luni, 3 noiembrie 2014

Culmea detecției de metale: au găsit o comoară adevărată în timp ce căutau una falsă

Ce li s-a intamplat unor participanți la un joc de cautare comori false, organizat în Olanda, poate fi catalogat culmea detectiei de metale: ei au găsit o comoară adevărată în timp ce scanau după ținte de căutare, ingropate de către organizatori.


Echipati cu detectoare de metale, peste 200 de pasionați scanau o parcelă de teren, in care erau ascunse monede false. Premiile pentru câștigătorii care gaseau cele mai multe monede variau de la detectoare de metale la tricouri personalizate.

Insa unul dintre participanții la concurs a găsit 85 de monede reale din cupru, vechi de cateva sute de ani, la doar câțiva centimetri adâncime.

"Este într-adevăr remarcabil ca am găsit atat de multe monede adevarate, cand noi ne intreceam de fapt intr-un concurs de cautat comori false. Nici nu ne asteptam sa fie vreo comoara adevarata aici, deoarece terenul acesta a fost arat în fiecare an", au precizat organizatorii.

Arheologii chemati la locul descoperirii au spus ca monedele datează din perioada 1700 - 1830. Nu a fost inca stabilita valoarea de piata a monedelor. Descoperitorului i-a fost permis sa ia acasă comora găsită.

2 comentarii despre subiectul „Culmea detecției de metale: au găsit o comoară adevărată în timp ce căutau una falsă”:
Anonim spunea...

Descoperitorului i-a fost permis sa ia acasă comora găsită. Normal ca i-a fost permisa pastrarea acestei mici comori pentru ca Legea engleza spune ca doar monedele dinainte de 1700 sant considerate tezaur si se pestreaza de catre Muzeu iar gasitorul primeste contravaloarea monedelor de 100% la pretul de catalog. Dar si aici trebuie precizat ca obiectele mai vechi de 300 de ani care nu sunt dorite de Muzeu pot ramane in colectia descoperitorului. Monedele de dupa anii 1700 sunt de drept ale gasitorului si daca doreste le pastreaza sau le poate vinde cui doreste. De obicei Muzeul cumpara monede de dupa 1700 doar daca sunt din aur, argint sau rare.

Anonim spunea...

Sincer asa stiri a-s dori sa fie prezentate si la noi cu un continut placut si de respect reciproc. Dar mai avem de invatat si doar prin bunavointa putem ajunge acolo unde sunt altii. Vorba din batrani, ca aia sunt cu 50 de ani inaintea noastra !
Da tataie dar daca ne grabim ii putem ajunge din urma, trebuie doar sa vrem asta.

Sa luam exemplu o pasune unde zeci de ani a crescut iarba si buruienile in voie iar noi ne propunem sa o aram ca sa cultivam cartofi. Toamna aram pamantul tragand brazde care intorcand pamantul acopera buruiana in speranta ca la anul nu o sa mai apara buruiana. Dar la anul printre cartofii semanati sigur va iesi si multa buruiana, care in ani de munca si sudoare poate dispare. Asa ca totul se face in timp cu munca si rabdare.

Asa si cu legea detectiei de la noi, trebuie avuta rabdare si in timp scoasa una mai practica si mai buna dar care sa nu ingradeasca drepturile nimanui.

Se pot face asociatii de detectoristi dar unde doritorii se pot inscrie benevol cum este in hobby-ul pescuit unde avem pescari inscrisi in asociatii si pescari solitari.
Asa ca nicaieri nu ai nevoie ca sa fi detectorist de permis ca detectorist si nici examen de capacitate si nici platitor de cotizatie pentru a putea practica acest hobby.
Ai nevoie de un detector, de cunoasterea legii detectiei si patrimoniului din tara ta si de timp liber. Iar la noi mai ai nevoie de inscrierea si autorizarea la Politie).
Incercati sa puneti ca temelie pentru legea detectiei doua obligatii fundamentale. Obligatia ca siturile si patrimoniul istoric sa fie protejate si cu dreptul cetateanului de a practica un Hobby liber si neingradit care respecta legea patrimoniului.
Acesta este liantul celor doua parti implicate in Hobby-ul Detectie.

Trimiteți un comentariu

  ☑ Am citit și accept Regulamentul comentariilor.