luni, 18 august 2014

"Dacă găsiți vreo comoară, să-mi spuneți!"

"Dacă găsiți vreo comoară, să-mi spuneți!" . Acest sfat, dat de către o femeie dintr-un sat cu 500 locuitori din Franța celor trei muncitori pe care îi angajase pentru amenajari in curte, s-a dorit a fi o glumă. Dar femeia nu stia poanta glumei: in timpul lucrarilor, muncitorii chiar au găsit o comoara și și-au însușit-o, fără să anunțe pe proprietarii terenului. Comoara era formata din aur in valoare de 1.2 milioane dolari, acesta fiind ingropat în gradina clientului.


Potrivit cotidianului local francez Paris Normandie, cei trei bărbați au fost citati intr-o instanță penala, sub acuzatia de furt, după sustragerea a 16 lingouri de aur și sute de monede ( tot din aur), pe care le-au descoperit ingropate în grădina unui cuplu.

Un serviciu de la ministerul francez de finanțe, însărcinat cu lupta impotriva spălarii de bani, s-a sesizat după ce unul dintre muncitori a încasat două cecuri în valoare de 270.000 de euro (361.000 dolari) și 30.000 de euro (40.000 dolari).

Chemat de către Poliție pentru a justifica aceste tranzacții neobișnuite pentru situatia sa financiară, lucrătorul a recunoscut imediat descoperirea comorii și a dezvăluit întreaga poveste.

El a arătat că, după mai multe zile de lucru in gradina cuplului respectiv, micul excavator folosit la amenajare a aruncat cateva obiecte solide. Muncitorii au fost surprinsi, in timp ce priveau niste borcane mari din sticlă, că erau umplute cu 600 de monede de aur cu valoarea nominala de 20 dolari americani ( din anii 1924- 1927), precum și 16 lingouri de aur ( fiecare cântărind câte un kilogram).

Ascunzând proprietarilor terenului descoperirea, cei trei muncitori ( în vârstă de 20, 33 și 40 ani ) au sustras comoara, transportand-o in alta locație decat gradina. Apoi au contactat un colectionar local de monede, care le-a cumparat lingourile si monedele din aur. Estimat la 900.000 de euro (1.2 milioane dolari), se crede că tezaurul a fost îngropat în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.

Conform cercetărilor Politiei, cei trei muncitori si-au achiziționat ulterior mașini și motociclete, iar apoi au ales sa investească bani în asigurări de viață sau renovarea caselor proprii.

După mărturisirea faptelor, un autoturism Land Rover, un Citroen DS3, un Peugeot 3008, un Suzuki GSR și mai multe sute de mii de euro au fost puse sub sechestru.

Proprietarii gradinii nu au aflat despre descoperirea comorii decat in momentul in care ofițerii de Poliție i-au contactat.

Legea franceza prevede că dacă o comoara nu este găsit de către proprietarii terenului, ci de părti terțe, atunci proprietarii trebuie să ofere o parte din comoara celui sau celor care au descoperit-o.

Indiferent dacă respectivii trei muncitori vor primi sau nu unele compensații materiale, vor avea insă de infruntat instanța penala, pentru acuzatia de furt, din cauza ca nu au anuntat proprietarii terenului despre descoperire si si-au insusit intreaga comoara, fără să aiba intentia o împartă cu acestia, conform legii. In instanta a fost citat si numismatul care a cumparat aurul si monedele, sub învinuirea de tăinuire a faptei celor trei muncitori.

4 comentarii despre subiectul „"Dacă găsiți vreo comoară, să-mi spuneți!"”:
Anonim spunea...

Interesanta poveste mai ales ca are un final fericit pentru proprietarii pamantului si nefericit pentru gasitorii comori.
Dar hai sa fim seriosi ca exista sute de cazuri in care muncitori in constructii au gasit comori ascunse in pereti caselor vechi cand sunt renovate si nu le-au dat proprietarilor de drept dar si invers.
Un caz a fost la noi anul trecut in Bucuresti cand un mahar si-a renovat vila proaspat cumparata iar muncitorii romani care erau condusi de un constructor italian au gasit ascunse in zid monede din aur si argint si le-au predat proprietarului casei in speranta ca vor primi si ei ceva recompensa. Dar maharul a luat monedele si nu lea predat iar italianul cand a anuntat autoritatile maharul a predat monede de doi bani cum ca acelea ar fi cele gasite. Italianul a plecat in peninsula bu buza umflata si cu remuscari ca mai bine preda el monedele cu muncitorii la politie si ar fi primit ceva.
Morala, cand gasiti un artefact, o comoara, un tezaur, fugiti cu el la muzeu sau la politie ca daca va incurcati cu proprietarul poate e mai hot decat dumneavoastra si va baga in bucluc. Iar minciuna are picioare scurte si mai devrene sau mai tarziu adevarul iese la iveala si vin necazurile. Asa iti aduc necazuri comorile ca iti iau mintile tie sau altora.

Anonim spunea...

Eheheii ! femeia stia ca acolo sigur este ingropata o comoara. Stia de la mumasa ca bunasa fuse o scorpie care a adunat aur ca un hamster iar cand o venit rezbelu si ia batut Fritz la poarta baba o luat aurul si a fugit cu el in gradina unde a fost ascuns. Iar cand a fost retragerea nemtalailor baba a fost impuscata si nu a mai apucat sa zica unde ii comoara. De aia stia proprietara ca trebuie sa fie ceva acolo dar nu stia exact unde.
Daca stiti ca ati avut o baba zgarcita si avea lovele iar cand a dat coltul nu sau gasit comoara atunci luativa un detectoru si cautati ca acolo sigur gasiti banii babei. Eheheii atunci aveau ce ascunde babele dar in zilele noastre ce sa mai ascunzi ??? Eventual chitantele cu taxe si inpozite ca fac cat o Comoara !

Anonim spunea...

Buna ziua.
Doresc si eu o lamurire, pentru ca aici este vorba despre gasirea unei comori pot pune o intrebare despre cautatorii de comori ?
Da ? Multumesc.
Stim ca un cautator de comori este cel care cauta ceva de valoare adica ceva pretios de care sa se bucure si eventual pe care sa primeasca laude sau ceva mony mony.
Deci cine ar cauta potcoave de cai morti ? Nimeni pentru ca acelea sant fara valoare istorica sau monetara.
Asa ca toti care cauta o fac pentru a gasi obiecte cu valoare, istorica sau materiala. Asa ca pana la urma toti sant cautatori de comori.
Arheologul este cautator, deci este Cautator de Comori.
Detectoristul este cautator, deci este Cautator de Comori.
Visatorul este cautator, deci este Cautator de Comori.
Politistul este cautator, deci este cautator dar de infractori.
Asa ca eu zic toti sant Cautatori de Comori, atunci de ce nu recunosc.
Sau daca luam de la fiecare cate un pic ar suna cam asa
ARHEOLOG DETECTORIST VISATOR sau ARHEOLOG VISATOR DETECTORISTsau DETECTORIST ARHEOLOG VISATOR, vedeti cum au toti trei ceva in comun ? Cautatori, da cautatori.
Dar parca mai bine suna pentru toti CAUTATORI DE COMORI.
Si pana la urma urmei Cautatorul de Comori nu este un Criminal, el este un visator care doreste suspans in viata lui si eventual o satisfactie atunci cand si gaseste ceva.De aceea uni se fac arheologi altii detectoristi iar altii raman visatori ca nu au bani de facultati si nici de detector dar tot viseaza la o comoara.
Parca prea multa atentie se da celor care vorbesc Cautatorii de Comori de rau, dar acestia o fac din invidie pentru ca ei nu sant in stare sa viseze frumos despre COMORI.
Si Indiana Jones era un mare visator si Cautator de Comori si nu deranja pe nimeni ca era un Arheolog de meserie cu catedra de predare la Facultate.In schimb ura depozitele muzeelor pentru ca stia ca odata ajuns acolo un obiect gasit nu mai avea sanse sa fie expus in vitrina muzeului, parca suna a ceva familiar cu situatia de la noi.
Asa ca nu va mai ascundeti dupa degete, toti santeti Cautatori de Comori dar sunteti lasi si nu recunoasteti.

Anonim spunea...

Poate ca unii dintre voi ati auzit de domnul Slavito bulgarul de peste Dunare care cu ceva timp in urma era prieten cu multi detectoristi de la noi si care ii invita pe Cautatorii de Comori de la noi sa mearga la detectii in Bulgaria ca acolo si copii de tata au detectoare si se joaca cu ele la groapa cu nisip din parcul orasului. Dar in ultimul an s-a racit relatia intre detectoristii de la noi si Slavito, de fapt in ultimul an a cam disparut comunicarea dintre detectoristii nostri asa ca ce sa ne mai miram ca nu mai comunica cu detectoristii din alte tari.
Dar sa lasam mandria unora de la noi si sa va spun despre Slavito care a plecat la inceputul anului pana in Australia, stiti voi, Australia, tarisoara aia mica cat un continent unde detectia este libera si respectata, unde poti gasi bucati de aur si sant ale tale si banii din aur asa cum gaseau candva si la noi dacii si erau ale lor ca altfel scoteau sica si aplicau legea proprietatii private ca nu le baga nimeni mana in buzunar sa le confiste gaselnita proprietate.
Daca santeti curiosi sa vedeti ce a gasit Slavito in Australia atunci vedeti aici.
https://www.youtube.com/watch?v=-u0Ri2bfjOg&list=UUlzfDUTvFzT-Hb38nONjmcQ

Trimiteți un comentariu

  ☑ Am citit și accept Regulamentul comentariilor.