duminică, 7 ianuarie 2018

Sursa argintului monedelor romane din anii 310 - 101 î. Hr

Un studiu al monedelor romane a relevat în mod științific sursa de argint a Romei de la începutul secolului al III-lea î. Hr. Cercetătorii germani și olandezi au prelevat mostre de la 70 de monede de argint dintre anii 310 și 101 î. Hr. Probele au fost supuse unei analize geochimice temeinice, pentru a determina compoziția lor metalică.


Valorile izotopilor de plumb ale monedelor romane de argint de înainte de anul 209 î.Hr. se suprapun în mare măsură cu cele ale monedele din Magna Graecia, cu argint din minele exploatate în regiunile Mării Egee și Rhodope. Studiul a constatat că majoritatea monedelor au fost fabricate din argint provenit din minele sudului peninsulei Iberice, sursa celor mai bogate mine de argint din Marea Mediterană. După anul 209 î. Hr monedele au de asemenea un conținut de peste 96% din același argint.

Drahmele aliaților cartaginezi din sudul Italiei, din timpul celui de-al Doilea Război Punic, conțineau argint Iberian de înaltă calitate. Aceste descoperiri sunt dovada unei schimburi masive de bunuri intre Cartagina și Roma în timpul și după cel de-al doilea Război Punic (218-201 î. Hr.).



Cartagina a avut mine mari de argint și, într-adevăr, ar continuat fie o sursă constantă de argint pentru Republica Romană târzie și Imperiul Roman, timp de secole. Prin cucerirea cu succes a teritoriilor iberice din sudul regiunii bogate în argint din Cartagina, prada de război și (după încetarea ostilităților) plata forțată a reparațiilor punitive, Roma a fost în posesia unor resurse enorme de argint. Nu a pierdut timpul și a transformat argintul în monezi.


"Această cercetare demonstrează modul în care analiza științifică a monedelor antice poate aduce o contribuție semnificativă la cercetarea istorică. Acest influx masiv de argint iberic a schimbat semnificativ economia Romei, permițându-i să devină superputerea acelor vremuri. Știm acest lucru din istoriile lui Livy și Polybius și de la alții, dar cercetarea noastră este dovada științifică contemporană a ridicării Romei. Munca noastră demonstrează că înfrângerea lui Hannibal și ridicarea Romei sunt scrise în monedele Imperiului Roman", au precizat cercetatorii, care au explicat că proiectul a confirmat ceea ce anterior erau doar speculații.

Niciun comentariu despre subiectul „Sursa argintului monedelor romane din anii 310 - 101 î. Hr”:

Trimiteți un comentariu

  ☑ Am citit și accept Regulamentul comentariilor.