Specialiștii la o casă de licitatii din Australia au descoperit o bancnotă din timpul dinastiei Ming, ascunsă în interiorul unei sculpturi budiste din secolul al XIV-lea. Sculptura din lemn reprezinta capul unui Luohan ( o persoană iluminată care, conform culturii budiste, a atins Nirvana ).
Valoarea nominală a respectivei bancnote ( în momentul circulației sale ) era echivalentul a 98 dolari de astazi. Bancnota veche de 700 de ani a fost realizată manual în China, în timpul dinastiei Ming. Conform estimarilor, bancnota impreuna cu sculptura se vor vinde la licitatie cu 30.000 - 45.000 dolari.
Cu ajutorul bancnotei, specialistii de arta au estimat si vârsta sculpturii, care datează din perioada Hongwu, in secolul XIV.
Specialistii cred ca este prima dată când o bancnotă din timpul dinastiei Ming a fost găsită în interiorul unei sculpturi budiste din lemn. De obicei, in sculpturi de acest tip sunt descoperite diverse artefacte și pietre semi-prețioase, ascunse de călugării budiști.
Nu oricine poate sa țină în mâinele sale o bancnotă veche de 700 de ani. Chiar si pentru expertii de la casa de licitatie a fost o oportunitate rară si poate chiar descoperirea cea mai importanta din intreaga lor cariera. Descoperitorul a crezut initial că a gasit o bucată de hârtie mototolită, apoi a observat că este o bancnota:
"Am fost surprinsi, uimiti și foarte entuziasmati! Este obisnuit sa gasim materiale sub formă de rulouri mantra, relicve, cereale, tămâie și chiar pietre semi-prețioase, ascunse de catre un călugăr în interiorul unor sculpturi din bronz aurit. Dar noi n-am mai auzit de cineva care ar fi gasit bani în interiorul unei sculpturi de lemn."
Se estimează că bancnota a fost ascunsăa în interiorul sculpturii abia dupa 40 sau 50 de ani de la realizarea acestui obiect religios. Sculptura din lemn reprezintă capul unui Luohan, o persoană înțeleaptă care, în cultura budistă, a trecut prin cele patru etape ale Iluminării și a ajuns la Nirvana. Sculptura ar fi făcut parte dintr-o serie de 16 - 500 de sculpturi, de obicei amplasate într-un templu budist, pentru închinare.
O epoca prosperă a început cu Zhu Yuan Zhang ( fondatorul si primul imparat al dinastiei Ming ), alimentată de comerțul internațional puternic și de o populație în creștere. În acest timp, China a înlocuit moneda tradițională din argint și din aur cu bani de hârtie. Proiectul de lege a fost aprobat chiar de către împărat, fiind parafată cu trei sigilii oficiale roșii și o linie pe care scria ( traducere adaptata ):
"Autorizată de către Departamentul de Finanțe, această bancnotă are aceeași funcție ca monedele. Cei care folosesc bancnote contrafăcute vor fi decapitati. Cel care ne vor arata falsificatorul va fi răsplătit cu 250 de arginti Liang, plus toate proprietățile confiscate ale falsificatorului."
O bancnota guan avea cea mai mare valoarea nominală disponibilă la momentul respectiv și a fost echivalentă cu un liang de argint, care avea o valoare nominală de aproximativ 98 $ de astazi. În cazul în care s-ar vinde separat, valoarea de licitație pentru aceasta bancnota este estimată la 2.000 - 4.000 $.
În afară de valoarea sa actuală de pe piața internationala a antichităților, bancnota conferă o perspectivă suplimentară asupra acelei perioade. La momentul respectiv, modalitatile de plată in China erau realizate manual din hârtie din scoarță de dud și imprimate cu ajutorul unei matrite masive, care era sculptată. Această tehnologie care a jucat un rol important de-a lungul istoriei chineze. Datând din anul 868 d. HR., această metodă de imprimare a permis de asemenea transmiterea de informații si a avut un rol important in artă și literatură.
Inainte de a fi scoase la licitatie, scultura si bancnota vor fi expuse intr-un turneu international in mai multe tari.
Trimiteți un comentariu
☑ Am citit și accept Regulamentul comentariilor.