luni, 18 ianuarie 2016

Un detectorist a găsit comoară rară, recompensa va fi pe măsură

Probabil puțini sunt cei care au auzit despre Alfred cel Mare, liderul nobil al Regatului Wessex și luptator impotriva vikingilor, si probabil mai puțini sunt cei care au auzit depre Ceolwulf II de Mercia. Peste 200 de piese de argint, inclusiv monede, lingouri și bijuterii ale vikingilor au fost descoperite îngropate pe un teren din Oxfordshire. Acestea oferă o perspectiva nouă asupra regelui Alfred și asupra mai puțin cunoscutului său aliat, Ceolwulf II, care pare șters din istorie.


Comoara, care este considerata una de exceptie, datează din jurul anului 870 d.Hr si a fost prezentată la British Museum din Londra, ai carui experti arată ca tezaurul pune pe Alfred într-o lumină mai puțin favorabilă decât a facut-o istoria în mod tradițional.

Se crede ca respectiva comoara ar fi fost îngropată in graba dupa ce Alfred cel Mare din Wessex s-a luptat cu vikingi la Edington, în anul 878 d.Hr.

Artefactele au fost descoperite de catre un detectorist de metale in apropiere de Watlington, Oxfordshire, în luna octombrie a anului trecut și dezvăluie indicii cu privire la modul în care Alfred cel Mare de Wessex și regele Ceolwulf II de Mercia au cooperat pentru a lupta cu invadatorii vikingi.

La acel moment, Anglia era împărțită în mai multe regate, Wessex și Mercia fiind forțe puternice in lupta cu vikingii.

Pe o parte a monedelor din argint, emise în comun de Alfred și Ceowulf II, există o imagine a doi împărați în stil roman stând unul langa altul, ca o reprezentare a aliantei.  Monedele au fost batute pe perioada mai multor ani în diferite monetării, demonstrand că alianța nu a fost de scurtă durată.


În ciuda acestui fapt si a respectivei aliante, Ceolwulf nu este la fel de bine amintit de istorie, comparativ cu Alfred cel Mare. El este cunoscut doar pentru ca a condus Mercia, un regat care se intindea pe o mare parte din Midlands, dar soarta lui Ceolwulf este necunoscuta.

Cu toate acestea, mulți oameni au auzit despre faptele de eroism ale lui Alfred, deoarece regele a comandat scrierea unei istorii a perioadei, impunandu-se ca singurul salvator, iar Ceolwulf fiind prezentat ca "un rege marionetă" al vikingilor.


Gareth Williams, curator la Departamentul de monede medievale timpurii de la British Museum, a declarat: "Așa se stie din cărțile de istorie. Monedele arată o istorie diferită." El a explicat că monedele demonstreaza de asemenea existența alianței, care pare să se fi încheiat câțiva ani mai târziu.

Importantul tezaur, care cuprinde 186 de monede, șapte bucăți de bijuterii vikinge și 15 lingouri, a fost descoperit de James Mather, in varsta de 60 de ani, care se afla la detectie de aproximativ 5 ore și care era pe cale sa plece acasă, moment cand a descoperit comoara.


"Nu găsesti lucruri de genul asta de foarte multe ori. Este cea mai importanta descoperire a mea. Este visul oricărui detectorist", a spus acesta, explicand că descoperirea a fost instinctuală, că el a simțit că ar putea fi ceva de valoare în zona.

Detectoristul a anuntat descoperirea comorii prin Portable Antiquities Scheme (PAS), un sistem online prin care detectoristii pot sa inregistreze comorile si artefactele gasite. Cinci zile mai târziu, cu ajutorul unui ofițer de legatura al PAS, un bloc de sol care conținea artefacte a fost adus la British Museum.


Apoi blocul a fost scanat cu un sistem de raze X și a fost indepartat pământul, pentru a scoate la lumina monedele, bijuteriile si celelalte artefacte.


Artefactele vor fi evaluate de catre un specialist autorizat, care va decide dacă vor fi clasificate oficial ca tezaur, iar în cazul în care este astfel catalogat, detectoristul si proprietarul terenului vor primi o recompensa. Monedele sunt foarte rare si se crede ca vor fi evaluate comercial la peste 2500 de lire sterline fiecare, iar cele în stare foarte bună vor valora chiar si mai mult, astfel încât orice recompensa vor primi, va fi destul de consistentă.

Un comentariu despre subiectul „Un detectorist a găsit comoară rară, recompensa va fi pe măsură”:
Anonim spunea...

Interesant acest articol, foarte interesant prin colaborarea detectorist - arheologi. Omul (detectoristul) a simtit ca acolo este ceva si a sapat cu grija pana a dat de primele monede si bijuteri prinse bine in pamant. Ce face detectoristul, normal face ce trebuie pentru ca legea din anglia spune ca tu nu trebuie sa scoti comoara si sa o predai personal pentru a primi recompensa cuvenita pentru ca la ei legea spune ca ai descoperit comoara iar arheologii o scot si vei primi recompensa pentru toata comoara ce se afla ingropata acolo... Si la noi arheologii spun de ce detectoristul nu lasa comoara ingropata sa vina arheologii sa o scoata. Pai daca legea te obliga sa scoti tot ca sa primesti recompensa pentru ce duci iar ce se mai afla acolo ingropat nu primesti nimic. Daca Marius Irimia ducea doar cele trei monede din argint gasite la suprafata nu mai primea recompensa pentru restul pana la 200 de bucati. Pai legea e prost facuta, ia sa stipuleze ca detectoristul primeste recompensa pentru toate obiectele de valoare gasite in zona... Eu zic ca ar fi o lege dreapta.

Trimiteți un comentariu

  ☑ Am citit și accept Regulamentul comentariilor.