Paul Croitoriu, un pasionat de detecție metale, a descoperit pe un drum din comuna suceveană Cacica o comoară formată din 309 monede întregi din argint brut, plus alte 40 fragmentare, dintre care o parte pot fi reconstituite. Tezaurul cântăreste aproximativ 1,5 kg.
Comoara a fost descoperită la marginea unei păduri, în perioada 2-3 august 2014, cu ajutorul unui detector de metale Garrett ACE 150, care este unul relativ ieftin ( doua sute de euro ).
Monedele au fost descoperite la adâncimi între 4 cm si 70 cm, împrastiate pe o suprafata de 25 mp ( 5 x 5 m ).
Monedele, cu dimensiuni ce variază între 15-22 mm, sunt probabil imitații de tetradrahme Philip al II-lea al Macedoniei (n. 382 î.Hr .– d. 336 î.Hr, tatăl lui Alexandru cel Mare ) și au fost predate miercuri în custodia Muzeului Bucovinei, dupa cum a declarat Emil Constantin Ursu, directorul instituției.
„Fiecare monedă este din argint brut, un argint care nu este de o foarte bună calitate. Unele dintre monede au pe o parte chipurile unor personalităţi ale acelor vremuri şi pe cealaltă parte un cal sau diverse alte însemne”, a declarat Viorel Blănaru, consilier la Direcția pentru Cultură Suceava. Descoperirile arheologice anterioare ( din 1989 ) de la Cacica au atestat că aici a existat una din cele mai vechi exploatări de sare recristalizată din saramură (prin fierbere și evaporare) din Europa, datate din perioada culturii Starčevo-Criș din neoliticul timpuriu. În zonă există și acum mai multe izvoare sărate.
Tezaurul descoperit luna aceasta la Cacica este insa unicul de acest fel descoperit vreodată la Suceava. Pe teritoriul judeţului, în urma săpăturilor arheologice, s-au mai descoperit şi alte comori, datând din epoci mai puţin îndepărtate. „Atunci când împreună cu Florin Hău făceam săpături la Curtea Domnească am mai găsit un tezaur de 450 de piese datând din prima partea a domniei lui Ştefan cel Mare. Tezaurul era format din monede mici. Aici (tezaurul de la Cacica – n.r.) este vorba despre o cantitate de peste 1,5 kilograme de argint”, a mai precizat Viorel Blănaru.
„Monedele dacice sunt imitaţii după cele macedonene. Sunt copii după monedele emise de regii Filip al II-lea şi Alexandru cel Mare. Au în jur de patru grame sau puţin peste 4 grame fiecare. După ce un specialist numismat va studia tezaurul şi va publica rezultatele cercetării sale, atunci se vor putea formula diverse ipoteze. Un aspect este cert: până acum, în Bucovina, nu s-a mai descoperit tezaure de monede dacice”, a spus Victoria Batariuc, doctor în istorie medievală şi fost arheolog al Muzeului Bucovinei.
După ce va fi restaurat va intra în patrimoniul Muzeului Bucovinei.
Pasionatul detectorist Paul Croitoriu a respectat cu strictețe legea si a anunțat inițial Primăria, apoi a mers la Direcția Județeană de Cultură. În final, tezaurul a ajuns la Muzeul Bucovinei, un reprezentant al acestei institutii confirmând autenticitatea artefactelor. Predarea s-a făcut şi în prezenţa unui angajat al Primăriei Cacica, aşa cum prevede legea.
Reprezentantul Muzeului Bucovinei a arătat că descoperitorul tezaurului trebuie sa fie recompensat cu 30% din valoarea monedelor ( vechi de aproximativ 2300 ani ) ce compun comoara.
Ca opinie personală, tinand cont de valoarea istorică a tezaurului, detectoristul ar trebui să primească 45% din valoarea de piața a monedelor.
„Ar trebui să primesc 30% din valoarea obiectelor şi încă 15% dacă este vorba despre tezaur. Dacă voi primi ceva, îmi cumpăr un nou detector de metale”, a precizat Paul.
Paul Croitoriu este unul dintre puţinii suceveni căutători de metale. Este pasionat de istorie şi, în mod special, de arheologie. Nu-i place să i se spună „căutător de comori”, cu toate că are un aparat de detectat metale pe care îl foloseşte în expediţiile sale. A plătit pe el 200 de euro, l-a cumpărat anul trecut şi spera să găsească în pământ vârfuri de săgeţi medievale şi o cască de soldat din cel de-al Doilea Război Mondial.
Paul Croitoriu a fost mai norocos de atât. Cu ajutorul aparatului său a reuşit să găsească tezaurul geto-dacilor pe un drum public, între Cacica şi Pârteştii de Sus, drum despre care vârstnicii spun că ar fi fost „al regilor”. S-a întâmplat la finele săptămânii trecute. „Am făcut o partidă de detecţie împreună cu un prieten din străinătate”, ne-a spus bărbatul. „Înainte să găsesc monedele, am dat peste o cutie de conserve”, a completat Paul.
Imediat după ce a găsit tezaurul, bărbatul a contactat autorităţile. Susţine că nu s-a gândit nicio secundă să păstreze cele peste 300 de monede, pe care le-a găsit împrăştiate pe o rază de aproximativ cinci metri. Tentaţia a fost mare, dacă ne gândim că pe site-urile specializate o monedă geto-dacică, aşa cum sunt cele descoperite de Paul, se vinde cu 500 de euro. Altfel spus, pe piaţă, comoara de la Cacica valorează aproximativ 150.000 de euro. „M-am gândit să fiu un exemplu pentru fiul meu. Şi el este pasionat de istorie”, a spus bărbatul.
Valoarea istorică a acestor monede este mai mare decât cea bănească. Monedele sunt indicii clare că geto-dacii au trăit şi pe aceste teritorii sau au făcut comerţ în zonă. Tezaurul este primul de acest gen descoperit în judeţul Suceava şi cel mai mare descoperit până acum pe teritoriul României.
În acest articol a fost coroborate din informatii si fotografii din urmatoarele surse: ziarulevenimentul.ro, monitorulsuceava.ro si forumul detectiemetal.com.
PS: Daca sunt informații eronate în acest articol, vă rugam să faceți precizări la comentarii, să le corectăm.
UPDATE 17 august 2014 - Update video:
UPDATE 8 septembrie 2014 - Paul Croitoriu ne-a anuntat printr-un comentariu că, in prezența arheologilor, a mai descoperit aproape 150 monede (65+61+17) , marind numarul acestora la aproximativ 450, cu cele ce se mai pot reintregi.
Asta DA tezaur gasit cu detectorul de metale.
La prima estimare, monedele ar avea o vechime de 2.300 de ani.
Potrivit lui Ursu, conform legii, Muzeul Bucovinei va trebui să despăgubească bărbatul care a descoperit tezaurul cu 30% din valoarea acestuia. O monedă de acest tip este evaluată la 100 dolari SUA valoare de despăgubire.
Ia sa facem ba un calcul
300 monede X 1530 $ = 459.300 DOLLARIIIIIIIIIIII.
DACA II DA 30 LA SUTA AR VENI
150.000 $
150.000 $
150.000 $$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$ da voi credeti ca ii da ????
Stai ca vine Specialistul cu evaluarea !!!!!
Si ori crapa iniman tine de ras ori ajungi la Sokola coleg cu baietii veseli.
Acum cata recompensa o sa ii dea astia o sa vedem.
Principal este ca inca un roman obisnuit fara doctorate si functi inalte a descoperit o comoara pe care a predat-o statului.
Ca statul e asa cum e, e datorita celor care sant in posturile de conducere si lucreaza impotriva cetateanului dar in favoarea statului. Adica ia de la sarac si da celui bogat iar daca intrebi de ce face asa iti raspunde ca asa e legea si el respecta legea.
Dar oare legea cine a facut-o? Nu tot statul prin angajatii lui?
Cand trebuie sa iti deie statul ceva iti masoara cu ocaua mica iar cand tu trebuie sa dai ceva la stat ti se masoara cu ocaua mare. Dreptate nu o sa fie niciodata indiferent de tipul de guvernare. Si in epoca de piatra cel mai tare lua ciolanul de la ala mai pricajit. Si in feudalism smecherii exploatau multimea. In sclavagism cine avea biciul in mana traia in lux si distractie.In imperialism bogatii spuneau ca au sange albastru si dreptul la o viata de huzur, desi atunci cand li se taia capul curgea tot sange rosu. Iar in epoca moderna in care ne aflam cine scrie si are legea in mana acela iti masoara asa cum iti masoara.
Concluzia este una, smecheri si avari au existat de la aparitia omului pe acest pamant, exemplu Cain si Abel, asa ca s-a ajuns la perfectiune ca nu mai ai nevoie de bata, sabie, bici, palos sau pistol, ajunge sa pui de o lege proasta si traiesti bine impreuna cu aitai pe cand poporul geme de atatea taxe si impozite.
Asa ca dreptate sa nu asteptati pe acest pamant poate va fi in alta lume da aici nu a fost niciodata si nu va fi. Traitiva viata fara sa incercati a primi vre-o explicatie de ce exista atata nedreptate pentru ca ea exista datorita noua oamenilor.
Acum spuneau la stirile pro tv de acest tezaur ca a fost deocamdata evaluat la 150.000 euro si descoperitorul va primi 45 la suta .
Da ar fi buna valoarea asta nu e nici mare dar nici mica mai trebuie sa vedem ce spune specialistul tarii.
In primul rand tin sa mentionez ca a-ti scris acest articol mult mai exact si mai documentat decat daca era preluat dintr-o singura sursa. Felicitari.
In al doilea rand tin sa ii felicit pe descoperitori si pentru corectitudinea lor de a preda tezaurul muzeului. Dar aici trebuie ceva mentionat si anume ca domnul Croitoru a dorit sa duca tezaurul direct la muzeu dar a fost (sfatuit) sa il predea la primarie insa dansul s-a opus (si bine a facut) anuntand primaria dar punand monedele personal in mainile muzeografilor.
Aici apare prostia din romania la, ce sa lasi o comoara primarului (ca sa il ispitesti si sa il duci in pacat) cand poti anunta primarul, eventual il si arati iar impreuna cu un angajat al primariei mergi la muzeu unde il lasi direct in mainile muzeografilor cu proces verbal semnat pe loc intre tine si seful muzeului.
Domnul Croitoru foarte bine a procedat.
Sa va explic si de ce. Pentru ca in momentul in care predai comoara primarului faceti un proces verbal intre descoperitor si primar ce nu prea e bine si complica birocratia.
Daca il predai direct muzeului acolo arheologul specifica exact ce piese sant iar tu scri exact ca vrei recompensa pentru descoperire.
Dar mai apare si varianta sa predai primarului iar muzeul iese din discutie la acordarea recompensei, primaria zice ca nu e treaba ei sa plateasca recompensa ca potrivit legii muzeul trebuie sa te recompenseze si te poarta de la Ana la Caiafa pana ramai fara ea. Oare asta se urmareste, ca intre doua scaune sa cazi jos?
Ia mai lasati ordinele facute dupa bunul plac al unora si in momentul descoperirii unui obiect cu valoare istorica mergeti la primarie si anuntati descoperire-a dar obiectele le predati personal la muzeu pentru ca asa e legea iar domnul Tarnoveanu de la MNIR chear a specificat intr-un reportaj filmat ca cel mai indicat este ca obiectele sa fie preluate direct de specialisti pentru a sa obtine cat mai repede informatii despre locul si imprejurarile descoperirii. Sau te pomenesti ca acum primarii vor si ei sa aibe lobby cu aceste descoperiri.
Inca odata felicitari descoperitorilor
PS: Daca sunt informații eronate în acest articol, vă rugam să faceți precizări la comentarii, să le corectăm.
Vreau si eu sa aduc un plus la articol.
Si anume tot vazand disensiunile dintre arheologi - detectoristi - arheologi vreau sa va atrag atentia la un fapt foarte frumos.
Conduita frumoasa a directorului muzeului din Suceava precum si a angajatei sale care la stirile tv au vorbit frumos despre aceasta descoperire si chear au estimat valoarea si recompensa la o valoare de bun simt dar au precizat ca altii vor decide recompensa.
Foarte frumos din partea lor si ar trebui sa ne schimbam parerea rea la adresa arheologilor.
Nu zic, exista si arheologi nesimtiti si orgoliosi dar acum sa fim sinceri, oare exista padure fara uscaturi?
Nu normal ca fiecare padure isi are uscaturile ei dar de obicei pomul neroditor trebuie taiat si pus pe foc pentru a lasa loc altui pom altoit si plin de roade. Asta ne-a lasat Domnul Iisus ca indemn pentru o viata mai buna.
Indemnul meu este sa nu judecati oamenii dupa comportamentul altora, dati fiecaruia ce merita.
Frumoasa descoperire cred ca ma apuc si eu de cautat si cumpar un detector garet 350 ca spune lumea cai mai bun.
De maine incep sa cer la babaci bani de scula si le arat si descoperirea ca sa stie pe ce dau banii si apoi sa gasesc si eu comori.
Sincer la inceput am citit si eu despre altii in acest blogspot , acum ma mandresc ca am reusit sa scriu o pagina importanta pentru comuna mea si judetul meu .
Va doresc acelasi noroc pe care mi l-a dat dumnezeu si mie , intamplarea a fost sa-i arat prietenului meu cel mai bun Marcel Robu cum functioneaza detecterul meu si cum gasesti cuie , conserve , tuburi de cartuse . Sper ca voi fi rescompensat si ca colegii mei , care isi rup asidasii si pierd timpul sa fie vazuti asa cum trebuie ! Personal nu pot decat sa laud ofiterul de la patrimoniu, persoanele de la muzeu cu care am luat legatura si care m-au luminat in anumite privinte !
Felicitări pentru descoperirea impresionantă, Croitoriu Paul ! Ne simțim onorați că ești unul dintre cititorii noștri.
Felicitari ! Sper sa primesti cat de curand recompensa pe care o meriti din plin ! Ne mandrim cu tine !
Felicitari si din partea mea ! Sper sa primiti recompensa o suma cu multeee zerouri ca merita.
Detectii cat mai multe si tot tezaure sa scoateti pana umpleti vitrinele din muzeu.
Sa se bucure angajatii muzeului ca au ce expune.
Update la aceasta la descoperire , in prezenta arheologilor am mai descoperit aproape 150 monede (65+61+17) , marind numarul acestora la aproximativ 450 ( poate cu cele ce se mai pot reintregii) , coloborare frumoasa cu cei de la muzeu , noroc la toti si doamne ajuta !
Mulțumesc Paul, am adăugat informația în articol. Orice alte completări sunt binevenite. :)
Salut iubitori de comori sau Cautatori de Comori.
Tot pedaland pe youtube in cautarea de comori descoperite de altii am dat si peste acest articol interesant.
Dar mai interesanta a fost perceptia strainilor fata de gestul lui Paul care a predat comoara gasita Muzeului.
Daca va uitati la comentarii vedeti laudele aduse descoperitorului pentru exemplul dat, prin acest gest Romania a facut un pas inainte aratand ca exista romani cinstiti. Asa ca Detectoristii sunt si purtatori ai drapelului romanesc peste hotare prin cinstea si descoperirile lor.
Mi-a placut acest comentariu:
- The Romanian government is as money grabbing as the US government.
Tradus suna asa
- Guvernul român este la fel de hapsân la bani ca guvernul SUA.
Cititi comentarile ca merita.
https://www.youtube.com/watch?v=gtbCAelFaH8&list=UUpT-vmm171p5SseLVAu-DoA
Salut iubitori de aventura si cautatori de comori.
In sfarsit am inceput un an nou care speram sa fie mult mai bun si bogat decat cel precedent.
Referitor la aceasta descoperire dar mai ales la recompensa primita ar fi cam asa.
Descoperitorul a primit doar 30% din valoarea calculata de unicul specialist al tari care dupa calcule si iar calcule si scazand impozitele a reusit sa stabileasca colosala suma de 300 milioane lei vechi adica 30000 RON care impartiti la 3,5 cat face un $ a iesit suma de 8571 $.
Pai daca valoarea era estimata la 150.000 $ atunci acesti 8571 $ cat la suta reprezinta ?
Si mai spunea cineva: ba voi sa taceti din gura ca in italia se da doar 10% din valoare ca recompensa pe cand la noi se da 30%. Da ma, 30% dar din ceeee ?
Stie cineva dupa ce criterii se face evaluarea obiectelor de patrimoniu de la noi ?
De ce o moneda de acest fel este platita la noi cu un pret iar in catalogul numismatic international are cu totul un alt pret care bine inteles este de cateva ori mai mare ?
Daca e democratie nu ar trebui sa existe undeva postat un tabel cu aceste valori ale obiectelor ?
Daca vrei sa cumperi o moneda de la un colectionar acesta iti arata pretul ei pe internet care este intre si intre, dar acel pret este in toata lumea acelasi. Daca cei de la Garrett au scris in articolul referitor la aceasta descoperire ca tezaurul este estimat la 150000 $ atunci la noi cum este facut pretul.
Ca cetatean de rand oare voi nu va intrebati ? Oare nu ar trebui cineva sa te informeze in momentul cand iti pui aceste intrebari ? In vechiul regim nu aveai voie sa intrebi asa ceva ca ziua urmatoare erai saltat de securitate si batut pana spuneai de ce te intereseaza. Te intereseaza ca fapt divers si mai ales sa intelegi care este mecanismul prin care valoarea este mult mai mica decat ce-a stabilita de alti experti.
Sigur daca ai cere aceste explicatii ai fi purtat de la un birou la altul, de la o institutie la alta si poate ai mai fi si repezit de un slujbas prea arogant iar la urma ai fi tot in ceata fara raspunsuri.
Trebuie sa mai curga multa apa pe dambovita pana cetateanul sa aibe dreptul la o corecta informare.
Stiu ca exista ( sau existau ) cataloage numismatice cu pretul de piata a diverselor monede. Insa habar nu am dupa ce criterii se estimeaza in Romania recompensa oferita descoperitorului. Tind sa cred ca dupa valoarea si cantitatea metalului pretios, la care mai adauga sau scad ei cateva zeci de procente de valoare istorica, dar nu stiu dupa ce criterii :) Normal ar trebui ca artefactele sa fie scoase la licitatie, ca in strainatate, iar cine ofera mai mult ( de exemplu muzeul, daca il tine buzunarele sau primeste fonduri de la stat ori donatii private) sa cumpere piesa sau piesele arheologice. Important e ca a fost descoperit un artefact, fotografiat, scanat, datat, studiat, iar descopririea sa ajunga publica, deci sa fie mediatizata, dar si sa isi aduca aportul la completarea istoriei si a manualelor de istorie, care oricum pe jumatate sunt fabulatii, o istorie pe jumatate imaginata sau dedusa. La cine ar ajunge piesa, cu obligatia sa nu o scoata din tara, ci sa o tina in colectia proprie si sa o ofere spre studiu sau expunere temporara cand e necesar, ar fi cea mai buna solutie. Istoria Romaniei ar fi mai exacta, descoperitorul ar primi banii cuveniti de la cel care a cumparat prin licitatie artefactul, la justa valoare, detectia de metale ar inflori in Romania, piata neagra ar disparea, toata lumea ar fi multumita.
Aveti perfecta dreptate, pacat ca nu gandesc asa si cei care sunt platiti pentru aceasta treaba.
Cred ca de fapt se doreste intentionat sa fie o ceata totala in cunoasterea schemei de calcul al recompenselor pentru bunuri de patrimoniu. Acum cateva zile un arheolog declara in presa cum ca este regretabil ca legea confiscarii bunurilor de patrimoniu folosita in vechiul regim a fost schimbata cu o lege democrata prin care este interzis a confisca un bun dovedit ca bun personal provenit din mostenire.
Ar fi timpul ca toti sa stie ca o casa construita de bunicul tau este de drept a ta ca mostenire iar obiectele cumparate de bunicul tau iti apartin tie prin mostenire.
Cum spune americanul "Life goes on" - Viata merge mai departe !
Si norocosul Paul Croitoriu s-a recules acceptand adevarul ca atata a fost stabilita recompensa, atata este. Dar supararea lui mai mare este ca pentru cele 150 de monede descoperite ulterior impreuna cu arheologii nu va mai primi nimic. Cica legea stipuleaza ca doar pe ce ai gasit tu si predai o sa primesti recompensa iar ce gasesti dupa declararea descoperiri nu mai ai drept de recompensa. Da, daca studiati legea asa este, acolo este trecut negru pe alb : detectoristul care gaseste o comoara este obligat sa o predea in 72 de ore de la descoperire si va primi 30% din valoarea stabilita drept recompensa. Treaba cu cei inca 15% in plus ca recompensa o poti primi doar daca specialistii muzeului declara ca fiind o descoperire de mare interes istoric adica obiecte foarte rare. Adevarul in acest caz este ca aceste monede sunt foarte rare asa ca ar merita cei 15% dar specialistii au decis ca premiul acordat de primul ministru in anul trecut lui Paul Croitoriu poate fi considerat ca acei 15%. Aici au dreptate ca nimeni nu iti da nimic de pomana.
Pana la urma Paul Croitoriu s-a consolat cu gandul ca totusi a primit mai multi bani decat ar castiga in doi ani din salariul lui si pentru a avea pe viitor mai multe sanse de a descoperi comori din argint si aur s-a hotarat sa comande un detector performant special pentru detectia de aur si argint, acum asteapta primavara si un gram de noroc pentru a gasi inca o comoara. Noi il felicitam pentru conduita si ii dorim mult noroc pentru a descoperi alte comori pe care sa le postam aici.
Iar pentru voi cititori ai acestui articol sfatul este: daca esti detectorist si ai gasit ceva monede cauta pana le gasesti pe toate ca sa nu iti para rau mai tarziu. Iar daca descoperi un mormant sau asezare atunci oprestete din cautat si cheama arheologii pentru ca adevarata valoare a acestor descoperiri este in datele stintifice care pot fi observate doar de un arheolog specialist. Succes la comori pentru toti detectoristii si nu numai !
Pentru cititorii interesati de soarta acestei descoperiri dar mai ales de cum si cat ar fi recompensa corecta va aduc la cunustinta un articol in care se relateaza ca Paul Croitiriu si-a angajat o advocata pentru a descurca itele recompensei incurcate rau de vidul legislativ de la noi. Acum ce o da Domnul cum ii place lui Paul sa spuna sau ce o da domn judecator cum ii place presei sa spuna. Ori care ar fi rezultatul merita urmarit.
Paul şi-a angajat şi o avocată. „Spunem că despăgubirea nu este integrală întrucât de la evaluare au fost omise un număr de aproximativ 150 de monede găsite în zilele de 3 şi 4 septembrie 2014 la o distanţă de câţiva metri de locul unde au fost găsite primele 300 de monede. Aşadar pentru cele 150 de monede găsite ulterior de clientul meu nu fost acordata nici măcar recompensa de 30% obligatorie conform art. 49 alin. 4 din Legea nr. 182/2000”, se arată într-un comunicat de presă transmis de Ingrid Solcan, avocata lui Paul Croitoriu.
Intregul articol il gasiti aici:
http://suceavanews.ro/162917/social/cautatorul-de-comori-de-la-cacica-este-nemultumit-de-recompensa/
Vedeti mai prieteni ca este Cautator De Comori !
Uite aici negru pe alb /cautatorul-de-comori-de-la-cacica-este-nemultumit-de-recompensa/
Cand leam scris pe forum detectoristilor ca toti sunt cautatori de comori mau banat si miau sters contul ca sa nu mai intru pe la ei sa la zic adevarul.
Toti detectoristii sant cautatori de comori inclusiv si eu dar nu toti sunt gasitori de comori inclusiv si eu. Da anul asta nu ma las ca a fost un an plin de zapada si va fi un an imbelsugat si in comori. Paule dami si mie harta cu drumuri boieresti poate asa gasesc o comoara a lui stefan.
Salut cautatori de comori.
Salut
Dupa ce este scris aici la anonim 7 aug 2014 ora 11:40 inca pe atunci Ursu care este angajat la muzeul bucovinei a declarat ca pentru acest tezaur se va primi doar 30 la suta pentru ca este o descoperire obisnuita lucru cu care si paul si avocata lui sant de acord. Paul cere restul de recompensa pentru cele 150 de monede pe care lea gasit impreuna cu arheologi la perigheza ce a urmat. Sincer nu stiu daca este lege ca ce gasesti cu arheologi pe urma primesti recompensa sau este munca voluntara in folosul muzeului pentru o mai buna cunoastere intre arheolog si detectorist.
E democratie asa ca ori cine poate da in judecata pe ori cine iar judecatorul hotaraste cine cui da banii.
Partea buna este ca o sa afle si alti detectoristi daca exista o lege care stipuleaza recompensarea in acest caz. Este bine pentru ca pe viitor sa stie detectoristul daca cauta 2 zile si scoate tot pentru a preda sau scoate ceva si apoi cauta impreuna cu arheologii ca tot va primi recompensa pentru tot ca in anglia.
Felicitari pentru Paul ca a avut ambitia de a afla adevarul despre legile de la noi in privinta detectoristilor. Cum se stie la noi multimea cunoaste doar o parte din legislatie partea cu obligatii ca partea cu drepturi ori nu exista ori nu se vrea cunoscuta.
Sper sa ne tineti la curent cu mersul problemei. Felicitari pentru informare hartacomorii.blog faceti treaba buna aici.
Normal ca toti detectoristii sunt cautatori de comori. Fiecare cumparator de detectoare il cumpara pentru ca a auzit la stiri despre comori gasite cu detectorul sau ca are un prieten care cauta deja comori cu detectorul.
Cei din tarile cu traditie in detectia de metale singuri se numesc cautatori de comori pentru ca asta isi doresc si asta cauta. Detectoristii nostri sa nu mai faca pe domnisoarele spunand ca vai noi suntem cautatori de povesti sau de obiecte pirdute sau de obiecte WW2 fara valoare. Detectorul este o investitie scumpa pentru noi pe care omul o face cu speranta de a gasi intro zi marea comoara ca sa isi scoata banii investiti asa ca acest detectorist.Acum doar sansa si documentarea te pot face gasitor de comori ca detectoristul din neamt care iesea la padure si in loc de ciuperci venea cu papornita plina de denari ca nu mai stia pe unde ia varsat prin casa. Fara documentatie temeinica nu gasesti nici ghebe daramite arginti.
Deci recunoasteti ca sunteti cautatori de comori dar mai si documentativa ca sa ajungeti gasitori de comori asa ca Master Pool.
Si ce este RAU sau gresit sa fi CAUTAOR DE COMORI ?
Atata timp cat respecti legea si o predai la Muzeu sau la Primarie, acum naiba stie la cine trebuie sa o predai ca avem doua legi una sa o predai la Muzeu alta sa o predai la Primar dar nu conteaza tu mergi mai intai la Muzeu si incerci sa o predai doar cu acte si stampila iar daca nu o vor te duci la Primar dar sa nu depasesti 72 de ore si o predai tot cu acte si stampile.
Si pana la urma ce e RAU in a fi CAUTATOR DE COMORI, Nici un rau doar INVIDIA celor din jurul tau este REA ca tu esti BUN !
Cautator de comori e denumirea corecta pentru detectoristii care cauta comori, adica 99,9%. Si eu sunt cautator de comori, unul care folosesc un detector de metale. Nu stiu de ce la noi e moda gresita cu denumirea de detectorist de metale. Strainii se numesc cu mandrie "Treasure hunters", iar cautarea lor e numita in general "Treasure hunting", nu "metal detection". Metal detection e folosit la straini mai mult cand cauta fire prin perete cu detectorul de metale sau artefcate din Al Doilea Razboi Mondial ori mine ramase din razboaie. Chiar si in forumurile care au in denumire "metal detection", ei se numesc mandri cautatori de comori... Pentru ca e o mandrie sa fii cautatori de comori !
A te numi detectorist si nu cautator de comori echivaleaza cu a fi o persoana care se plimba pe dealuri si vai cu detectorul, dar fara a cauta initial si informatii istorice despre tezaure si alte evenimente istorice si unde ar putea fi sansa mai mare sa fie gasite. Deci termenul de cautator de comori il include pe cel de detectorist in 99,99% din cazuri si nu invers.
daca baiatu asta ia mai mult de 10000 lei pe ele inseamna ca e prea norocos eu am depus peste 700 monede din care 2 de aur 400 argint si restu bronz eu cred ca mmuzeu ne da 1 la suta nu 45 pacat ca nu pot sa pun foaia de recompensa sa vada toti colegii preturile romaniei dar asta e ne multumim si cu atat multa bafta la toti
Daca o sa primeasca 10000 RON sa zicem, atunci din ei se scade 6% taxa de timbru pentru valoarea de 10000 + taxele de judecare + comisionul avocatei si la urma + 16% impozitul pe toata suma primita, asa ca mai ramane cu jumatate.
Iar daca pierde procesul atunci tot trebuie sa plateasca taxa de timbru+taxa de judecare+comisionul avocatei.
De dat taxe aiurea tot o sa dea.
Buna ziua ma numesc Bogdan si is din oradea am 14 ani si am primit de curand buletin si vreau sa cumpar un detector sa caut comori ca baiatul de aici cu tata lui ce trebe sa fac daca stie cineva ca iau garet 250 care gaseste multi bani. astept
Salut Bogdan sau Bogdanel cum sigur inca te mai alinta parintii din pacate trebuie sa iti dau o veste proasta pentru ca avem o lege si mai proasta lege care considera ca detectoarele de metale sant mai periculoase decat armele de foc si trebuie sa fie tratate ca atare.
Un detector de metale poate fi cumparat doar de persoane majore care au implinit 18 ani si poate cere cazier penal asa ca mai trebuie sa astepti inca 4 ani pana iti vei implini visul.
Copilul din pozele de la aceasta descoperire este cel care a facut pozele in teren cu descoperitorii comori si el doar era cu lopetica pe acolo. Tot asa poti sa il rogi pe tatal tau sa cumpere el un detector pe numele lui si sa il inregistreze apoi sa vina cu tine la cautat comori iar el detecteaza iar tu sapi pentru ca asa zice legea.
Stiu ca avem ce-a mai tampita lege in detinerea unui detector de metale, lege care a fost inventata dupa ce cativa rauvoitori au cumparat detectoare din strainatate si au cautat cu ele in apuseni si dobrogea prin situri carand afara bogatiile gasite. Aceasta lege este ca legea comunista din ani 70' cand cativa excursionisti au luat pasapoarte si au plecat in tari capitaliste si nu s-au mai intors, atunci tovarasii au scos o lege ca nu mai poti merge in excursie decat in tari comuniste ca a noastra pentru ca de acolo erai expulzat inapoi. Cand s-a facut legea detectiei la noi directorul de la muzeul national impreuna cu un grup de specialisti au propus o lege democrata si liberala cum este in anglia dar cand a fost inaintata pentru a fi votata niste fosti si actuali comunisti in gandire au creat si votat legea restrictiva care o avem acum. Toti stiu ca este o lege foarte proasta si incalca drepturile omului la libertate dar nimeni nu face nimic. Au fost atati ministri trecatori pe la ministerul culturii dar nici unu nu au facut nimic, de fapt nici nu aveau cand pentru ca erau schimbati asa de des precum sosetele in picioare.
Sa ne fie rusine ca inca suntem tinuti sub cizma comunista de oameni cu gandire comunista care in loc sa stopeze infractiunile si infractorii mai bine pune lanturi la tot poporul ca sa fie siguri ca se aude cand cineva umbla pe dealuri.
Dar nu dispera, mai asteapta ceva timp si ori se va schimba aceasta lege abuziva ori vor trece inca 4 ani si o sa poti cumpara un detector conform unei legi proaste si comuniste.
Multumesc pentru raspuns o sa vad cum fac cu cautatu de comori la care visam poate o sa caut un detectorist de la noi din oradea si o sa sap cu el si mai fac si poze si filme ca am o camera gopro prinsa pe casca.
Da cautatori de comori de pe forumul detectie de ce nu fac o petitie online ca sa fie schimbata legea sa putem cauta si noi copi cu detectorul. Nu le pasa ca ei acum au detectoare si nu le pasa de noi tineri asa este au ciolanul in mana si mananca numai ei. O sa vorbesc si cu tata sa vad daca vrea sa caute comori cu mine dar nu cred ca el lucreaza la birou mai toata ziua si duminica se odihneste. Vad eu ce fac multumesc.
Titulatura cautator de comori de de la ziaristi citire , personal am fost dezamagit deoarece am fost incredintat de arheologi , adica azi e asa , maine altfel , nu sunt de acord cu acest lucru , adica daca distrugi contextul nu e bine, daca ii chemi cum e normal tot nu e bun , sunt multe de spus , in raportul de expertiza scrie ca am rupt monede ca sa aflu din ce calitate este facuta moneda, oare au uitat arheologii cand descopeream cu ei fragmente de monede ? drumul respectiv a fost indreptat cu utilaje , e vina mea ca nu s-au pastrat intacte vreme de 2000 de ani , sa fim seriosi , eu personal cred asa cum cred ca si altii ca meritam o bonificatie tinand cont de descoperire , ideea m-a deranjat toti spun ca este importanta , precum zice si raportul de expertiza < cea mai importanta descoperire din jud. Suceava din ultimii 30 de ani , deci este importanta , dar nu este importanta deloc , va doresc tot binele si un an nou fericit ! Apropos cine e pasionat gaste placere in orice lucru descoperit , nu numai in cele care contin aur sau argint !
Domnul Paul hai sa va spun cum vad eu ceea ce dumneavoastra spuneti:
- Ziaristii pun titulatura de Cautatori de Comori ca o ofensa si pentru a avea audienta articolul, Dar alta este sa iti spui tu Cautator de Comori sau colegul tau detectorist cu o tenta de alintare pentru ca asa este, cand iese omul din casa cu detectorul zice in sinea lui: de a-s gassi ceva din aur sau argint ar fi ziua me-a fericita. Motivul este firea omeneasca de a gasi ceva valoros iar asta nimeni nu o poate tagadui.
- Aveti dreptate ca ar fi vremea ca autoritatile sa spuna adevarul de la inceput si sa nu mai umble cu minciuni, ar fi mult mai bine vazuti plus ca este obligatia lor sa spuna adevarul decat sa umble cu brasoave. Era mai bine sa va zica: D-nul Paul va rugam sa ne dati o mana de ajutor dar nu veti fi recompensat pentru ca legea nu specifica in acest caz dar noi va ramanem pururi recunoscatori si veti fi primit cu bratele deschise oricand pentru un sfat de la noi, asa ar fi procedat niste oameni culti si cu frica de Dumnezeu.
- Contextul nu poate fi distrus cand este vorba de o comoara ascunsa sau pierduta undeva departe de o locuire, acolo nu mai exista altceva decat un drum sau o padure. Contextul poate fi distrus unde avem morminte, locuinte, cetati unde oameni au aranjat ceva acolo si care poate dezvalui informati pretioase, dar unde avem deaface cu obiecte pierdute intamplator care sunt majoritatea gaselnitelor detectoristilor acolo nu exista context. Acolo urmeaza sa vina arheologii pentru a cauta daca nu exista o zona locuita sau un mormant sau mai multe monede si daca nu mai este nimic atunci locul ar ramane liber pentru alte detecti dar la noi il declara sit pentru un simplu obiect (cazul satelor din Timis unde pentru o toarta care nici nu stiu exact unde au gasit-o declara sit tot satul ?).
- Va cred ca nu a-ti rupt dumneavoastra monedele dar sa nu uitam ca monedele dupa 2000 de ani pot deveni sfarmicioasa asa cum sunt si topoarele din bronz (vedeti poze pe net iar zonele mai deschise la culoare arata farmitarea materialului). Dar acum va spun sincer si cinstit ca arheologii fact tot posibilu ca sa denigreze detectia dar uita ce este mai important si anume ca un detectorist care umbla zile, luni, ani la cautat au gasit si predat o comoara, asta uita ei iar daca legea ar specifica ca recompensa va fi calculata la tot ce se descopera ulterior atunci omul ar chema arheologii dar asa legea specifica ca doar ce predai pe aia esti recompensat.
- Aveti perfecta dreptate ca la anuntarea descoperirii arheologii erau sceptici ca a-ti gasit in judet o asemenea comoara formata din acest tip de monede, ba mai cereau sa fie facuta analiza pamantului de pe monede daca corespunde cu pamantul din zona, credeau ca a-ti adus comoara din alt judel LOL. Cat priveste importanta descoperirii chear ei au afirmat (si exista inregistrari video) ca este uluitoare iar in judet nici nu se asteptau la asa tezaur, aveau ceva de pe vremea lui Stefan dar nu de o asa importanta.
Iar acum va dau un sfat prietenesc, nu ii mai intrebati de nimic pana nu va anunta ei ca evaluarea este gata si veti primi suma in cont, cu cat ii intrebati mai mult cu atata ii asmutiti mai tare. Dar pentru ca sunteti om credincios aveti de partea dumneavoastra cel mai bun Judecator asa ca seara rugati-L sa va faca dreptate si asteptati. Va dorest toate cele bune si bucurativa de acest frumos hobby. Doamne ajuta !
Eu n-am referit la un fapt simplu , initial asa stiam si eu , arheologii au zis : < domle tot ce se gaseste in acest loc , binenteles nu la zeci de metrii distanta apartine de te tezaurul dvs. si veti fi recompensat pentro toate monedele ce le gasim aici> acu ma intreb ce sa-i indrum pe colegii de hobby , cautati si luati tot , distrugeti contextul ca azi e legea asa maine e alta , uite ca eu am procedat cum mi-a zis constiinta , ideea in sine m-a deranjat ca esti mintit in fata , nu o sa ajungem la un stat de drept cu jumatati de cantar si cu legea interpretata de cum vor unii...
Trimiteți un comentariu
☑ Am citit și accept Regulamentul comentariilor.