vineri, 11 iulie 2014

Top 10 peșteri cu picturi rupestre

Locul 10 - Serra da Capivara

Serra da Capivara este un parc național în Brazilia, care conține mai multe adăposturi in piatră, cu picturi vechi de 25000 ani. Picturile descriu scene din ritualuri, de la vânătoare sau infatișează animale. Datarea acceptată pentru picturi este în prezent contestată de geneticieni, deoarece există un conflict cu data acceptata a existentei așezarilor umane din zona respectivă.



Locul 9 - Peștera Bhimbetka

Bhimbetka este o peșteră situată în centrul Indiei, care are peste 600 de picturi, cele mai vechi datând de cel puțin 12000 ani. Picturile au fost realizate cu roșu și alb, utilizandu-se ocazional verde și galben. Picturile descriu viețile oamenilor care au locuit în peșteri, precum și o serie de animale, inclusiv tigri, lei și crocodili.



Locul 8 - Peștera Magura

Pestera Magura este situată în nord-vestul Bulgariei, iar picturile datează de acum 8000-4000 de ani. Peste 700 de picturi au fost descoperite în peșteră principală, care infatiseaza oameni dansând sau la vânătoare, precum și mai multe specii de animale. Picturile au fost realizate cu excremente de liliac.




Locul 7 - Tadrart Acacus

Tadrart Acacus, situat în deșertul Sahara, este renumita pentru arta sa pe piatra, care dateaza inca de peste 14000 ani. Picturile sunt deosebit de interesante, deoarece demonstrează că zona avea un climat mult mai umed, picturile înfățișând și lacuri și păduri.




Locul 6 - Picturile de la Kakadu Rock

Picturile de la Kakadu Rock, din partea de nord a Australiei, sunt estimate a fi realizate acum 20000 ani. Parcul Național Kakudu conține o mare varietate de picturi pe rocă. Peste 5000 de site-uri de artă au fost descoperite acolo. Aborigenii au pictat nu doar exteriorul vizibil al personajelor, ci si schelete ale unor animale.



Locul 5 - Picturile Lascaux

Situate în sudul Franței, picturile din pesterile Lascaux sunt estimate ca fiind vechi de 17000 ani.
Pesterile sunt numite si "Capela Sixtină preistorică" și oferă unele dintre cele mai faimoase picturi rupestre din lume. Cea mai faimoasî dintre toate este Sala Mare a taurilor, infatisand tauri, cai și cerbi. Din păcate, pestera este acum închise pentru public. Cu toate acestea, există o locatie unde vizitatorii pot vedea o copie a peșterii.




Locul 4 - Pestera Altamira

Pesterea Altamira se află în partea de nord a Spaniei si a oferit printre primele picturi preistorice descoperite, la sfârșitul secolului al XIX-lea. Picturile, de o înaltă calitate și bine conservate, au creat suspiciuni, iar autenticitatea lor a fost pusă la îndoială. Insa ulterior a fost dovedit că picturile sunt de fapt autentice.



Locul 3 - Laas Gaal

Laas Gaal este un mare complex de peșteri ( situat în Somalia ) si conține unele dintre cele mai vechi exemple de arta rupestra din Cornul Africii. Picturile sunt foarte bine conservate și infatiseaza bovine cu costumatii ceremoniale, oameni, câini domestici și girafe.



Locul 2 - Pestera Chauvet

Peștera Chauvet este situată în partea de sud a Franței și conține cele mai vechi picturi rupestre preistorice cunoscute de om, datând de acum 32000 ani. Pestera este denumită dupa Jean-Marie Chauvet, care a descoperit-o in anul 1994. Pestera este considerat una dintre cele mai importante site-uri arheologice de artă preistorică și a fost catalogată  în iunie 2014 ca parte a Patrimoniului Mondial UNESCO.



Locul 1 - Cueva de las Manos

Cueva de las Manos se află în Patagonia, în partea de sud a Argentinei și se crede că picturile au fost create în urmă cu 13000 - 9000 ani. Numele peșterii se traduce ca "Peștera mâinilor", datorită picturilor cu mâini omenești, intr-o compozitie stilizată, ce pare artă modernă contemporană. Pictorul a ținut mâna stânga pe peretele pesterii si a pulverizat culoarea printr-un tub ( probabil vegetal ) ținut in mâna dreaptă.

2 comentarii despre subiectul „Top 10 peșteri cu picturi rupestre”:
Anonim spunea...

Frumoase picturi rupestre. Adevarul ca multi artisti in ale picturii din zilele noastre nu sunt in stare sa picteze asa frumos, dar sau schimbat vremurile, acum uratul si haosul sunt la mare pret, uitativa ce tablou sa vandut cu peste un milion de dolari pictat de un mare maestru roman si cum arata si ce tema dezbate.
Ferice de cei care au trait cu mii de ani in urma, traiau fericiti fara sa isi strice ziua cu gandul la facturi sau loc de munca, dormeau moca in pesteri si cand le era foame ieseau la autoservire fara sa mai treaca pe la casa de marcat, asa viata sa tot duci.
Dar ca sa nu deviez de la subiect va intreb oare acum 25000 de ani din prima poza oamenii aveau doua maini si trei picioare? ca eu asa vad, adevarul ca mi-a cam slabit vederea de cand mat tot uit aici la atatea comori frumoase si salivez la ziua cand o sa merg la Muzeu si eu cu una, cine stie poate capat si eu un detector Garrett Gold moca ca premiu de la faimoasa firma Garrett care face cele mai bune detectoare pentru gasit comori si mai ales monede..
Ce bine ar fi ca as deveni detectorist vreau nu-vreau si as avea ce povesti cu voi pe aici. Poate as posta si cateva povesti cu comorile gasit cu un asemenea detector si as pune si poze cu obiectele din aur. Da vrabia malai viseaza si batranul tinerele.
Ei speranta nimeni nu tio poate lua si ea moare ultima.
Chestia cu desertul Sahara ca inainte era un pamant verde si roditor ar fi adevarata dupa cate dovezi sau gasit, uni chear au spus ca acela ar fi fost raiul de unde au fost alungati oamenii si a disparut din cauza rautatii lor, mai sti.
Dar ultimile doua poze locul 1 si locul 2 au niste picturi minunate care sigur valoreaza milioane de dolari. Daca ar putea fi scoase la licitatie sigur sar gasi baieti sa le cumpere cu cateva sute de milioane, nu de lei ca aia sunt pisicute.
Fain, fain, fain si merita sa ne mai delectam privirile si cu altceva nu numai cu aur si argint.
Oare daca gasesc si eu o pestera asa frumos pictata aici pe meleagurile noastre si cu rabdare cu pricepere si un picamer reusesc sa scot un tablou de 1 pe 2 metri oare trebuie predat? ce stiti, care este legea ca la comori spune sa le predai da la pietre pictate nu zice nimic.
Si mai cred ca cel mai bun detector pentru picturi rupestre este un PI ca ala iti arata tăte cavitatile, sau un scanner da ala costa cat nu strangi in doua vieti.
Lasa ca tot mai simplu este sa caut comori da numai sa gasesc harta norocoasa, poate aveti chear voi una ca aici am catat dar nam aflat.
Amu va las ca merg la sirea cu aurul care scufunda pamantul sau pamantul care a scufundat aurul, nu stiu exact dar aflu amu.
Bafta la cautat comori de tot felu

Anonim spunea...

Anonimule eu zic sa nu mai visezi pietre verzi pe pereti ca in pesterile de la noi nu mai gasesti prea multi bolovani ca in ultimii ani ii gaseai la zilele orasului langa taraba cu bere si mici intotdeauna exista si taraba cu stalactite stalagmite si multi bolovani. Aveai de unde alege dupa marime si culoare. Desenele cica au fost decupate si exportate iar oase de urs de grota au ajuns in toate colturile lumii ca sa stie toata lumea cum arata un urs sau cel putin o bucata din urs.
Iar speologi sa nu mai cauti ca in cursul anilor au plecat si ei la strans capsuni de grota.
Asa e la noi tot romanul daca se uita la un obiect nu ii mai vede valoarea de patrimoniu ci ii vede valoarea in Euro.
Cu multi foarte multi ani in urma se auzea si la noi ca au fost descoperite pesteri uimitoare cu broderii de calcar si cu fauna disparuta de la suprafata pamantului dar acum pe cine sa mai intereseze pesterile cand nu mai avem ochi ca sa le putem admira.
Asa ca iati un detector si cauta comori ca sigur ceva tot o sa gasesti si nu mai cauta cai verzi pe pereti ca si aia au emigrat la cursele de cai acolo unde se pariaza pe bani buni.
Iati un detector si apucate sa cauti ca doar cine cauta gaseste. Iar ca marca cumparati Garrett ca alea sunt dedicate pentru gasirea de comori si ca sa te convingi vezi aici la Comori din Romania sa vezi ca majoritatea au fost gasite cu un aparat Garrett.

Trimiteți un comentariu

  ☑ Am citit și accept Regulamentul comentariilor.