marți, 4 octombrie 2016

Un detectorist a descoperit un pandantiv roman ilustrând un gladiator

Un pasionat de detectie metale a descoperit un pandantiv roman vechi de 2000 de ani, undeva pe un teren dintr-un sat din Cheshire, Anglia.

"Încrustat cu o piatră semiprețioasă din carneol, pandantivul este din argint si ilustrează un soldat căzut sau gladiator care ține un scut în față sa, în incercarea de a se apară de o felină mare", au precizat muzeografii.



Acestia au fost foarte incântați de descoperire si au mai adaigat: "Este un artefcat rar, chiar grație reprezentării soldatului care se luptă cu felina. Piatra prețioasă datează cu siguranță din epoca romană, în jurul primului secol î.Hr., dar pandantivul este un pic mai vechi. În Chester a existat o mare garnizoană militară romană, dar acest pandantiv a fost descoperit în afara zidurilor orașului."

Autoritatile au catalogat oficial descoperirea ca fiind comoară, iar acum pandantiv este evaluat de catre British Museum. Muzeul Grosvenor din Chester și-a exprimat deja interesul de a cumpara artefactul, iar detectoristul va primi jumătate din recompensă, cealaltă jumătate ajungând la proprietarul terenului. Descoperitorul pandantivului a cautat comori cu detectorul său de peste 10 ani, iar acest pandantiv este cea mai mare descoperire a sa.

Niciun comentariu despre subiectul „Un detectorist a descoperit un pandantiv roman ilustrând un gladiator”:

Trimiteți un comentariu

  ☑ Am citit și accept Regulamentul comentariilor.