vineri, 19 februarie 2016

Au descoperit mii de monede medievale în trei vase ceramice, într-o pădure din Dâmbovița

Doi pasionati de detectie metale au descoperit mii de monede medievale. Comoara a fost gasita într-o pădure din comuna Măneşti, Dâmboviţa, pe 16 februarie 2016, iar monedele erau depozitate in 3 ulcele situate in apropiere una langa alta. Detectoristii au predat comoara, conform legii, Complexului Muzeal Curtea Domnească Târgovişte. In acest moment, restauratorii curață si evalueaza monedele, precum si sacii de pânză în care erau depozitate.

Sursa imagine: Facebook Detech Romania.

Prima ulcică a fost recuperata cu atentie, dar pinpointerul a ramas fara baterie. Cand au crezut ca au recuperat tezaurul, au mai verificat o data si au avut surpriza sa gasesca încă o ulcica, tot fragmentata, plina de monede. Au pus ulcica cu pamant cu tot în rucsac, s-au pregatit sa plece si au mai facut o ultima scanare si au gasit pe fundul gropii o a treia ulcică si cateva pietre ce avusesera rol de capac.

Comoara a fost descoperita cu ajutorul unui detector de metale Detech Relic Striker. Mai multe imagini si povestea completa o gasiti in aceasta postare de pe pagina de Facebook Detech România.

8 comentarii despre subiectul „Au descoperit mii de monede medievale în trei vase ceramice, într-o pădure din Dâmbovița”:
Indragit de departare spunea...

Detech Relic Striker este cel mai tare detector ever! Cei de la Advanced Metal Detecting Research Lab l-au descris scurt: "Adancime nebuneasca!". Numai in Romania a descoperit anul asta deja 4 tezaure superbe si abia suntem la jumatatea lunii februarie. De cand a aparut face furori in toata lumea si produce schimbari pronuntate in structura pietei de profil. Dai un ban dar stai in fata!!!

Anonim spunea...

Hai sa fim si noi romanii macar odata corecti si cinstiti ! Cu o bobina asa de mare 18 x 15" multe detectoare pot gasi obiecte ingropate adanc !! Exemplul il gasiti in acest test facut de un bulgar de la Detech: https://www.youtube.com/watch?v=6kzZLHvPdAE Si mai sunt multe detectoare care daca ar avea bobina asa mare ar fi la fel de puternice, unul sigur ar fi XP DEUS dar inca nu a facut nimeni bobina asa mare pentru el !!! Dar sa fim cinstiti pana la capat trebuie sa spunem ca la DISCRIMINARE detectoarele de la Detech sunt varza, au o discriminare foarte eronata. Da ! sunt bune pentru cautat de toate si sapi pentru orice dar daca vrei sa sapi doar la anumite metale iti trebuie o scula adevarata care si costa dar costa ca sa nu sapi la fiare vechi. Detectorul Relic Striker este bun pentru obiecte la adancime dar sapi si la comori dar si la fiare vechi. Cat despre "dai un ban..." se poate achizitiona si la 704 euro care este pretul lui "corect" de la Cehi cu transport gratuit. Concluzia: este bun ca este mare dar ar putea fi si mai bun la banii lui.

nick spunea...

Anonim, fidelitatea discriminarii este invers proprotionala cu adancimea. Cu cat este setata mai adancă penetrarea in sol, cu atat scade discriminarea si invers. Este un principiu fizic prezent la orice detector, nu doar la cele Detech.

Anonim spunea...

Nick cred ca ai dreptate, Detech a renuntat la discriminare pentru a castiga mai multa adancime. De fapt asta cauta majoritatea detectoristilor, detectoare de adancime sa scoata ce altii au omis cu detectoarele de renume.

Anonim spunea...

Discriminarea la Detech nu e deloc varza. Este mai putin drastica decat la alte marci pentru a nu rata aurul asa cum il rateaza marcile de renume care il dau ca fier sau deloc. In plus, la Relic Striker discriminarea este imbunatatita dar dupa un algoritm care mentine aparatul foarte sensibil la aur. Din cate am citit si din ce se vede si din pozele descoperitorilor, tezaurul din acest articol a fost descoperit cu bobina mica Ultimate 13. Eu nu as cumpara detector de afara pentru ca ma gandesc la garantie, daca am vreo problema cat de complicata devine remedierea si cat stau fara el. Pretul ala de la cehi mi se pare ireal, sunt destule site-uri care afiseaza preturi de dumping la marfa pe care nu o au pe stoc, e politica de atragere a clientilor si de indreptare apoi spre ce au ei de fapt pe stoc. Fa o incercare sa comanzi si povesteste-ne dupa.

Anonim spunea...

Eu am comandat de la Cehi un Tesoro Vaquero care costa atunci 421 euro in timp ce in restul europei il gaseai la 500-600. Sunt foarte seriosi si dau factura stampilata si corecta. Nu le fac reclama pentru ca nu castig nimic dar un vanzator cinstit merita pomenit daca tinem cont de salarile mici de la noi. Eu as vrea sa vad Relic Striker cum se comporta in teren, daca este stabil, dar nimeni nu face un asemenea filmulet. Poti seta un detector la maxim pentru test dar la cautat in teren vei primi o multime de semnale false care te pun sa sapi dupa nimic. Mai e o smecherie, cei care fac teste si sunt de la firma producatoare fac cu detectoare "mai bine reglate" decat cele scoase la vanzare. Curios ca inca nimeni nu filmeaza comportamentul lui pe teren si ma refer la detectoristi amatori. De fapt este un italian care a postat filmulete pe youtube dar sunt groaznice, detectorul urla tot timpul ca individul nu stie sa il regleze dar e bine ca recunoaste in conversatile de sub filmulet. Timpul ne va arata cat de iubit va fi acest detector, daca legislatia ne va mai permite detectia. O zi buna.

Anonim spunea...

Relic Striker are 4 tezaure scoase in Romania in ultimele 3 luni, timp in care nici o alta marca n-a mai scos ceva notabil. Ceea ce spune totul despre un detector sunt rezultatele lui din teren. In plus, majoritatea cumparatorilor de Relic Striker se zvoneste ca sunt oameni care nu cauta deloc publicitate. Restul e can-can.

Anonim spunea...

Aici te contrazic ! Cele mai multe tezaure scoase in Romania dar si in lume, sunt descoperite cu marca GARRETT. Daca pui o bobina mare la AT PRO obti un Relic Strike dar care are si ecran pe langa adancime mare :)

Trimiteți un comentariu

  ☑ Am citit și accept Regulamentul comentariilor.