sâmbătă, 30 ianuarie 2016

3339 monede romane, descoperite cu buldozerul

In timp ce manevra buldozerul pentru lucrări la un teren de recreere, Mark Copsey ( un bărbat în vârsta de 44 de ani din Suffolk ) a observat ceva in pământul disclocat. El a dezgropat 3339 de monede romane, pe care le-a strâns într-o pungă din plastic si apoi a telefonat imediat muzeelor locale pentru a afla unde trebuie sa anunte descoperirea sa. Descoperirea a fost declarată comoară, în temeiul Legii Comorilor din Marea Britanie.


Descoperitorul povesteste: "Finalizasem a doua fâșie de 8-10 metri lungime si ma pregateam sa o incep pe a treia, cand m-am uitat in spate si am vazut ceva verde in sol. Pentru mine este o regula de siguranță a muncii să ma uit mereu în spate. Am oprit buldorezul și am ieșit sa verific. Atunci am descoperit un vas spart cu un fel de monede. Când am găsit comoara am făcut tot ce am putut pentru a acționa în mod corect."


Un director de muzeu si un istoric senior s-au deplasat imediat la locul descoperirii, iar tezaurul a fost trimis la British Museum pentru analiză. Expertii spun ca monedele au fost realizate într-o perioadă de inflație și că descoperirea lor a declanșat o investigație arheologică care a relevat o mică așezare romană.

Arheologii au precizat: "Domnul Copsey acționat absolut corect si anuntat descoperirea imediat, fapt care a favorizat cercetarea arheologica, ceea ce înseamnă că avem mult mai multe informații despre descoperire. Suntem foarte multumiti".

Unii dintre colegii săi au pretins că au fost in aceeasi echipă, dar autoritatile au decis că numai Mark Copsey poate fi declarat descoperitor al comorii. Un coleg, șofer de camion, era in apropiere si a vazut că lucratorul de pe buldozer a oprit vehiculul și că se uita la sol. El a sustinut că si-a dat seama că Mark Copsey a descoperit ceva si de aceea a solicitat sa fie declarată descoperire in echipă, dar cererea sa a fost respinsă.

Pe unele monede există reprezentări ale unui elefant și ale unui hipopotam si au fost îngropate aproximativ in anul 270 d.Hr.  Printre monede se afla si 164 dinari si patru sesterți. Laboratorul muzeului a constatat că unele monede au fost aranjate cu grijă și legat în textile, in fișic, unele dintre acestea ramânând in aranjamentul in care au fost îngropate. Unele monede afiseaza impăratese, altele impărati, inclusiv Filip I, născut în Siria si care a avut un tată sirian, în jurul 204 d.Hr.


Institutia Patrimoniului Sud-Vest doreste să achiziționeze tezaurul, pentru a-l expune la Muzeul Somerset și pentru a oferi astfel celor interesati posibilitatea de a-l vedea. Insa prima data monedele trebuie să fie evaluate de un comitet independent de evaluare a comorilor, care va fi stabilit la propunerea lui Copsey si al Consiliului Raional din Somerset, precum si la recomandarea Heritage Trust. Dupa ce valoarea finală va fi stabilita, autoritatile locale au 3 luni l-a dispozitie pentru a obtine suma de bani necesară  pentru a cumpara tezaurul. Descoperitorul și proprietarul terenului au dreptul la o parte egală a valorii de piață a comorii.

Niciun comentariu despre subiectul „3339 monede romane, descoperite cu buldozerul”:

Trimiteți un comentariu

  ☑ Am citit și accept Regulamentul comentariilor.