miercuri, 12 august 2015

8 stateri din aur, descoperiți de un detectorist, au fost declarați comoară

Un detectorist s-a întors de trei ori în același loc din Sulhamstead, Anglia și a descoperit în total un mic tezaur. Gary Pickwick a găsit primele două monede de aur în luna octombrie 2013, două in mai 2014 și încă patru în luna aprilie a acestui an, utilizând un detector de metale. Pe 12 august 2015, autoritătile au decis ca respectivele monede gasite de Pickwick sa fie declarate comoară.



Expertii de la British Museum au precizat că șase monede sunt stateri din aur de tipul găsit în Berkshire și in Est Wiltshire, iar doua sunt monede galice din nord-vestul Franței.  Staterii erau initial monede grecească de argint, datând chiar din anii 700 î.Hr. și care a fost adusa in Europa Centrală și de Vest de către celți. Insa monedele din acestă comoară au fost îngropate între anii 30 -  20 î. Hr, ca un singur tezaur.


Ascunderea acestor monede a avut asadar loc după invazia romană din anul 55 d. Hr., dar înainte de întemeierea Angliei romane, în anul 43 d.Hr., când zona a fost condusă de triburi celtice, despre care se crede că au bătut monede britanice.

Monedele au fost găsite pe un teren deținut de Derrick Davis, dar autoritatile nu au dezvăluit locul exact.

Pentru a fi catalogate comoară, artefactele descoperite trebuie să fie din aur sau din argint și trebuie să aibă peste 300 de ani vechime. Legislatia din Anglia prevede de asemenea o amendă de până la 3000 de lire sterline sau o pedeapsă de trei luni de închisoare pentru cei care descoperă o comoara si nu o anunță organelor abilitate.

Comorile sunt oferite muzeelor spre achizitionare, dar, daca nu sunt dorite, sunt returnate descoperitorului. In acest caz,  echipa muzelui West Berkshire din Newbury si-a exprimat dorința de a achiziționa tezaurul.

Niciun comentariu despre subiectul „8 stateri din aur, descoperiți de un detectorist, au fost declarați comoară”:

Trimiteți un comentariu

  ☑ Am citit și accept Regulamentul comentariilor.