nu avem un alfabet?
Ba avem ca doar avem destui Doctoranti si luminati care ar putea scrie lucrari in domeniul detectiei dar nu vor sa tipareasca asa ceva, motivul ?
Nepasare, rautate, rea vointa dar mai ales ura si invidie fata de niste noi veniti pe tarlaua lor.
Un asemenea Ghid de cateva pagini putea fi scris si editat de Ministerul Culturi iar exemplarele sa fie trimise in terioriu la Muzeele Judetene de unde sa fie repartizate detinatorilor de detectoare legal, cum ar fi 60 de cartuli in Jud. Brasov (nu ar costa o avere ca pliante stiu sa tipareasca) si ar fi chemati pe rand detectoristii sa ridice pliantul purtand si o mica discutie constructiva ca de la OM la OM in care Arhe. sa-si spuna dorintele dar si Detec. sa spuna ce ii doare asa ca de la om la om si nu de la destept la prost.
Dar cine sa vrea, cine sa se implice cand multi ar vrea sa se uite de Detectie. dar noi asteptam ca asa am fost invatati sa asteptam ca pana la urma tiranii dispar si dispar in dispret.

Anonim spunea...

Prietene, si eu sunt detectorist, dai tu exagerezi cu ura ta. Ti-am mai spus, lasa-ne frate cu comentariile tale plina de ură. Daca ai avut probleme cu muzeografi sau arheologi, rezolva-le frate in particular, ca ai umplut siteul asta numai de povețe pseudoconstructive, dar de fapt pline de ură. Alt subiect de discutie nu mai ai ? Despre detectoare, care sunt mai bune, tehnici de cautare, sfaturi pozitive care sa nu includa pe ARHEOLOGI ? Sunt si eu curios daca poti sa scrii 10 comentarii care sa nu faca referire la arheologi, securitate, muzeografi ? Sau comentarii in care sa nu ataci aceste categorii, deseori cu limbaj care, chiar daca nu e licentios, nici politicos nu e?

Anonim spunea...

Frate pai daca inca nu ti-ai dat seama atnci afla acum.
Asta este jungla ta in momentul cand ai cumparat un detector la noi.
Probleme cu handicapatii nu am avut pentru ca si eu ca si Marius X stam cu detectoru-n casa de un an si ne intrebam; unde mama drecului sa mergem sa detectam fara sa ne trezim cu prostii pe capul nostru si sa ajungem ca alti colegi cu detectoarele la vanzare ca plec in strainatate cum sunt en. cazuri stiute si ne stiute.
Urlam si noi ca lupii la luna poate sor mai potoli inadaptabili astia care au ceva cu tine din momentul depuneri actelor, tu nu vezi ca daca gasesti ceva si predai nui bine si daca nu gasesti nimic si nu predai nui bine ? Da cum dracu sa ii mai multumesti pe astia, urla draci-n tine si urli si tu de nedreptate da la cine sa te duci ?
Uite cazul din Constanta, cat de fericiti erau la inceput de an si se bucurau pentru orice obiect gasit si dus la Muzeu iar acum decand cu argintii le-a pierit pofta de viata, asa au facut si cu Iulian si cu Iony 35 si sa nu mai zic de Sopri 21.
Da chear asa am ajuns noi acest popor sa fie mai rau deca pe vremea Militiei ? Oamenii astia nu au facut decat sa gaseasca niste comori si sa le predea la Muzeu conform legi, da parca pe urmele lor ar fi capcaunii lui Ceausescu care terorizau poporul. Este anormal tot ce se intampla la noi legat de detectia autorizata si e jalnic cum se vede.
Ei spun in media: vaaai de noi, noi ca organe nu avem nimic cu nimeni atata timp cat nu cauta in situri.
Da unde dracu sa cauti daca dealui sit campul ii sit curtea ta si casa ta-i sit iar ce nu este sit este rezervatie naturala? unde ? IN IAD CA DOAR ACOLO INCA NAU FACUT SIT.
Iar tu Anonimule daca esti ala de tot scriai si-ti raspundeai tot tu la rubrica Ce detector de metale sa cumpar dute si ne lasa-n pace ca nu e tot siteul al tau, daca iti convine citesti daca nu inchide ochi.

Anonim spunea...

Da si eu am iesit o singura data in jurul Bucurestilor cu familia la gratar si atunci am scos detectorul pentru prima si ultima oara, am gasit capace de bere la greu timp de 2 ore. Acum familia sta in casa cu cel mic asa ca nici eu nu mai ies cu bastonul. Da e naspa cu zonele astea interzise ca nu sti undes si o mierlesti vrei nu vrei.

Anonim spunea...

Anonim de pe 15 iunie 2014, 17:14 Nu stiu cine esti tu si imi pare rau ca ai avut probleme, de ti-au creat asa ura. Eu merg vara la detectie in fiecare duminica si nu am avut probleme niciodata cu nimeni si nici ei cu mine. Si azi am fost doua ore cu detectorul pe camp. Ideea e alta: indiferent ce incercati sa comunicati prin comentarii, faceti-o in mod civilizat. Numara si tu de cate ori ai scris in comentariu cuvantul "dracu" sau ai scris in acelasi comentariu "handicapati", "inadaptabili", "proști". Mie imi place sa va citesc comentariile, dar ma agasat totusi ura continua si limbajul nepoliticos in exprimarea din comentarii. Si cum pe mine m-a dezgustat modul de exprimare, nici comentariul nu a avut din cauza asta putere de convingere. Si din cauza asta, probabil nici asupra altora nu are. Singurul lucru care il transmite cometariul e ca este dezastru in detectie si lumea sa nu isi cumpere detectoare, ca nu mai dorm noaptea linistiti. In cazul meu nu e valabil ce povestiti voi. De aceea trebuie sa va exprimati ideile combativ, dar politicos, daca vreti sa aiba efect asupra celor ca mine sau altii, care le citesc. Si apropo, a fost prima data si acum e a doua oara cand scriu pe acest forum. Daca ti-a mai atras cineva inaintea mea atentia despre acelasi lucru, ar trebui totusi sa iti pui un semn de intrebare.

Anonim spunea...

Pot sa afirm bravo tie daca faci iesiri cu detectorul si poti practica acest hoby linistit si relaxat. Problema nu vine de la mine sau de la cei ca mine care au investit intr-un detector o anumita suma mica sau mare pentru bugetul lui, problema apare atunci cand ai contact cu oamenii bugetari (poate asa iti convine sa le spun) si te aduc la disperare. Daca Domnul Fanel care este de profesie Pastor a gasit aur si alte artefacte si cand a fost intrebat de reporter la ultimul interviu televizat ca daca ar fi sa o ieie de la inceput si sa aleaga acest hoby, ar mai face-o?
La care raspunsul a fost scurt dar cuprinzator: nu nu as mai face-o.
De aici ne putem da seama, daca un om care vorbeste si sfatuieste oamenii cum sa reactioeze cu societatea, a reusit in 6 luni (o jumatate de an) sa se scarbeasca de sistem desi a facut tot posibilul sa fie corect si cinstit atunci ce sa spunem despre alti care nu au atata rabdare?
Mesajul nostru din comentarii este ca cei care doresc sa inceapa acest hoby sa fie pregatiti pentru jungla in care vor pasi si sa stie sa supravietuiasca. Si eu ca si altii am cumparat un detector motivati de filmuletele de pe youtube de la straini si poate de descoperirile facute la noi. La mine nu e cazul pentru ca marile descoperiri s-au facut dupa ce luasem microbul de la Americani unde tot omul merge pe plajele Americi si gaseste ceea ce altii au pierdut in ultimi ani, Acesta a fost motivul, obiecte de podoaba pirdute in ultimi 40 de ani. Dar la noi s-a gasit solutia ca sa declare tot litoralu ca sit sau shit arheologic si asta din invidie sa nu gaseasca alti ce nu pot gasi ei. Chear spunea cineva, dar cu utilajele care cerne dimineata nisipul si aduna in buncare tot, cum este posibil, dar nu ma mira pentru ca la noi e ca la noi.
Dorinta mea este ca sa fie si la noi cat mai multi Detectoristi asa cum vedem la vecinii nostri Bulgari, si la Cehi si la Rusi, fosti Comunisti ca noi dar mult mai bine organizati decat noi.
Ca ii dracui pe cei care cu de la sine putere terorizeaza oameni simpli dar cinstiti, da ii dracui poate poate i-o lua necuratul de pe fata pamantului pentru ca merita. Toti avem o viata si nimeni nu are dreptul ca sa ti-o terfeleasca, dar din pacate mai exista si hoti, violatori, excroci, tirani si altii care cred ca ei pot face orice pe acest pamant.
Da este vremea si la noi tineri sau batrani sa fie lasati sa practice acest hoby legal fara ca cineva dintr-un post de birocrat sa ii ameninte si sa ii terorizeze.
Cei carora le place sa fie Dictatori si au o functie in sistem ar trebui sa inteleaga ca deasupra tuturor exista un Dumnezeu care mai devreme sau mai tarziu va rasplati fiecaruia dupa faptele lui. Sa ne aducem aminte de fostul Director al Muzeului de la Neamt. Rau faci, rau primesti.Si daca in tara asta nimeni nu mai face ordine atunci oamenii merg la Biserici sa il roage pe Dumnezeu sa faca dreptate. Oare de ce merg din ce in ce mai multi ???
O sa ziceti ca daca esti credincios de ce ii dracui, simplu, pentru ca aici a ajuns omul simplu care se uita in jur si vede cata nedreptate este. Si mai exista un motiv, si Domnul a uscat smochinul neroditor spunand ca asa vor pati toti care nu aduc roade bune, adica nu iubesc adevarul si pe aproapele lui, dar aproapele tau nu poate fi decat omul bun pentru ca omul rau este aproapele raului si nu are nimic comun cu tine, deci pe ala trimite-l la seful lui.
Ramai sanatos si intelege ca pentru a se face un bine oamenii trebuie sa-l ceara, da la noi se adopta tehnica strutului.
Tac si ma fac ca nu vad.

Anonim spunea...

Deci ce probleme ai avut tu personal de stai in casa cu detectorul si nu il folosesti ? Sau ti-e frica sa il folosesti ca ai auzit pe altii ca au avut greutati cu unii angajati la stat si tu ai decis sa generalizezi ? :-)))) Prietene, atata timp cat legea iti permite ( si acum iti permite ) sa cauti comori si sa detii detectoare, care e problema ta de nu mergi la detectat ? 100% ai avut probleme si de aceea ai atata ura, ca altfel nu vad de ce, ca doar nu esti laș sa iti fie frica din auzite. Daca din cauza fricii ce ti-ai facut-o din auzite si citite nu mai mergi la detectie, e grav, mai ales ca si tu esti unul care alimentezi pe altii cu aceasta teama total falsa.
Sau mai e varianta 2: lupti din diverse motive sa sperii oamenii sa nu mai faca detectii, fie ca esti omul celor care nu vor sa existe multi detectoristi ( eu asta inteleg, desi tu spui alta ), ori nu iti convine concurenta in detectie ( si sperii cu minciuni oamenii pe la comentarii ) si invoci ca motivatie cativa care au avut probleme cu oamenii legii.
Eu detectez oriunde este legal sa detectez, am autorizatie si NU AM AVUT NICIODATA PROBLEME. Si nu detectez de ieri sau azi, ci de multi, multi ani.

Anonim spunea...

Salutare, un coleg din Brasov vrea sa vanda un Teknetics Omega 8000, garantie inca 4 ani , pret 450 E.

Anonim spunea...

Buna ziua Pentru ca nu stiu sa intru la sectiunea Ce detector de metale sa cumpar o sa postez aici despre detectorul meu.
La inceputul luni am primit acasa detectorul comandat de pe ebay UK marca tesoro folosit dar a fost la jumatate de pret si nu a trebuit sa mai platesc taxe suplimentare decat transportul 15 lire. Am primit la el o lopata solida si casti si ele folosite dar in stare buna. Acum doua saptamani am depus actele la Politie dar a trebuit sa fac la notar o declaratie ca am cumparat detectorul secand si a venit fara factura doar cu documente de transport ale firmei DHL.
Astazi sunt posesorul autorizatiei de detectorist serios cu acte in regula. Doamna de la Politie mia zis sa am grija sa nu intru din gresala in vreun sit ca atunci nu ma iarta si raman fara detector plus alte probleme nasoale pe care e bine sa le ocolim.
Ma intrebat ceva despre obligatile predari obiectelor de patrimoniu gasite si a zis ca acum nu trebuie sa ducem toate cuiele si sarmele la Muzeu ca stresam angajatii si sa am grija la munitie.
Azi a fost frumos la noi da zice ca de maine vin iar ploile dar cand se termina cu ploaia ies pe camp ca acolo nu e sit da e buruiana multa, vad eu o iau pe urma de tractor si tot gasesc eu ceva fiare. O sa va spun ce am gasit dar nu am vazut sa fie rubrica cu ce au gasit cautatorii de comori detectoristi incepatori, dar poate pana gasesc eu ceva o sa fie si rubrica Detectoristii amatori au gasit. Semnale cat mai multe si fiare cat mai interesante sa aveti.

Anonim spunea...

Incercand sa aflu motivul pentru care conducerea muzeului din Brasov a devenit dintr-o data asa de doritoare in colaborarea cu detectoristii am gasit adevarul. Cei care stiti sa ascultati si sa intelegeti ce se spune atunci urmariti inregistrarea.
https://www.youtube.com/watch?v=PMKRbeseD9Y&list=UUI75g0GtlQOxUKicFjHePvg
Normal ca atunci cand ti se face reclama prosta trebuie sa contracarezi iesind in presa cu stirea ca ii incurajezi pe detectoristi. Daca va uitati filmarea a fost facuta in 11 Apr. iar intalnirea din Brasov a fost in 13 Iun, deci au trebuit 2 luni sa se hotareasca cum e bine. Da vorba romanului: mai bine mai tarziu decat niciodata.
Tot din inregistrare vedeti cum cei isteti nu vor sa renunte la ideea ca descoperirea cu detectorul nu este una intamplatoare ci ar fi neantamplatoare, eu intotdeauna o sa stiu ca locul unora este in bucatarie unde pot fi maestre.
Pai ia sa vedem:
- Detectoristul - Daca merg pe un camp cu detectorul si nu stiu ca acolo sa fie ceva si caut pana gasesc ceva, un artefact. Poate fi acesata o descoperire intamplatoare? Pai da, sigur este o descoperire intamplatoare pentru ca acolo nu mi-a spus nimeni ca pot gasi ceva asa ca este sigur o DESCOPERIRE INTAMPLATOARE.
- Arheologul - Scoate o autorizatie pentru a cauta intr-un sit nou descoperit unde s-au gasit urme de locuire, ceramica, unelte. In urma acestei cautari autorizate unde sti sigur ca vei mai gasi ceva daca sapi si intradevar descoperi un artefact, aceasta descoperire o mai poti numi intamplatoare? Nu, normal ca aceasta descoperire este o DESCOPERIRE NEANTAMPLATOARE, adica o descoperire la sigur.
Ei stimabililor nu mai amestecati apa cu uleiul ca nu se amesteca, apa este apa iar uleiul este ulei.
Spune unul acolo: da dar voi mergeti sa cautati comori dupa povestile batranilor. Da tataie dar acelea sunt basme pe cand voi mergeti acolo unde s-a anuntat un posibil sit datorita descoperirii unor artefacte gasite de detectoristi.
Cu asemenea pretentii ca nu exista descoperire intamplatoare bateti apa in piua si nu ajungem nicaieri.
Dar vizionati si ascultati si mai ales judecati daca ce se afirma este si adevarat.
Aceste cuvinte nu le-am scris ca repros ci au fost scrise in speranta ca adevaratul sens al expresiei DESCOPERIRE INTAMPLATOARE sa fie unanim acceptata pentru ca altfel vom fi penibili la infinit.
Sa incercam sa fim mai intelepti si sa acceptam realitatea ca sa nu alunecam in penibil.

Anonim spunea...

Vizionand toate cele 5 parti ale intalniri de la Constanta poti trage cateva concluzi.
1. Domnul Gabriel Custurea recunoaste ca Legea Detectiei de la noi este o facatura in stil romanesc, adica ceva din Legea englezeasca cu ceva din Legea frantuzeasca si cu multe adaugari tipic romanesti din care a iesit un talmos - balmos din care nimeni nu intelege nimic dar toti respecta legea. Care lege? cum trebuie aplicata si dupa ce criterii? Nimeni nu stie dar o aplica.
La intrebarea pusa de Detectoristi:
Daca venim la Muzeu sa ne informam daca intr-o anumita zona exista sit arheologic ne puteti da detalii pe ce raza este localizat?
La care raspunsul este: depuneti o cerere cu 30 de zile inainte si ne interesam sa aflam si noi.
Culmea culmilor, pai daca Muzeul nu are harti si date la indemana cu localizarile exacte, locatia unde a fost gasit ciobul acum 50 de ani de unde sa calculezi 100 de metri sau 500 de metri, pai domnilor unde sa caute datele bietii detectoristi daca nu la voi reprezentantii si angajatii Muzeelor. Poate sa incerce la Informatii CFR.
Acum le dau dreptate celor care dau sfatul ca sa lasi o distanta de cativa klometrii intre tine si sit ca sa fi sigur ca nu dai de belea.
2. Un individ a dus la Muzeu o piesa oarecare de care individul nu stia ce este, individul a zgarmat in pamant si a scos piesa (piesa datata hamangia) si dansa nu mai putea face contextul.
Eu zic ca sa vedem partea plina a paharului si anume sa ne bucuram cand cineva aduce la Muzeu o asemenea piesa (cu conditia sa nu fie dintr-un sit) si sigur ca stia ca este o piesa deosebita altfel nu se deplasa el pana la Muzeu cu o potcoava
3. Domnul Custurea recunoaste ca nu are fonduri dar totusi isi doreste toate obiectele sa fie predate la Constanta. Inca nu se descoperise ulcica cu 161 de arginti dusa la Bucuresti. Pai Domnilor faceti rost de fonduri pentru premiere si nu mai visati la ziua cand se va schimba legea unde un hopa-mitica sa declare ca tot ce se gaseste se preda moca fara pretenti la recompensa. Sincer mie mi-ar fi jena sa iau comoara omului fara sa ii dau ceva, m-ar bate Dumnezeu. Si daca ai fi tu in locul omului si ai gasi o comoara stiind ca nu primesti nimic pe ea, ce ai face? Vorba ceia: ce tie nu-ti place, altuia nui face.
4. Visam cu totii la schimbarea Legii Detectiei, detectoristii sperand la o recompensa onorabila iar arheologii la o predare fara pretentii la recompensa. Daca se schimba legea sigur va fi una mai proasta pentru ca asa este la noi, cand inlocuim ceva punem altceva.
5. Asta chear ca nu o stiam, sa ti se intocmeasca un dosar penal pentru ca ai gasit cartuse din 1916 si un pistol mitraliera din 1944 cu munitia aferenta? Un pistol plin de rugina la care nici patul rabatabil nu se mai misca, de cartuse ce sa zic, deformate si mancate de rugina, poate tragand cu prastia le mai puteai folosi.
Sa credem ca la noi exista o singura lege referitoare la gasirea munitiei si armelor si anume cele vechi sunt cercetate ca si cele noi care se pot folosi? Interesant, o arma functionala zic si eu sa cercetezi ce si de unde le-ai gasit dar la o ruginatura care nu mai poate fi in cotele normale de functionare, da ce zic eu, care este fier da fier vechi sa cercetezi omul, ba ii intocmesti si dosar?
In incheiere pot sa trag o singura concluzie si anume ca tara asta nu a fost pregatita pentru un hoby ca detectia si asta din motivul ca inainte era interzis sa cauti comori, si acum oamenii sunt descurajati sa caute comori.
EU ZIC CA TREBUIE CAUTATA PUNTEA DE LEGATURA INTRE DETECTORISTI SI MUZEE. TREBUIE SA FIM MULTUMITI CA IN ULTIMII ANI S-AU PREDAT TOT MAI MULTE OBIECTE DESCOPERITE CU DETECTORUL.
OARE ERA MAI BINE INAINTE CAND NU EXISTA LEGEA DETECTIEI SI MUZEOGRAFII SE UITAU IN CATALOAGELE STRAINE DE LICITATII LA OBIECTELE DE PATRIMONIU ?
Am scris aceste sfaturi in speranta ca cineva o sa invete ceva bun din ele daca considerati ca nu sunt bune atunci dati Delete.

Anonim spunea...

Hai sa uitam de disensiunile (Neînțelegere sau ceartă cauzată de nepotrivirea de interese, de păreri) dintre arheologi si detectoristi si sa lasam ca timpul sa rezolve problema.
Pentru a intelege de ce in Anglia exista o legislatie buna pentru detectie ca hoby trebuie sa vedem cu cati ani sunt ei inaintea noastra si pentru a intelege uitati cateva poze facute la inceputul detectiei din Anglia cand barbatii purtau mustata si plete stil hippy, adica cu multi, multi ani in urma.
https://www.youtube.com/watch?v=I_kvE2LlDpI
Uitativa cati se strangeau la o detectie organizata si in acei ani. La noi se chinuie sa organizeze o intalnire nationala de cativa ani si nu reusesc, apropo daca se va organiza in acest an la Bacau speram ca unul din detectoristi sa filmeze o parte din detectie si sa fie postata pentru eternitate sa vada si altii inceputurile detectiei organizate din Romania.
Asa ca va dati seama ca noi suntem pustani ca varsta la detectie fata de veteranii din alte tari, abia acum invatam sa mergem iar mama noastra ȚARĂ abia acum invata ce lege ar fi mai buna si corecta pentru bebelusii ei si pentru ea.
Aici am gasit alt filmulet cu sfaturi pentru folosirea detectorului facute de Batranul detectorist pletos si mustacios.
https://www.youtube.com/watch?v=O_3QaSUdwyc
Care din pacate a plecat la ceruri acum 2 ani dar cel putin a plecat fericit ca si-a implinit visul de a cauta istoria tarii lui si mai ales ca a lasat in urma o vasta experienta cu sfaturi cum sa faci corect detectie.
In viata daca doresti sa faci ceva atunci fa pentru ca viata e scurta si sa nu iti para rau la sfarsit ca nu ai facut sau macar incercat sa faci. Daca faci legal atunci nu trebuie sa iti fie frica de bau-bau care scoate flacari, tu detecteaza linistit pe campuri ca batranul John Lynn din Norfolk Wolf - Anglia, care in ultimii 40 de ani din viata lui a cautat neincetat obiecte din metal. Succes si decat sa pierdeti timpul aiurea luativa un detector si imbinati frumosul cu utilul adica plimbarea prin natura cu descoperirea obiectelor pierdute. Sa auzim numai de bine.

Trimiteți un comentariu

  ☑ Am citit și accept Regulamentul comentariilor.