Una dintre cele mai importante comori ale vikingilor, găsite in Marea Britanie, a fost descoperită de către un pasionat de detectie metale, pe terenul unei biserici din Scoția. Detectoristul a cercetat sistematic zona pentru o perioadă de peste un an.
Tezaurul, care este format din peste o sută de artefacte, multe dintre unice din punct de vedere istoric, au fost predate Unității de Patrimoniu. Comoara este considerată ca fiind de o importanță internațională semnificativă. Tezaurul cuprinde de asemenea un vas intreg din metal, care conține mai multe obiecte. Acesta nu a fost încă golit, iar primul pas va fi examinarea conținutului acestuia cu ajutorul razelor X.
Detectoristul se numeste Derek McLennan si are varsta de 47 ani. Acesta povesteste că a rămas fără cuvinte atunci când a făcut descoperirea, la începutul lunii septembrie. Detectoristul McLennan nu este la prima descoperire de comori. El a facut parte dintr-un grup care a găsit in Scoția peste 300 de monede medievale de argint, cu puțin timp înainte de Crăciunul de anul trecut.
Comoara include si o cruce creștină timpurie, realizata din argint masiv, pe care a gasit-o sub zeci de inele și bare de argint, la 60 cm adâncime, mai adânc credea ca poate scana detectorul său.
Crucea este gravată cu decoratiuni care, conform expertilor, sunt extrem de neobișnuite. Descoperitorul consideră că semnele ar reprezinta pe cei patru evanghelisti: Matei, Marcu, Luca și Ioan.
Săpăturile a fost efectuate impreună cu arheologul local Andrew Nicholson și, la scurt timp, detectoristul a primit un al doilea semnal de la detectorul de metale. Investigatiile suplimentare au scos la iveala un al doilea nivel al tezaurului, cu o calitate mult mai mare de artefacte decât primul nivel.
Acest al doilea nivel a inclus cel mai mare vas de argint din dinastia carolingiană, vechi de până la 1.200 de ani.
"Se stie că Vikingii au atacat aceste țărmuri în trecut, dar astăzi putem aprecia ceea ce au lăsat în urmă. Este clar că artefactele descoperite sunt de mare valoare financiara, dar cea mai mare valoare va fi cea prin care pot contribui la înțelegerea stilului de viata si a istoriei începuturilor medievale ale Scoției, din secolele IX-X, dar si la intelegerea interacțiunii între diferitele popoare din aceste insule, in acele vremuri", au precizat autoritatile scotiene.
Exista deja un acord între proprietarul terenului ( care este Biserica din Scoția ) și detectoristul McLennan, prin care biserica oferea o recompensa in cazul in care detectoristul ar fi gasit o comoară.
Unii surse mass-media renumite din Marea Britanie au precizat că valoarea financiară a comorii este de 1 milion de lire sterline.
Reprezentantii Bisericii Scotiene au declarat: "Suntem foarte încântați că am luat parte dintr-o astfel de descoperire istorică și îl lăudăm pe domnul Derek pentru spiritul în care a colaborat cu noi și cu diverse autorități de stat, totul fiind corect înregistrat și inventariat. Banii care rezultă din descoperire vor fi folositi în primul rând pentru binele parohiei locale. Noi recunoaștem meritul lui Derek si faptul ca trebuie recompensat. In acest scop, am incheiat un acord anterior, pentru cazul ca era descoperit ceva. Noi nu incurajam detectia de metale pe terenul Bisericii, cu excepția cazului în care un acord detaliat a fost incheiat în prealabil cu Administratia generala a Bisericii."
Locația exactă a descoperirii este ținută secretă, iar Guvernul si istoricii din Scoția protejeaza sit-ul arheologic, până va fi stabilită intreaga semnificatie istorică a descoperirii, pe care expertii au descris-o ca fiind "una dintre cele mai importante comori ale Vikingilor, găsite în Scoția."
"Având în vedere cantitatea și varietatea obiectelor, dar și importanța descoperirii în ansamblu, va dura mai mult timp până când experții vor evalua tezaurul ca un întreg, astfel încât să putem aprecia adevărata sa semnificație", au precizat expertii, care au arătat că toate artefactele vor fi supuse unor ample lucrări de conservare.
Pe cand si la noi astfel de acorduri, cu orice institutie a statului, fie ea si biserica? O sa-mi si raspund singur la intrebare :)) Probabil peste vreo 50 de ani sau mai mult. Cand o sa devenim si noi romanii civilizati si o sa scapam de comunisti, poate mai sunt ceva sanse sa ne deschidem mintea si sa descoperim istoria nestiuta a romanilor, nu prosteala ce ne-a fost bagata pe gat in scoli.
Trimiteți un comentariu
☑ Am citit și accept Regulamentul comentariilor.