joi, 28 decembrie 2017

Tezaur medieval din aur și argint, descoperit la o fostă mănăstire

Arheologii francezi au descoperit un important tezaur medieval la Abația Cluny, o fostă mănăstire din Franța și unul dintre centrele religioase importante din Europa medievală. Comoara include peste 2200 denieri francezi și oboli din argint, 21 dinari arabi din aur, un inel sigiliu și alte obiecte din aur. Este cea mai mare colecție unică de denieri de argint descoperită vreodată și prima dată când monedele europene au fost găsite ascunse împreuna cu monede arabe și cu un obiect atât de scump precum inelul sigiliu.


Cercetările de la mănăstirea Cluny au început în anul 2015, sub supravegherea academicienilor de la Université Lumière Lyon 2 și a inginerilor de la Centrul Național de Cercetări Științifice (CNRS).

Colaborând de asemenea cu 9 studenți înscriși la Masterul de Arheologie de la Universitatea Lyon 2, echipa a descoperit această comoară care a fost datată ca fiind din prima jumătate a secolului al XII-lea.


Moneda occidentală era dominată de denierul de argint, iar astfel de denieri au fost probabil utilizați pentru cumpărăturile zilnice.


Majoritatea monedelor au fost depozitate într-o pungă de pânză.


În interiorul pungii, arheologii au găsit și un pachet din piele tăbăcită, strâns legată, care conținea 21 de denari arabi din aur, bătuți între anii 1211 și 1311 în Maroc și Spania, în timpul domniei lui Ali ibn Yusuf, membru al dinastiei Almoravid.


Monedele din aur erau probabil rezervate tranzacțiilor rare și semnificative.


Alături de monede, echipa a recuperat un inel sigiliu din aur care înfățișează un bust (artefact creat probabil în prima jumătate a secolului al XII-lea), o folie de 24 de grame din aur și un mic obiect circular din aur.


Aceasta este cea mai mare rezervă unică de denieri găsită până acum. Este de asemenea foarte neobișnuit să fie descoperite monede arabe într-un cadru monastic, mai ales din cauza valorii lor uriașe ( nu puteau sa fie utilizate în orice altceva decât în cele mai mari tranzacții).


Tezaurul contribuie la istoriei Abației Cluny, un sit istoric deschis publicului, dar ridică de asemenea câteva întrebări: cum a ajuns această comoară aici, cui i-a aparținut și cine a adus-o? Și, mai ales, de ce a fost ascunsă?

Niciun comentariu despre subiectul „Tezaur medieval din aur și argint, descoperit la o fostă mănăstire”:

Trimiteți un comentariu

  ☑ Am citit și accept Regulamentul comentariilor.