sâmbătă, 5 decembrie 2015

A fost descoperit galionul San Jose, ce transporta o comoară de 1,5 miliarde de dolari

"Am gasit galionul San Jose!", a anuntat Juan Manuel Santos, președintele  Columbiei. Este epava unei nave spaniole care s-a scufundat în urmă cu mai mult de 300 de ani, cand avea cu 11 de milioane de monede de aur de la bordul său, impreuna cu o incarcatura de pietre pretioase si bijuterii.

Comoara este estimata in prezent la aproximativ 1,5 miliarde dolari americani sau, dupa unii specialisti, la mai multe miliarde de dolari. Nava a fost scufundata într-un atac de către britanici în anul 1708, cu 600 persoane la bord si a fost descoperita în largul coastei Baru în apropiere de Insulele Rosario.


Conform autoritatilor din Columbia, galionul spaniol s-a scufundat în largul coastei din Cartagena și este considerat a fi încărcat cu smaralde și monede de aur și de argint.


Nava a fost parte din flota regelui Filip V care a luptat englezii în timpul războiului de succesiune spaniol. Mai multe detalii vor fi furnizate la o conferință de presă de astazi.

UPDATE 7 decembrie 2015: A fost descrisă ca Sfântul Graal al epavelor și de peste trei secole a dormit ingropata in ape, undeva în Marea Caraibelor. În ciuda eforturilor guvernelor și a cautatorilor independenti, valoroasa comoară din aur, argint și pietre prețioase de la bordul navei spaniole a rămas negasită. Până acum...

Autoritățile columbiene au confirmat duminică că au gasit comorile de la bordul galionului scufundat San Jose. Importanța descoperirii nu a fost ratată de președintele țării, care a fost foarte entuziasmat: "Aceasta este cea mai valoroasă comoară care a fost găsită în istoria omenirii", a declarat cu mândrie Juan Manuel Santos.

Estimările valorii totale ale comorii variază, dar cele mai optimiste situeaza valoarea tezaurului la aproximativ 3 miliarde dolari.

Dionisio Velez, primarul orașului de coastă Cartagena a reiterat că descoperirea galionului este "un eveniment fără precedent pentru țară".

Experții au confirmat că galionul a fost descoperit "într-un loc care nu a mai fost menționat de cercetări anterioare".

Descoperirea oficială a naufragiului încheie ani de cautare si vine dupa o hotărâre judecătorească din SUA, în 2011, care a declarat epava ca proprietate a Columbiei, un guvern care tocmai a primit un imens cadou de Moș Nicolae. Însă este probabil ca recuperarea comorii să dureze mai multi ani.

4 comentarii despre subiectul „A fost descoperit galionul San Jose, ce transporta o comoară de 1,5 miliarde de dolari”:
Anonim spunea...

Cred ca ar trebuii spus aici si despre "adevaratii" descoperitori ai acestei epave ! In anul 1981 un grup specializat in cautari de comori scufundate a descoperit locatia acestui galion stiind ca este vorba de corabia San Jose care in momentul scufundarii era burdusita cu monede din aur, argint si pietre pretioasa, comori care trebuiau sa ajunga in Spania pentru a "ajuta" Spania in razboiul maritim dus cu flota engleza. Directorul Jack Harbeston al companiei SSA care a cautat si gasit aceasta epava a sperat timp de 25 de ani sa recupereze banii investiti pentru cautarea acestei comori deoarece statul columbian la stirea ca s-a gasit locatia galionului in 1981 a deschis proces ca aceasta comoara apartine columbiei iar gasitorii nu au dreptul la recompensa sau cota parte din comoara. In 2011 un tribunal din Statele Unite a hotarat definitiv ca tezaurul apartine statului Columbia iar compania SSA nu are dreptul la pretentii materiale, eventual pot ramane ca " Cei care au localizat ce-a mai mare comoara pe un vas scufundat descoperita pana in zilele noastre". Intre timp si Spania a revendicat ca aceasta comoara ii apartine de drept deoarece se afla pe o nava spaniola, dar cererea a fost respinsa pentru ca nava se afla scufundata in apele teritoriale ale columbiei. Morala: daca cauti o comoara pentru cineva mai intai cere bani de cheltuiala ca altfel ramai cu o strangere de mana.

Anonim spunea...

Santos nu a menționat firma care a inceput cautarile in anul 1982, în timpul prezentării sale, deoarece nava a fost gasita in alta locatie care nu a fost niciodata mentioanta de firma aceea. Guvernul lor a declarat ca nava a fost găsita 27 noiembrie intr-o locație care nu a mai fost precizata de NIMENI inainte, deci intr-o locatie noua, care nu a fost niciodata mentioanta de firma de care zici tu, ci a fost gasita intr-un loc nou prin utilizarea de noi studii de cartografiere meteorologice si submarine, intr-un loc in care nu se astepta nimeni sa fie. Deci nu se stia pana acum locul, ci e loc nou descoperit.

Anonim spunea...

Santos a omis sa spuna de acest conflict intre Firma descoperitoare in 1981 SSA si Guvernul Columbian care la acea data a refuzat sa dea cota parte de 35% cuvenita descoperitorului !

Anonim spunea...

Pai nu a omis, ca nu avea legatura cu locul descoperirii, deoarece nu a fost descoperita de acea firma respectiva comoara, a descoperit-o altcineva in ALTA LOCATIE, loc pe care firma respectiva nu l-a mentionat niciodata.

Trimiteți un comentariu

  ☑ Am citit și accept Regulamentul comentariilor.