sâmbătă, 26 martie 2016

2976 monede romane din argint, descoperite în centrul capitalei Bulgariei

Un tezaur format din 2976 monede romane din argint din secolele  I-II d.Hr. a fost descoperit de arheologi în timpul săpăturilor din situl antic trac si roman Serdica din centrul capitalei bulgare Sofia.


Comoara a fost ascunsă în interiorul unui vas ceramic cu capac, în structurile antice de la Serdica, care au fost excavate la sfarsitul anului trecut in piața din apropierea Catedralei Sf. Nedelya ( "Catedrala Sfintei Duminici" ), in cadrul eforturilor pentru studierea continuității tracice și a orașului roman, precum și pentru restaurarea arheologică parțială a sitului. Săpăturile au fost efectuate de o echipa condusă de arheologii de la Institutul Național și Muzeul de Arheologie din Sofia.

Acest tezaur reprezintă cea mai mare comoară colectivă de monede care a fost găsită în timpul săpăturilor din Serdica antică, au precizat autoritățile de la Sofia.


Monedele tezaurului au fost colectate intr-o perioadă de cel puțin 100 de ani. Cele mai vechi monede sunt emise de imparatul roman Vespasian (69-79 d.Hr.) la cele mai noi de împăratul Commodus (177 / 180-192 d. Hr.).


Există de asemenea monede ale altor împărați romani intermediari, precum si monede reprezentand unele dintre soțiile, fiicele sau surorile din Dinastia Nerva – Antonină (r 96-192 AD.). Printre monede se afla si cele care reprezintă pe Nerva (r 96-98 ), Traian ( 98-117 d.Hr.), Hadrian (r. 117-138 d.Hr.), Antonius Pius (138-161 AD), precum și pe Vibia Sabina (sotia imparatului Hadrian), Faustina cea Bătrână (sotia imparatului Antonius Pius), Faustina cea Tânără (fiica împăratului Antonius Pius și soția împăratului Marcus Aurelius), Bruttia Crispina (sotia imparatului Commodus) și Lucilla (fiica împăratului Marcus Aurelius și sora mai mare a împăratului Commodus).

Niciun comentariu despre subiectul „2976 monede romane din argint, descoperite în centrul capitalei Bulgariei”:

Trimiteți un comentariu

  ☑ Am citit și accept Regulamentul comentariilor.