O moneda romană rară, ilustrând chipul imparatului Nero, a fost descoperită de arheologi pe Muntele Sionului din Ierusalim, anunță ilfattostorico.com.
Specialistii au precizat că moneda este excepțională, deoarece astfel de exemplare sunt de obicei prezente doar în colecții particulare, pentru care nu există dovezi clare cu privire la locul de origine.
Moneda din aur (aureus) poartă portretul tânărului Nero. Pe marginea monedei se poate citi textul "NERO CAESAR AVG IMP". Pe reversul monedei este o reprezentare a unei coroane de flori din stejar, care contine literele "EX S C", înconjurată de inscriptia "PONTIF MAX TR P III". Conform acestor inscripții, istoricii datează moneda ca fiind bătută in anii 56-57 d.Hr.
Moneda a fost găsită în molozul din afara ruinelor unei vile din primul secol, unde o echipă faceau sapaturi arheologice.
"Nu există nici o dovadă istorică a vreunei vizite a lui Nero în Ierusalim. Moneda a provenit probabil de la una dintre cele mai bogate familii de acum 2000 de ani", au mai precizat specialistii, care au descoperit de asemenea camere bine conservate ale unui conac foarte mare, un bazin ritual și o baie, ambele cu plafoanele lor intacte.
Proiectul arheologic a adus la lumină, în timpul săpăturilor din această vară, multe alte descoperiri semnificative. Cercetarile in respectivul sit arheologic vor fi reluate anul viitor.
Trimiteți un comentariu
☑ Am citit și accept Regulamentul comentariilor.