În urmă cu 1000 de ani, un suflet viking aflat probabil în primejdie si-a îngropat comoara pe un teren din Țara Galilor, fără să îți imagineze că nu isi va mai vedea vreodata arginții si că, abia 1000 de ani mai tarziu, un pasionat detectorist galez îi va descoperi tezaurul.
Comoara include monede și fragmente de monede, precum si lingouri de pe vremea regelui Knut cel Mare. Din tezaur fac parte si fragmentele a trei sau patru monede care il infatiseaza pe Knut, toate probabil din aceeasi monetărie. Knut a fost rege al Angliei intre anii 1016 - 1035. De asemenea, el a domnit peste Danemarca, Norvegia și o parte din Suedia, intre anii 985-1035.
Descoperirea va ajuta cercetatorii sa îsi formeze o imagine mai bună asupra economiei din Gwynedd in secolul XI, a declarat dr. Mark Redknap de la Departamentului de Istorie si Arheologie al Muzeul Național din Wales: "Există trei lingouri complete în formă de deget și unul fragmentar. Crestarea de pe laturile lingourilor este o intervenție umană, realizată din cele mai vechi timpuri, pentru a testa puritatea, fiind o dovada că lingourile acestea au fost deja folosite în tranzacții comerciale. Cel puțin patru tezaure din Isle of Man indică faptul că astfel de obiecte au avut un rol activ în economia dintre anii 1030 - 1060, iar caracterul mixt al tezaurului se încadrează în aceeași categorie."
Tezaurul din argint include si 14 bănuți bătuți în Dublin sub regele irlandezo-scandinav Sihtric Anlafsson, care a domnit in perioada 989 - 1036. Arheologii spun astfel de monede irlandeze sunt rareori descoperite pe continent britanic.
8 dintre aceste monede au fost datate in anul 995, iar 6 monede au fost considerate a fi din anul 1018. Cercetatorii au precizat că monedele au fost îngropate în mod deliberat si nu menționează ramasite umane găsite în apropierea tezaurului.
Artefactele au fost declarat comoara. Muzeul National nu a stabilit inca o valoare financiara pentru tezaur, dar doreste să il cumpere cu finanțare din Fondul Heritage. Pană atunci, monedele si lingourile vor peluate de British Museum, pentru a fi păstrate în siguranță.
"Comitetul Independent de evaluare a comorilor va contracta un evaluator expert pentru a prezenta punctul său de vedere asupra valorii curente de piață a tezaurului, iar comisia va lua în considerare aceasta opinie avizată înainte de a face recomandarea de plată. Descoperitorii și proprietarii de terenuri sunt de asemenea consultati și au dreptul sa faca propriile comentarii si evaluari, în cazul în care doresc. Recompensa este împărțită în mod egal între descoperitorul comorii și proprietarul terenului, fiecare obținând 50% din valoarea curentă de piață", a declarat un purtator de cuvant al muzeului.
Frumos tezaur, nu e voluminos dar conform spuselor arheologilor este de o mare importanta istorica ! Dar cel mai mult iubesc filmele cu final fericit in care personajul principal,(aici fiind detectoristul impreuna cu proprietarul)iese castigator... "Comitetul Independent de evaluare a comorilor va contracta un evaluator expert pentru a prezenta punctul său de vedere asupra valorii curenta de piață a tezaurului, iar comisia va lua în considerare aceasta opinie avizată înainte de a face recomandarea de plată. Descoperitorii și proprietarii de terenuri sunt de asemenea consultati și au dreptul sa faca propriile comentarii si evaluari, în cazul în care doresc. Recompensa este împărțită în mod egal între descoperitorul comorii și proprietarul terenului, fiecare obținând 50% din valoarea curentă de piață", a declarat un purtator de cuvant al muzeului. Ador finalul fericit al intamplari.
Asa e legea la ei, nu e asta o exceptie.
Legea de la ei spune asa: daca gasesti un obiect ingropat fie din fier sau metale pretioase revine gasitorului si proprietarului terenului.Ai obligatia sa le prezinti la reprezentantul Muzeului pentru a fi verificate care dintre ele pot fi interesante pentru muzeografi si iti propun cumpararea lor iar pentru cele neinteresante dar vechi peste 300 de ani le primesti inapoi insotite de o dovada.Lucru foarte bine gandit si in avantajul ambelor parti. Obiectele gasite la suprafata (deci pierdute de curand cu prprietar inca in viata)se predau la Politie si daca in 30 de zile nu se prezinta pagubasul iti revin tie de drept. Eu o consider o lege corecta si exceptional de dreapta!
Trimiteți un comentariu
☑ Am citit și accept Regulamentul comentariilor.