sâmbătă, 9 mai 2015

A descoperit o comoară în Prahova, în timp ce săpa un șanț in curte

După sărbatorile de Paste din acest an, Grigore Ion Vasile săpa un șanț pentru apă, când a descoperit în curtea casei sale din satul Mălăieștii de Jos, comuna Dumbrăvești, la o adancime de 40 cm, o cană din bronz ce continea artefacte din argint: 74 monede, cinci brățări, o fibulă, două lingouri si o podoabă atasata de trei monede, anunță phon.ro.


Observand importanta descoperirii, fiul acestuia, Florin, a apelat telefonic Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova, arheologii preluand comoara.


Ulterior, va urma si evaluarea si stabilirea recompensei pentru cel care gasit tezaurul.


Monedele acopera doua secole, de la Vespasian până la Valerianus (secolului I - III d. Hr) si au fost expuse incepand de saptamana trecuta la Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova din Ploiești, în cadrul expoziției temporare ”Comori antice redescoperite: Tezaurul de epocă romană de la Mălăieștii de Jos – județul Prahova”.


Arheologii consideră că este cea mai importantă descoperire din Prahova din 1932, cand a fost gasit tezaurul de argint de la Coada Malului, mai precizeaza sursa citată.

De-a lungul vremii, în Prahova, au avut loc mai multe descoperiri spectaculoase ce pot fi încadrate categoriei tezaur de importanță națională, precum coiful de aur de la Coțofenești, podoabele dacice de la Coada Malului, tezaurele monetare antice precum cele de la Chițorani, Cocoșești, Valea Călugărească, Tinosu, Măneciu, depozitele de piese realizate din bronz, precum cele de la Drajna de Jos, Străoști, Olteni, Predeal Sărari, cu o vechime ce depășește 3.500 de ani. 

În ultimii ani, cu ajutorul detectoarelor de metal, au fost descoperite alte tezaure monetare antice, în localitățile Potigrafu, Balta Doamnei, Vărbila, Breaza, deținute astăzi de Muzeul Național de Istorie a României.

Un comentariu despre subiectul „A descoperit o comoară în Prahova, în timp ce săpa un șanț in curte”:
Anonim spunea...

Bravo lui !

Trimiteți un comentariu

  ☑ Am citit și accept Regulamentul comentariilor.