Oficialitățile scotiene au prezentat imagini cu artefacte din cele două comori rare ale vikingilor, descoperite de un pasionat de detecție metale
După 18 luni de muncă migăloasă, arheologii au prezentat imagini și detalii despre comoara vikingă descoperită în regiunea Galloway din Scoția, în anul 2014. Tezaurul este uimitor: 6 broșe anglo-saxone din argint, banderole din argint, o broșă de argint din Irlanda, mătase de Bizanț, aur și argint turnate în lingouri, precum și diferite cristale și obiecte din aur care au fost atent invelite în pânză, printre alte artefacte.
Vasul de metal este dintr-un aliaj din argint si cupru, probabil realizat de metalurgiștii din imperiul carolingian, care se întindea din Germania până în Franța și a avut ca fondator de Carol cel Mare. Chiar si acest vas este o descoperire importantă și rară. Pana in prezent, doar șase vase carolingiene au fost descoperite și mulți experți cred că au fost folosite la ceremonii importante ale Bisericii Catolice. Această ipoteza a determinat pe unii cercetători să speculeze că vasul provine dintr-un jaf al vikingilor, care au atacat o mânăstire bogată.
Aproximativ 100 dintre artefacte datează din secolele IX - X. Textele vechi atestă sosirea vikingilor in Insulele Britanice in anul 790, atunci când diverse raiduri au fost efectuate de-a lungul coastelor europene, iar vikingii au început să jefuiască mănăstirile bogate și terorizeze satele locale. În următoarele trei secole, ambițioși conducători vikingi au ajuns să colonizeze și să cucerească teritorii din Irlanda, Anglia, Scoția și Țara Galilor, până au fost în cele din urmă învinsi sau mai probabil asimilați de către populație.
Dar cum au fost descoperite comorile ?
Intrigat de folclorul vikingilor dîn regiunea Galloway, Derek McClennan si-a incarcat acumulatorul detectorului de metale, in data de 1 septembrie 2014, pentru a căuta împreună cu un mic grup de prieteni orice urme ale vikingilor. Ceea ce au găsit, printre altele, a fost o cruce mare din argint și o banderolă din argint cu un desen viking. El a contactat imediat autoritățile, care la rândul lor au trimis rapid un arheolog la locul descoperirii.
Săpăturile arheologice ulterioare au scos la lumina zilei nu doar o comoară, ci două. Din stratul superior al solului, arheologii au dezgropat peste 60 de lingouri de argint, un artefact din aur în formă de pasăre, dar și banderole, multe dintre acestea fabricate de catre mesteri irlandezi. Acest tip de argint portabil a fost folosit ca bani pentru vikingi. Rupt in bucăți, argintul era utilizat pentru achiziționarea de bovine și alte bunuri, pentru a plati luptători sau pentru a recompensa pe adepții fideli.
Opt centimetri sub acesta comoara, cercetatorii au descoperit vasul mare din metal care a fost îngropat cu susul în jos, probabil pentru a-l proteja împotriva apelor freatice. Acesta a fost umplut cu comori, multe dintre ele învelite în textile fine sau in piele.
Proveniența comorilor si motivul pentru care proprietarul a îngropat tezaurele rămân întrebări provocatoare: "Complexitatea materialelor ridică mai multe întrebări decât răspunsuri. La fel ca toate cele mai interesante comori arheologice, această descoperire nu oferă raspunsuri ușor de obtinut. Întrebările cu privire la motivațiile și identitatea culturală a persoanelor care au îngropat tezaurul vor ocupa mințile cercetătorilor in anii care vor veni", au precizat arheologii.
Legea din Scoția pentru comorile descoperite stabilește o recompensă pentru descoperitor si pentru proprietarul terenului unde a fost gasit tezaurul. Biserica Scoției (ca proprietar al terenului) impreuna cu descoperitorul vor imparti recompensa pentru toate aceste artefacte, inclusiv cele descoperite ulterior de către arheologi in aceeasi locație. Proiectul de conservare a tezaurului este finantat de Scoția, iar aceste artefacte sunt în prezent pastrate la Treasure Trove Unit, care are sarcina de a aprecia valoarea actuala a tezaurului.
Trimiteți un comentariu
☑ Am citit și accept Regulamentul comentariilor.