Oamenii de stiinta italieni au identificat cinci locatii unde acestia cred ca se afla un tezaur vechi de 1600 de ani, cu artefacte romane din aur si alte metale pretioase, formand o comoară în valoare de peste 1 miliard de euro.
Geologii va folosi drone, un radar penetrant in sol, dar si tehnologie cu infraroșu și instrumente electromagnetice, pentru a încerca să găsească mormântul regelui Alaric, o căpetenie vizigotă despre care se spune ca de fapt s-a nascut in Dobrogea si că a fost îngropat tezaurul in anul 410, în jurul orașului Cosenza, în sudul Italiei.
Potrivit informatiilor istorice actuale, comoara a fost îngropată într-un mormânt de piatră, după ce un râu local a fost deviat temporar și apoi acesta a revenit la cursul său natural, pentru a proteja locatia de jefuitori. Cercetatorii cred că daca informatiile din secolul al cincilea sunt corecte, până la 25 de tone de aur ar putea sa fie descoperite, împreună cu argint și pietre prețioase.
"Ne simtim ca in filmele Indiana Jones", a declarat Francesco Sisci, coordonatorul proiectului. "Avem deja o legendă a unei comori pierdut, pe care au cautat-o si altii. Dacă există într-adevăr aceasta comoara, este vorba despre 25 de tone de aur, în valoare de aproximativ un miliard de euro, la prețurile de astăzi", a spus el.
Echipa de cercetare crede că trupul lui Alaric, impreuna cu calul și tezaurul sau fabulos, au fost îngropate la 25 maxim de picioare sub pamant. Aceasta ar fi o adancime suficientă pentru ca tezaurul sa nu fie imprastiat de râul care trece prin Cosenza, în regiunea Calabria.
Analizand elementele legendei care coincid cu geografia locală, cercetatorii au selectat cinci locatii în care consideră ca ar putea sa fie ingropata comoara. Acestea includ o intindere 1,5 mile din râul care trece prin Cosenza, dar și peșterile din localitatea de Mendicino din apropiere. In interiorul uneia dintre pesteri a fost descoperit chiar un simbol antic.
"Datorita tehnologiei moderne, pentru prima dată, avem șansa să ne angajam intr-o căutare sistematică a comorii lui Alaric", a declarat Mario Occhiuto, primarul din Cosenza. El a spus că legenda comorii îngropate ar putea părea fantastică, dar au existat in trecut si alte uimitoare descoperiri arheologice.
"Troia a fost doar o legendă până când a fost descoperită în anii 1870. Pompei a fost găsit aproape întâmplător în secolul al XVIII-lea. Suntem hotărâți cu adevărat. Ar putea fi cel mai mare tezaur din istoria omenirii. Este o parte a patrimoniului mondial", a precizat primarul din Cosenza.
Cea mai recentă tehnologie va fi utilizată pentru a căuta în formă de dreptunghi diverse"anomalii" subterane, a declarat Amerigo Giuseppe Rota, geologul șef al proiectului.
"Credem că Alaric a fost îngropat la cel puțin 20 de picioare în subteran. Dar, în ultimii 1500 de ani, albia râului a crescut cu aproximativ cinci picioare, asa ca mormântul lui ar putea fi la 25 de picioare adancimet", a spus el.
Căutarea a fost întâmpinată cu scepticism de mulți arheologi, iar criticii spun că si chiar dacă există acel mormânt si comorile din el, Alaric ar fi fost un invadator barbar, care cel mai bine este sa fie uitat.
Dar Antonio Palermo, primarul Mendicino a declarat: "Alaric este o parte importantă a istoriei Calabriei și a Italiei ca un întreg. Nu se poate spune că exista portiuni de istorie care ar trebui să fie ignorate și altele care merită studiate !"
Costul cautarii ar fi modest, comparativ cu posibila valoare a descoperirii. "Ne asteptam sa avem primele rezultate ale cercetarii noastre in urmatoarele sase luni", a spus Rota.
Echipa speră să beneficieze ajutorul marinei italiene, care are elicoptere echipate cu senzori conceputi pentru detectarea submarinelor inamice.
"Nimeni nu contestă faptul că Alaric a fost îngropat în Cosenza", a declarat Sisci, coordonatorul proiectului. " Nu stim daca este vorba despre acel mormant cu multe comori și nici ceea ce este în interiorul acestuia. Dar ar fi o pierdere să nu încercam să le gasim."
Trimiteți un comentariu
☑ Am citit și accept Regulamentul comentariilor.